Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Θερμή υποδοχή στο συγγραφικό ιστορικό ταξίδι του Γιάννη Λασκαράκη

Θερμή υποδοχή στο συγγραφικό ιστορικό ταξίδι του Γιάννη Λασκαράκη

0

Το βιβλίο του «Κυνηγημένοι από την Ιστορία» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Επίκεντρο»

 Θερμή ανταπόκριση συναντά το νέο βιβλίο του Γιάννη Λασκαράκη «Κυνηγημένοι από την Ιστορία» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Επίκεντρο». Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα βασισμένο στις ζωές των προγόνων του συγγραφέα, το οποίο γράφτηκε κατά την πενταετία 2015-2020, ύστερα από πολύχρονη έρευνα που διενήργησε σε αρχεία, βιβλιοθήκες και δημοτολόγια, ενώ παράλληλα ταξίδευε σε όλους τους τόπους της δράσης των ηρώων σε Ελλάδα και Τουρκία.

Η υπόθεση του βιβλίου

Δύο οικογένειες, θαλασσοδέρνονται μέσα στα αφρισμένα κύματα της Ιστορίας, από το 1880 έως το 1923. Από την επαναστατημένη Κρήτη στον  πόλεμο του 1897, από τους νικηφόρους Βαλκανικούς πολέμους στον Εθνικό Διχασμό, από την τραγωδία στον Πόντο, στη μικρασιατική καταστροφή. Από την ουτοπία των Δραγούμη και Σουλιώτη για το πολυεθνικό κράτος της «Ανατολικής Φυλής»,  στον αφανισμό της ανθούσας ομογένειας των «αλησμόνητων πατρίδων». Και όλα αυτά, βιωμένα από τους πραγματικούς και φανταστικούς ήρωες του βιβλίου, Ελλήνων και Τούρκων, απλών ανθρώπων και ιστορικών προσώπων.

Ο Ανέστης από τις Μουρνιές των Χανίων  και ο Γιάννης από τη Στέρνα της Ανατολικής Θράκης, προσπαθούν να επιβιώσουν μαζί με τις οικογένειές τους, κάτω από το βλέμμα του Άγγελου της Ιστορίας, που παρακολουθεί τις εκατόμβες των νεκρών να στοιβάζονται στα πόδια του, χωρίς να μπορεί να επέμβει.

Οι δύο οικογένειες πορεύονται παράλληλα, κουβαλώντας και το ασήκωτο βάρος των ψυχών των προγόνων τους, που τους ζητούν επιτακτικά να ακούσουν τη φωνή των τάφων και να πραγματοποιήσουν τα ανεκπλήρωτα όνειρά τους. Δίπλα τους όμως πορεύονται και οι αγέννητες ψυχές των επιγόνων τους, που επιθυμούν να ζήσουν ειρηνικά τις ζωές τους χωρίς αίμα, πόνο και δάκρυ. Ποιος θεός θα τους βοηθήσει να τα καταφέρουν και τα δυο; Τη δικαίωση των πόθων που απαιτούν οι πρόγονοι και το καταλάγιασμα των παθών που επιθυμούν οι επίγονοι; Ανάμεσα σε αυτές τις Συμπληγάδες, θα πορευθούν κυνηγημένοι από την Ιστορία, που θα τους διδάξει ότι καμία δικαίωση δεν υπάρχει για τους νεκρούς.  Μόνο οι ζωντανοί δικαιώνονται, όταν εκπληρώνουν το χρέος τους απέναντι στον Δημιουργό για τη συνέχιση της ζωής επάνω στη Γη.

Ο συγγραφέας

Ο Γιάννης Λασκαράκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1944, μεγάλωσε στην Καβάλα και ζει στην Αλεξανδρούπολη. Εργάστηκε ως τοπογράφος-πολιτικός μηχανικός. Ήταν εκδότης της εφημερίδας Η Γνώμη και διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων. Τιμήθηκε με το βραβείο ειρήνης και φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί το 1996. Βραβεύτηκε από τον Πρωθυπουργό του Ναγκόρνο Καραμπάχ για την οργάνωση της κινητοποίησης υπέρ της επισκευής και του εξοπλισμού του παιδικού νοσοκομείου της Στεπανακέρτ και της ενίσχυσης του ελληνικού χωριού Μεχμανά (1995). Υπήρξε αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης και εκπρόσωπος των ελληνικών δήμων στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο της Κομισιόν για τις τοπικές και περιφερειακές αρχές (1988-1991). Διετέλε­σε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ (1977-1990). Είναι ιδρυτικό μέλος του σωματείου «Διάζωμα» για την υποστήριξη και ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων και μνημείων.


Έγραψαν  για το βιβλίο «Κυνηγημένοι από την Ιστορία»

Διαβάζοντας το βιβλίο του “δικού” μας Γιάννη Λασκαράκη τα ερωτήματα διαδέχονται τις σκέψεις και η συγκίνηση την ικανοποίηση από την αναγνωστική εμπειρία.

Ρέει η Ιστορία σαν τα ρολόγια του Νταλί, δίχως να λογαριάζει σύνορα, εθνοτικές ή θρησκευτικές διαφορές και ουδείς θνητός ξεφεύγει αλώβητος από τις συμπληγάδες της.

Το μυθιστόρημα Κυνηγημένοι από την Ιστορία “γράφει” εντός, ξαφνιάζει και κινητοποιεί τον αναγνώστη ωθώντας  τον να ερευνήσει, να αναρωτηθεί και αυτό – από την προσωπική μου εμπειρία ως “γραφιά” δύο μυθιστορημάτων- είναι αλάνθαστο στοιχείο ότι βρίσκει το δρόμο του στις βιβλιοθήκες και στις καρδιές.

Μαραγκοζάκη Σωτηρία , συγγραφέας

“”””””””””””””

Και όμως, κυκλοφορεί παρά τις δυσκολίες των καιρών μας, ένα βιβλίο “χτυπημένο” από την μοίρα της ιστορίας. Για όσους γνωρίζουμε από κοντά τον Γιάννη Λασκαράκη , ξέρουμε για τη συστηματική του έρευνα, την αφοσίωση, τη φροντίδα του για αυτό το βιβλίο.

Την εποχή που πολλοί διατείνονται πως γράφουν ιστορικά μυθιστορήματα, αυτό είναι αδιαμφισβήτητα ένα του είδους, χωρίς ωστόσο να κατονομάζεται έτσι.

Όσοι θέλουν να περπατήσουν βήμα βήμα από το 1880 μέχρι 1923, όσοι θέλουν να καταδυθούν σε ένα ταξίδι στον χρόνο και την ιστορία μας, όσοι θέλουν απλά να απολαύσουν μια πυκνή, βαθιά ρεαλιστική αλλά και τρυφερή γραφή, δεν έχουν παρά να το αγοράσουν.

Φωτεινή Ναούμ,  Συγγραφέας

“”””””””””””””

…Μπροστά μου ζωντανεύουν οι νεαροί προπαππούδες μου, ο Ανέστης από τις Μουρνιές Χανίων και ο Γιάννης από την Στέρνα της Ανατολικής Θράκης, δύο οικογένειες που πορεύονται παράλληλα προσπαθώντας να επιβιώσουν και “θαλασσοδέρνονται μέσα στα αφρισμένα κύματα της Ιστορίας, από το 1880 έως το 1923”. Με περιέργεια και συγκίνηση τους ακολουθώ στην Αθήνα του 1897, στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο, στη Θεσσαλονίκη, στον Πόντο, στην Κωνσταντινούπολη και στο Ντιγιαρμπακίρ, ενώ οι ζωές τους, για χάρη της μυθοπλασίας διασταυρώνονται με ιστορικά πρόσωπα, όπως ο Παύλος Μελάς, ο Πρίγκιπας Νικόλαος, ο Ίωνας Δραγούμης, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο Σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ, o Μουσταφά Kεμάλ , ο Στεργιάδης, ο πράκτορας Αθανάσιος Σουλιώτης, και βέβαια ο Ελευθέριος Βενιζέλος που η γιαγιά μου η Γαλάτεια λάτρευε -η φωτογραφία του βρισκόταν πάντα σε περίοπτη θέση στο σπίτι, δίπλα στων  εγγονών της.

Η πλοκή κυλάει σαν νερό και οι ιστορικές παρενθέσεις ενσωματώνονται άψογα ως φόντο των αποφάσεων των ηρώων…

Γαλάτεια Λασκαράκη, δημοσιογράφος, διευθύντρια του Marie Claire

“”””””””””””””

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ξάνθη το… «ολόφρεσκο» βιβλίο του Στέφανου Τσιτσόπουλου

«Τα χλωμά σιντριβάνια της Φωκίωνος Νέγρη» την Παρασκευή 24/9 στην αυλή της Konserva  …