Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Συστήθηκε Τοπικό Κέντρο Αναφοράς του Βορείου Έβρου για την αντιμετώπιση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Συστήθηκε Τοπικό Κέντρο Αναφοράς του Βορείου Έβρου για την αντιμετώπιση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων

0

Πραγματοποιήθηκε χθες έκτακτη σύσκεψη υπό την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τον συντονισμό των ενεργειών αποτροπής  εισόδου της νόσου

 Τίθενται σε εφαρμογή εκ νέου οι ζώνες προστασίας και επιτήρησης σε ακτίνα 3 και 10 χιλιομέτρων, αντίστοιχα, με κέντρο το σημείο, που εντοπίστηκε το κρούσμα

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή, μετά την επιβεβαίωση νέας εστίας Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (ΑΠΧ) σε αγριόχοιρους, που εντοπίστηκε στην Βουλγαρία σε απόσταση 1,5 χλμ από τα ΒΑ σύνορα της χώρας, στο ύψος του ποταμού Έβρου.

Κατά την τηλεδιάσκεψη υπό την Υφυπουργό για τον συντονισμό των ενεργειών αποτροπής εισόδου και εξάπλωσης της νόσου στην χώρα διαπιστώθηκε, η εκ νέου ανάγκη λήψης μιας σειράς αυστηρών και  προληπτικών μέτρων, σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να λειτουργήσει σε περιβάλλον πρόληψης το «Σχέδιο Αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων» (ΥΑ 260918/2009) και συγκεκριμένα:

  • να δημιουργηθεί Τοπικό Κέντρο Αναφοράς στον Βόρειο Έβρο
  • να τεθούν σε εφαρμογή εκ νέου οι ζώνες προστασίας και επιτήρησης σε ακτίνα 3 και 10 χιλιομέτρων, αντίστοιχα, με κέντρο το σημείο, που εντοπίστηκε το κρούσμα του θετικού αγριόχοιρου στην Βουλγαρία.
  • να εξεταστεί σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Υγείας, η εκ νέου κατ’ εξαίρεση, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, θήρευση αγριόχοιρων, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2021 στις Περιφερειακές Ενότητες, που συνορεύουν με την εστία.
  • να ενημερωθούν, εκ νέου, οι κτηνοτρόφοι για τα μέτρα βιοασφάλειας, που πρέπει να τηρούνται στις χοιροτροφικές μονάδες.
  • να δημιουργηθούν ομάδες κτηνιάτρων για την επιτήρηση των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων της περιοχής.

Επαναβεβαιώθηκε ότι τα μέχρι τώρα ληφθέντα, από τον Ιούλιο του 2019, ισχυρά προληπτικά μέτρα (πρόσληψη 46 κτηνιάτρων, ρύθμιση θήρας αγριόχοιρου, εντατικοποίηση ελέγχων στα οχήματα μεταφοράς χοίρων, επαναλειτουργία των υποδομών απολύμανσης οχημάτων στα σημεία  εισόδου των περιοχών υψηλού κινδύνου κ.α.) αποδείχθηκαν αποτελεσματικά καθώς δεν υπάρχει κρούσμα ΑΠΧ στην ελληνική επικράτεια, από τον Φεβρουάριο του 2020, όπου εντοπίστηκε 1 κρούσμα σε αδήλωτη, οικόσιτη εκμετάλλευση στις Σέρρες, χωρίς καμία εξάπλωση.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας ΥΠΑΑΤ, κ. Γ. Στρατάκος, ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, κ. Θωμάς  Αλεξανδρόπουλος, ο Προϊστάμενος  του Τμήματος α.α. Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων, κ. Γιώργος Κόμητας, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων, κ. Χρυσούλα Δηλέ και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ήδη συστήθηκε και συνεδρίασε το Τοπικό Κέντρο Αναφοράς του Βορείου Έβρου, ορίστηκαν οι ζώνες προστασίας και επιτήρησης και οι ομάδες κτηνιάτρων για επιτήρηση στις οικόσιτες και συστηματικές εκμεταλλεύσεις και συντονίστηκε από το Κέντρο η επαφή με όλες τις συναρμόδιες Αρχές (Δασαρχείο, Κυνηγετικούς Συλλόγους, Αστυνομία, Τελωνείο κ.α.) για την πλήρη εφαρμογή των μέτρων.

Μέτρα προφύλαξης για την προστασία από την αφρικανική πανώλη των χοίρων

 Με αφορμή την εμφάνιση νέας εστίας στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα

 Από τον Νοέμβριο του 202 έχει οριστεί μια ζώνη αυξημένης επικινδυνότητας (PART-I) σε απόσταση 20km κατά μήκος των Ελληνοβουλγαρικών συνόρων σε όλο το μήκος της Περιφέρειας ΑΜΘ και της ΠΕ Σερρών

Με αφορμή της επιβεβαίωση νέας εστίας της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στις 31/12/2020 στο χωριό Generalovo της Περιφέρειας Haskovo στην Βουλγαρία, σε  αγριόχοιρους και σε απόσταση μόλις 1,5 Km από τα σύνορα της χώρας μας, και το γεγονός ότι στην ίδια περιοχή της Βουλγαρίας έχουν επιβεβαιωθεί από την αρχή του έτους άλλες 6 εστίες σε αγριόχοιρους, η Περιφερειακή Διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΑΜΘ επισημαίνει τη σοβαρότητα του νοσήματος, τονίζοντας ότι για το λόγο αυτό δεν επιτρέπεται ο εφησυχασμός των Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών , των Χοιροτρόφων, Κυνηγών, Επαγγελματιών και όλων των εμπλεκομένων φορέων καθώς και τον πολιτών. Δίνει παράλληλα οδηγίες προφύλαξης για κτηνοτρόφους ώστε να προστατευτεί το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής

Τι είναι η αφρικανική πανώλη

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι ιογενές νόσημα μεγάλης μεταδοτικότητας, που  προσβάλει χοίρους και αγριόχοιρους, ΕΝΩ ΔΕΝ  ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ή ΑΛΛΑ ΕΙΔΗ ΖΩΩΝ. Ο ιός επιβιώνει για μεγάλο διάστημα στο περιβάλλον κυρίως σε νεκρούς ιστούς χοιρινών και μεταδίδεται πολύ εύκολα:

  • με κατανάλωση μολυσμένης τροφής
  • με άμεση επαφή ασθενών ζώων με υγιή ζώα
  • έμμεσα με μολυσμένα οχήματα, ρούχα, υποδήματα, εξοπλισμό, ζωοτροφές καθώς και με έντομα

Προκαλεί μεγάλες οικονομικές απώλειες και προβλήματα στις μετακινήσεις των χοίρων και των προϊόντων τους, ενώ η θνησιμότητα αγγίζει το 100% ενώ δεν υπάρχει θεραπεία, ούτε  εμβόλιο

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα είναι:

  • πυρετός, ανορεξία, κατάπτωση, αιφνίδιοι θάνατοι, έμετος, αιμορραγία από μύτη ή το έντερο,
  • διάρροια, ερυθρός χρωματισμός στο δέρμα (αυτιά, ρύγχος, ουρά, άκρα, κοιλιά, στήθος)
  • οιδήματα και ερυθρότητα στους οφθαλμούς, δυσκολία στην αναπνοή, βήχας, αποβολές ή πρόωροι τοκετοί.

Μέτρα προφύλαξης

Εφαρμογή Εκτελεστικής Απόφασης

Από τις 25-11-2020 ισχύει η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2019/1952 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, με την οποία ορίστηκε μια ζώνη αυξημένης επικινδυνότητας (PART-I)  σε απόσταση 20km κατά μήκος των Ελληνοβουλγαρικών συνόρων σε όλο το μήκος της Περιφέρειας ΑΜΘ και επιπλέον στην Π.Ε Σερρών της ΠΚΜ για τον έλεγχο και την επιτήρηση της ΑΠΧ.

Τα μέτρα που ισχύουν σε αυτή την περιοχή αφορούν τις μετακινήσεις ζώντων χοίρων, αγριόχοιρων καθώς  και των προϊόντων τους  προς άλλα Κράτη Μέλη ή Τρίτες Χώρες ή εντός της χώρας έχουν ως εξής:

  • Για τις εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται εντός των περιοχών της PART-I η αποστολή ζώντων χοίρων ή προϊόντων αυτών γίνεται μόνο υπό προϋποθέσεις κατόπιν εγκρίσεως από την τοπική Κτηνιατρική Αρχή. .
  • Αναφορικά με την αποστολή ζώντων αγριόχοιρων και φορτίων νωπού κρέατος αγριόχοιρων, παρασκευασμάτων κρέατος και προϊόντων κρέατος από κρέας αγριόχοιρου απαγορεύεται η διακίνησή τους από την περιοχή PART Ι εκτός της περιοχής αυτής στο ίδιο κράτος μέλος ή σε άλλα κράτη μέλη και ζώντων αγριόχοιρων σε τρίτες χώρες.

Σημεία εισόδου από τις γειτονικές  χώρες

Λαμβάνοντας υπόψη ότι συμπολίτες μας ίσως να ταξιδέψουν για την προμήθεια κρέατος αλλά και λοιπών αγαθών στην Βουλγαρία αλλά και το γεγονός ότι είναι πολύ πιθανό να μεταφερθεί ο ιός με τρόφιμα, υλικά ή και οχήματα:

  • Αποφεύγουμε να επισκεπτόμαστε την επαρχία Haskovo, αλλά και όλες τις άλλες περιοχές της Βουλγαρίας που έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα ΑΠΧ.
  • Απαγορεύεται η μεταφορά χοιρινού κρέατος, προϊόντων αυτού και κρέας αγριόχοιρου, μη θερμικά επεξεργασμένων, χωρίς ειδική επισήμανση, από χώρες με κρούσματα Αφρικανικής Πανώλης(π.χ Βουλγαρία).

Επιτήρηση του χοιροτροφικού κεφαλαίου και μέτρα βιοασφάλειας

Οι Αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές της ΠΑΜΘ εξετάζουν κλινικά σε τακτά χρονικά διαστήματα όλες τις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις δίνοντας ιδιαίτερο βάρος σε όσες βρίσκονται κοντά στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Όλοι οι χοίροι που πρόκειται να μετακινηθούν από τις περιοχές επιτήρησης προς άλλες περιοχές εξετάζονται πρώτα κλινικά.

Οι ιδιοκτήτες των συστηματικών  και οικόσιτων  εκμεταλλεύσεων  χοίρων, πρέπει να εφαρμόζουν συνεχώς τα παρακάτω μέτρα βιοπροφύλαξης:

  • Τοποθετούν κατάλληλη περίφραξη που εμποδίζει την είσοδο αδέσποτων ή άγριων ζώων(αγριόχοιρους) και την έξοδο των ζώων της εκμετάλλευσης.
  • Όλες οι μετακινήσεις χοίρων(για σφαγή, αναπαραγωγή ή πάχυνση) γίνονται μόνο με τα επίσημα κτηνιατρικά έγγραφα
  • Στις εκμεταλλεύσεις δημιουργείται χώρος απομόνωσης για τα νεοεισαχθέντα ζώα
  • Διενεργείται τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των χώρων της εκμετάλλευσης και των οχημάτων που εισέρχονται ή εξέρχονται απ’ αυτήν
  • Δημιουργούν ή λειτουργούν(αν ήδη υπάρχουν) τάφρους απολύμανσης με την χρήση του κατάλληλου απολυμαντικού στην είσοδο της εκμετάλλευσης και στην είσοδο των εγκαταστάσεων που διαβιούν οι χοίροι
  • Καταπολεμούν τα τρωκτικά, τα έντομα και παράσιτα στην εκμετάλλευση(εντομοκτόνα, εξωπαρασιτοκτόνα, σίτες στα παράθυρα κλπ).
  • Δεν επιτρέπουν επίσκεψη στην εκμετάλλευση ατόμων ξένων προς αυτήν, ιδιαίτερα κυνηγών και αυτών που έχουν χοιρινά.

Συμβολή των πολιτών

Οι πολίτες σε περίπτωση που εντοπίσουν νεκρό ή ασθενή ή με ασυνήθιστη συμπεριφορά (υπνηλία, μειωμένη αντίδραση στα ερεθίσματα) αγριόχοιρο πρέπει να ενημερώσουν άμεσα τις κατά τόπους Κτηνιατρικές Αρχές. Σημαντικό επίσης είναι να μην έρθουν σε άμεση επαφή με το πτώμα του ζώου για να μην καταστούν μηχανικοί φορείς εξάπλωσης της νόσου.

Συμβολή των κυνηγών 

Εν αναμονή της έκδοσης νέων εφαρμοστικών μέτρων  η κυνηγετική δραστηριότητα στην παρούσα χρονική περίοδο απαγορεύεται.

Κυρώσεις

τους παραβάτες της ισχύουσας νομοθεσίας επιβάλλονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4235/2014 και τις διατάξεις άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πιθανή διακοπή νερού αύριο σε περιοχές της πόλης

Στο πλαίσιο προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης από το Παρά…