Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Το πάρκο δίπλα στο ποτάμι

Το πάρκο δίπλα στο ποτάμι

0

«Και δίπλα στις όχθες εκεί του Κόσυνθου
να καίγεται, να σβήνεται ο τζάρος
ο Μπαρμπαγιώργος, ο Μορφονιός, ο Νιόνιος γιός του Ζάκυνθου
κι ο Καραγκιόζος ποιητής μα και κουρσάρος»
Δημήτρης Αβούρης

Τα Θεοφάνια για την Ξάνθη ήταν πάντα μια σημαντική μέρα. Οι χριστιανοί της πόλης μαζεύονταν στο ποτάμι, για να φωτίσουν το πνεύμα τους και να αποτίσουν κατά κάποιον τρόπο φόρο τιμής στον Κόσυνθο ή αλλιώς Τσάι, που στάθηκε για τους παλιούς Ξανθιώτες πολύτιμος σύντροφος.

Η κοινωνική συνάθροιση δίπλα στην κάθε γέφυρα αποτέλεσε σημείο αναφοράς που καταχωρήθηκε στη συλλογική μνήμη μέσα και από παλιές σχετικές φωτογραφίες. Οι γενναίοι που έπεφταν στα κρύα νερά του ποταμού για να πιάσουν τον σταυρό, λαχταρούσαν «να απολαύσουν ένα 24ωρο ως μικροί ήρωες στις γειτονιές της πόλης…».

Το τελευταίο διάστημα όμως ένας άλλος ήρωας κάνει βόλτα δίπλα στο ποτάμι της Ξάνθης. Ένας ήρωας που αγαπήθηκε και αγαπιέται, ένας ήρωας με ιστορία αιώνων και με τη δυνατότητα να προσφέρει ό,τι πιο πολύτιμο υπάρχει για να διεκδικήσουμε μια καλύτερη ζωή, το γέλιο και τη σάτιρα.

Ο Καραγκιόζης και οι φίλοι του διεκδικούν μια θέση στην αστική μνήμη της Ξάνθης. Η πρόταση για τη δημιουργία του «Πάρκου του Καραγκιόζη» έχει ήδη παρουσιαστεί στους πολίτες της πόλης αλλά και στον Δήμαρχο και σε δημοτικούς συμβούλους διάφορων παρατάξεων που είχαν θετική ανταπόκριση. Ο χώρος του Λιμνίου ή το πάρκο έναντι του γηπέδου του ΑΟΞ – ή όποιος άλλος κεντρικός δημόσιος χώρος – προτάθηκε για να αποτελέσει τον κρίκο που θα συνδέσει την Ξάνθη με ένα μοναδικό πολιτιστικό δίκτυο σε όλη την χώρα και το εξωτερικό.

Η πρόταση για τις «Γλυπτές Συνθέσεις Καραγκιόζη» κατατέθηκε στον Δήμο Ξάνθης αλλά και στην Επιτροπή Ελλάδα 2021, στην αναμνηστική έκδοση της οποίας θα περιληφθεί, ώστε να αναδείξει την προσφορά που είχε το πρώτο νεοελληνικό θέατρο, το θέατρο σκιών, στη διαμόρφωση της νεοελληνικής τέχνης και συνείδησης.

Η αρχή έγινε ήδη. Τον Αύγουστο του 2020 για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τοποθετήθηκε η πρώτη γλυπτή φιγούρα Καραγκιόζη ύψους 3 μέτρων, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» στα Ιωάννινα.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη η Ξάνθη αποτέλεσε την αρχή του ταξιδιού της περιοδεύουσας έκθεσης «Όλες οι τέχνες για τον Καραγκιόζη», στην οποία παρουσιάστηκε τόσο η γλυπτή φιγούρα σε φωτογραφικό αντίγραφο φυσικού μεγέθους όσο και η πρόταση για την πόλη της Ξάνθης. Οι πολίτες υπέγραψαν για να την υποστηρίξουν και είδαν με τα μάτια της φαντασίας τους γλυπτές φιγούρες να κοσμούν τον δημόσιο χώρο, το γέλιο να ακούγεται σε ένα πάρκο και μαζί στην καθημερινότητά τους και να δημιουργείται ένας χώρος παρακαταθήκη που θα συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Η Εφημερίδα Εμπρός στήριξε την έκθεση και την όλη προσπάθεια με μια ειδική έκδοση που μόνο… εφήμερη δεν αποδείχτηκε.

Σε μια συγκυρία που οι τέχνες αλλά και η οικονομική ζωή της Ξάνθης πλήττονται περισσότερο από πότε ίσως, η κίνηση της δημιουργίας του «Πάρκου του Καραγκιόζη» στην πόλη θα την έκανε πρωτοπόρα στην καλλιτεχνική ζωή της χώρας και στον χάρτη του πολιτιστικού τουρισμού. Όπως και να ‘χει, το Δίκτυο με τις «Γλυπτές Συνθέσεις Καραγκιόζη» προχωρά στον επόμενο σταθμό του, που θα είναι το νησί των ποιητών, η Ζάκυνθος.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μηδενική ανοχή στην ενδοοικογενειακή βία

Το μήνυμα της εκδήλωσης του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης με ομιλητή τον δικαστή του ΕΔΑΔ Ιω…