Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Προσωρινή σύνταξη θα λάβουν 70.000 εν αναμονή συνταξιούχοι

Προσωρινή σύνταξη θα λάβουν 70.000 εν αναμονή συνταξιούχοι

0

Οι δικαιούχοι, οι προϋποθέσεις και τα ποσά

Σύνταξη, η οποία θα κυμαίνεται μεταξύ 345 ευρώ για 15 χρόνια ασφάλισης και 384 ευρώ για 20ετία θα λάβουν όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης και βρίσκονται στην…ουρά της αναμονής. Αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Πέμπτη. Ποιες είναι όμως οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο;

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις για τη χορήγηση της σύνταξης. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν το όριο ηλικίας, αλλά και τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης. Εφόσον λοιπόν καλύπτουν αυτές τις δύο προϋποθέσεις θα μπορούν να λάβουν την πολυπόθητη προσωρινή σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας, εφόσον φυσικά έχουν υποβάλει τη σχετική αίτηση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι συνταξιούχοι που θα πάρουν την νέα προσωρινή σύνταξη ανέρχονται σε 70.000. Το ποσό της νέας προσωρινής θα είναι το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης:

– Για 15 έτη ασφάλισης – 345,60 ευρώ

– Για 16 έτη ασφάλισης – 353,28 ευρώ

– Για 17 έτη ασφάλισης – 360,96 ευρώ

– Για 18 έτη ασφάλισης – 368,64 ευρώ

– Για 19 έτη ασφάλισης – 376,32 ευρώ και

– Από 20 έτη ασφάλισης και άνω 384,00 ευρώ

Ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι εκτός από το ποσό Εθνικής Σύνταξης, το οποίο οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν για όσο διάστημα εκκρεμεί η έκδοση της σύνταξης, οι απόμαχοι της δουλειάς θα πάρουν και αναδρομικά ανάλογα με τον χρόνο αναμονής τους από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.

Έτσι, συνταξιούχος που δικαιούται πλήρη εθνική σύνταξη (384 ευρώ) και του οποίου η σύνταξη εκκρεμεί για διάστημα 12 μηνών θα λάβει αναδρομικά 4.608 ευρώ. Ο ίδιος συνταξιούχος αν βρισκόταν στην αναμονή για έξι μήνες θα λάμβανε αναδρομικά ύψους 2.394 ευρώ, ενώ αν περίμενε 10 μήνες θα λάμβανε 3.840 ευρώ. Αντίστοιχα, απόμαχος της δουλειάς που δικαιούται μειωμένη εθνική σύνταξή 345 ευρώ, σε περίπτωση που βρίσκεται στην αναμονή για 10 μήνες θα λάβει αναδρομικά 3.450 ευρώ, για 12 μήνες 4.140 ευρώ κοκ.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκκρεμείς φάκελοι συνταξιοδότησης που βρίσκονται στα συρτάρια του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης είναι περίπου 300.000 και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας έχει δρομολογήσει τεκτονικές αλλαγές στο υπερταμείο προκειμένου να ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες. Ήδη έχει τοποθετηθεί project manager, ο οποίος θα συντονίσει τις ενέργειες, ενώ δρομολογούνται ενέργειες που θα ενισχύσουν τον ΕΦΚΑ με ανθρώπινο δυναμικό. Φυσικά, στη φαρέτρα του νέου υπουργού υπάρχει και το «όπλο» του ιδιωτικού τομέα, καθώς εάν και όπου χρειαστεί θα αξιοποιηθούν υπηρεσίες ιδιωτών, κυρίως στο σκέλος της κατάρτισης των συνταξιοδοτικών φακέλων.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διαδικτυακή Ημερίδα : «Νέα ρύθμιση οφειλών σε 240 δόσεις προς το δημόσιο και 420 δόσεις προς τράπεζες»

Τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου με ομιλητή τον Φώτη Κουρμούση   Το Επιμελητήριο Ξάνθης διορ…