Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στο ΣτΕ προσέφυγε η Εκκλησία για τα Θεοφάνια

Στο ΣτΕ προσέφυγε η Εκκλησία για τα Θεοφάνια

0

Προσέφυγε ηλεκτρονικά με δύο αιτήσεις ακύρωσης, με το επιχείρημα ότι με την επίμαχη ΚΥΑ παραβιάζονται συνταγματικές αρχές

Σε βάθος χρόνου θα κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας η νομιμότητα ή μη της απόφασης της κυβέρνησης για τον τρόπο εορτασμού των Θεοφανίων, αφού η Εκκλησία της Ελλάδος, η Αρχιεπισκοπή και ακόμα 81 Μητροπόλεις επέλεξαν να καταθέσουν προσφυγές το βράδυ της 5ης Ιανουαρίου, παραμονή της μεγάλης γιορτής της Ορθοδοξίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το iefimerida.gr, οι νομικοί εκπρόσωποι της Εκκλησίας υπέβαλαν ηλεκτρονικά δύο αιτήσεις ακύρωσης των μέτρων μετά τις 7:00 το βράδυ της παραμονής της εορτής, με αποτέλεσμα -λόγω της προχθεσινής αργίας- οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου να λάβουν γνώση χθες.

Οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά της από 2.1.2021 Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον COVID-19, και αυτό γιατί καταργεί την εξαιρετική δυνατότητα της συλλογικής άσκησης της λατρείας κατά την ημέρα των Θεοφανίων.

Οι δύο προσφυγές ακύρωσης θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του ΣτΕ τις προσεχείς εβδομάδες, αφού οι προσφεύγοντες δεν υπέβαλαν αίτημα προσωρινής διαταγής ή αναστολής, όπου οι προθεσμίες για την έκδοση της απόφασης είναι συντομότερες.

Η Εκκλησία της Ελλάδος, η Αρχιεπισκοπή και οι Μητροπόλεις υποστηρίζουν ότι με την επίμαχη ΚΥΑ παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους διοικούντες.

Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι η ΚΥΑ εκδόθηκε καθ’ υπέρβαση νομοθετικής εξουσιοδότησης και αναφέρουν ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι απολύτως απρόσφορη και προδήλως δυσανάλογη, εν όψει του δημοσίου συμφέροντος για την προστασία της δημόσιας υγείας, και η επιλογή της Πολιτείας να μην προστατεύσει τη δημόσια λατρεία, εξίσου με άλλα δικαιώματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκφράζουν την ενόχλησή τους επειδή η Πολιτεία έλαβε αυστηρά μέτρα κατά την ημέρα των Θεοφανίων, όμως δεν έκανε το ίδιο για τον καλλωπισμό, τις επισκέψεις και διασκεδάσεις σε κατοικίες συγγενών και φίλων.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

4 νέα κρούσματα στην Ξάνθη-32 στην ΑΜΘ

610 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ Βελτιώνεται η κατάσταση της πανδημίας-Δεν επαληθεύτηκα…