Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Προτάσεις από το ΤΕΕ Θράκης για τον αναπτυξιακό ορίζοντα της περιοχής

Προτάσεις από το ΤΕΕ Θράκης για τον αναπτυξιακό ορίζοντα της περιοχής

0

Κατατέθηκαν μετά από επισταμένη μελέτη και επικαιροποίηση στη Διακομματική Επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης

 Το πλαίσιο των προτάσεων παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου από τη Διοίκηση και τους επιμελητές των Μόνιμων Επιτροπών που ανέλαβαν τη σύνταξή τους

Έναν υποσχόμενο αναπτυξιακό ορίζοντα για τη Θράκη και το σύνολο της Περιφέρειας περιέχουν οι προτάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, που κατατέθηκαν στη Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης. Το πλαίσιο και η στόχευση των προτάσεων παρουσιάστηκαν σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, την Τρίτη, από τη Διοίκηση και τους επιμελητές των Μόνιμων Επιτροπών που ανέλαβαν τη σύνταξή τους.

Στη συνέντευξη το διαδικτυακό παρών έδωσαν ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Δημήτρης Λουρίκας, ο αντιπρόεδρος Μιχαήλ Κούγκουλος, ο ΓΓ Αδαμάντιος Παπαδόπουλος, ο επιμελητής της Μόνιμης Επιτροπής Υποδομών, Μεταφορών, Σχεδιασμού και Ανάπτυξης που ανέλαβε κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση των προτάσεων, Σταύρος Γιαννώτας, (στην οποία επίσης συμμετέχουν από την Ξάνθη οι μηχανικοί Γιώργος Λυπιρίδης και Αργύρης Πλέσιας) και το μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας, Φυσικών Πόρων, Κοινωνικής και Πολιτικής Βιωσιμότητας Πολυζώης Παρασκευόπουλος

Διαχρονική μελέτη για ένα επικαιροποιημένο και επίκαιρο κείμενο προτάσεων για την περιοχή

Στην αρχή της παρουσίασης, ο κ. Λουρίκας επεσήμανε ότι πρόκειται για δουλειά διαχρονική που ξεκίνησε από το 2009 και ουσιαστικά ως πλήρες κείμενο συνδέθηκε και με έναν από τους βασικούς στόχους του ΤΕΕ Θράκης που ήταν, ως τεχνικός σύμβουλος του κράτους, να αναπτύξει θέσεις και απόψεις προς όφελος της περιοχής. Πρόσθεσε δε, ότι ένας ακόμη στόχος ήταν η διαχείριση των οικονομικών δυσκολιών του παραρτήματος Θράκης του ΤΕΕ και με ικανοποίηση ανέφερε ότι φέτος είναι η πρώτη φορά που είναι πλεονασματικό, χάρη στην προσπάθεια των μελών και της ενεργού συμπαράστασης του προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού.

«Μέσω της Διακομματικής δόθηκε η αφορμή και η ευκαιρία για την ολοκλήρωση των προτάσεων και την επικαιροποίηση. Το έργο ανατέθηκε στις δύο μόνιμες επιτροπές που ασχολήθηκαν όλο το καλοκαίρι και τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου εντατικά, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο», σημείωσε ο κ. Λουρίκας, τονίζοντας ότι «η δουλειά του ΤΕΕ φαίνεται από τις μόνιμες επιτροπές, εκεί παράγεται έργο και σε αυτό συμμετείχαν και οι επτά Μ.Ε.».

Στο τέλος της παρουσίασης, στη διαχρονικότητα ως προς τη διαμόρφωση των προτάσεων αναφέρθηκε και ο κ. Γιαννώτας, υπογραμμίζοντας το αναπτυξιακό αποτύπωμα της υιοθέτησης και υλοποίησης των προτάσεων αυτών.

Η προσπάθεια ανάπτυξης της Θράκης ως σήμερα και τα αποτελέσματα

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης, παρουσιάζοντας τις προτάσεις «Διαχρονικά η προσπάθεια ανάπτυξης της Π-ΑΜΘ βασίστηκε σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος αφορά στην ανάδειξή της ως διαμετακομιστικού και ενεργειακού κόμβου, αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της γεωγραφικής της θέσης και ο δεύτερος στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και του εναλλακτικού τουρισμού, αξιοποιώντας το πλούσιο ενδογενές της δυναμικό στους τομείς αυτούς». Επισημαίνοντας όσα αναπτυξιακά και χρηματοδοτικά στερήθηκε διαχρονικά η περιοχή, σημείωσε ότι «οι σημερινές κρίσιμες συνθήκες επιβάλουν την υλοποίηση παρεμβάσεων οι οποίες θα συμβάλλουν στην αύξηση του εισοδήματος, της απασχόλησης και των εξαγωγών και στοχεύουν άμεσα:

α) στην ισχυροποίηση της υφιστάμενης παραγωγικής βάσης, μέσω της ενίσχυσης εμπεδωμένων στην περιφερειακή οικονομία τομέων, όπως η αγροδιατροφή σε μία καθετοποιημένη διάταξη μεταποίησης, τα μη μεταλλικά ορυκτά (μάρμαρα), τα χημικά-πλαστικά και η κλωστοϋφαντουργία και

β) στη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, μέσω της ενίσχυσης αναδυόμενων τομέων που σχετίζονται με το ενδογενές δυναμικό της Π-ΑΜΘ, όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές-logistics, η ενέργεια, η φαρμακευτική βιομηχανία και ο ηλεκτρονικός-ηλεκτρολογικός εξοπλισμός», ενώ στο πλαίσιο της διαμόρφωσης των προτάσεων, όπως είπε δεν παραλείφθηκε να αξιολογηθεί, η ισχυρή παρουσία του Δημόσιου τομέα στην περιφερειακή οικονομία και ο διασυνοριακός της χαρακτήρας, ως εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αντί να αποτελεί πλεονέκτημα, έχει δημιουργήσει εμπόδια στην ανάπτυξη.

11 προτάσεις για διάλογο και δράση με ορίζοντα 10ετίας

«Ειδικότερα το ΤΕΕ-Θράκης προτείνει στην ΔΕΑΘ να συμβάλει στην υλοποίηση, σε χρονικό ορίζοντα όχι μεγαλύτερο των 10 ετών, 11 ιεραρχημένων Προτεραιοτήτων Ανάπτυξης με τις αντίστοιχες Εμβληματικές Δράσεις, που στόχο έχουν τόσο την αντιμετώπιση απειλών και αδύναμων σημείων όσο και την αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων και ευκαιριών. Επισημαίνεται ότι το συνολικό πρόγραμμα υλοποίησης έργων και παρεμβάσεων για την ανάπτυξη της Π-ΑΜΘ προσδιορίζεται επαρκώς στο αναθεωρημένο Χωροταξικό Πλαίσιο και ανέρχεται σε 6,5 δισ. € έως το 2031», ανέφερε ο κ. Λουρίκας, εκφράζοντας την πρόθεση οι προτάσεις αυτές να αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου και κοινής προσπάθειας υλοποίησης από όλους τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής.

Ιεραρχημένες προτεραιότητες ανάπτυξης

  1. Αντιμετώπιση Δημογραφικού Προβλήματος, όπου μεταξύ άλλων, προτείνεται, η οικονομική ενίσχυση οικογένειας, αύξηση αφορολόγητου ορίου για κάθε τέκνο και άλλα κίνητρα
  2. Ανάπτυξη Αγροτικού Τομέα, όπου για την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, δίνεται έμφαση στην υλοποίηση του συνόλου του έργου: “Έργα για τη μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα Ξάνθης”, προϋπολογισμού 300.000.000 €. Η πρώτη φάση του έργου “Έργα για τη μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα Ξάνθης”, είναι προϋπολογισμού 110.000.000 €.
  3. Ανάπτυξη Τουρισμού
  4. Ανάπτυξη πολύτροπων μεταφορών
  5. Αξιοποίηση ενέργειας
  6. Έρευνα – Καινοτομία
  7. Ενίσχυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ)
  8. Πολιτιστική Κληρονομιά
  9. Προστασία του περιβάλλοντος, όπου το ΤΕΕ επισημαίνει ξεκάθαρα ότι παραμένει ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην περιοχή με την προτεινόμενη μεθοδολογία
  10. Ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής
  11. Διοικητικά – Οργανωτικά – Νομοθετικά θέματα
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …