Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

0

Εκλογές; Πρώτα η λήξη της πανδημίας
Πιασάρικο θέμα οι εκλογές, γνωστό αυτό σε όλους.
Έτσι, μετά τον ανασχηματισμό (αυτός τέλος πάντων που έγινε) άρχισαν τα σενάρια περί… εκλογών. Σενάρια ευφάνταστα για το πότε θα γίνουν και γιατί θα γίνουν τότε και διάφορες εικασίες που απορείς πώς τις σκέφτηκαν αυτοί οι πολιτικολογούντες.
Λοιπόν για το θέμα των εκλογών, μία ημερομηνία υπάρχει κι αυτή είναι ρευστή. Και είναι ρευστή διότι δεν μπορεί να οριστεί η λήξη της πανδημίας. Δηλαδή, οι εκλογές θα γίνουν αφού τελειώσει ο συναγερμός της πανδημίας κι έχει εμβολιαστεί ο μεγαλύτερος αριθμός του πληθυσμού.
-Μέχρι τότε μόνον σενάρια…
Γ.Δ.


Άλλα περιμένει ο κόσμος
Να λοιπόν που μυαλό δεν βάζουμε με τίποτε και ιδού γιατί.
Εδώ που περιμέναμε ως «μάνα εξ ουρανού» τα εμβόλια, τώρα που ήρθαν και θα ξεκινήσουν, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν νέο πεδίο αντιπαράθεσης. Και δεν αρκούνται σε κεντρικό επίπεδο, το κάνουν και σε τοπικό, εδώ στην πόλη μας.
Εντάξει ο διάλογος, η αντιπαράθεση είναι μέσα στο πολιτικό παιγνίδι των κομμάτων. Όμως, το να «τσακώνονται» οι δύο τοπικές οργανώσεις για τους εμβολιασμούς και το πρόγραμμα που θ’ ακολουθηθεί όπως και ο αριθμός εμβολίων, ε, είναι αχρείαστο.
Κι αυτό διότι ο κόσμος όλος εδώ και παντού στην χώρα, τους εμβολιασμούς περιμένει πως και πως κι όχι καυγάδες τύπου «καϊκτσή καυγά».
Γ.Δ.


Δημοσιογραφική επιτυχία και η ευθύνη του δήμου
Άλλο ένα ιδιαίτερα πετυχημένο και με αποκαλυπτικό περιεχόμενο δημοσιογραφικό ρεπορτάζ του φίλου και συνεργάτη Κώστα Μαυρομάτη. Μετά από έρευνα «εντόπισε» την παρουσία του ξανθιώτη Λάζαρου Στάλιου ο οποίος ήταν τελικά ένας θρύλος του ελληνικού τένις.
Μέλος της παλιάς οικογένειας των Στάλιων, έχει κερδίσει 17 Πανελλήνια Πρωταθλήματα, ενώ ως βαλκανιονίκης συμμετείχε και πέρασε στον τρίτο γύρο του Ρολάν Γκαρός.
Αυτός ο Ξανθιώτης λοιπόν, άγνωστος στους πολλούς, ήρθε στο φως, μετά από έρευνα του Μαυρομάτη και στοιχεία που του παραχώρησε ο ίδιος ο γιος του Λάζαρου, Πέτρος Στάλιος.
Από δω και πέρα, τον λόγο έχει, πρέπει να έχει, ο δήμος Ξάνθης ο οποίος θα πρέπει ν’αξιοποιήσει την προσφορά του Πέτρου Στάλιου και την εν γένει αθλητική του επιτυχία.
Γ.Δ.


«Είμαι χαρούμενος!»
Ναι, μ’αυτή τη φράση ξεκίνησε τις ευχές του αγαπητός φίλος που μου τηλεφώνησε. Και ήταν χαρούμενος ο τόνος της φωνής του και απόρησα γι’αυτό και τον ρώτησα ποια η αιτία αυτής της χαράς του.«Είμαι χαρούμενος διότι επιτέλους έφυγε αυτή η διαολοχρονιά το 2020.  Την αποχαιρέτησα με τη φράση ‘’να πάει στα τσακίδια’’. Αμάν, μας έκανε τη ζωή ποδήλατο!»
Έμεινα να συλλογίζομαι το δίκιο των λόγων του, των αυθόρμητων μεν, ειλικρινέστατων δε.
Γ.Δ.


Νέο κόμμα
Εσείς το γνωρίζατε το ΔΗ.ΠΑ.Κ.;Εμείς όχι και το ίδιο πιστεύουμε κι εσείς.
Το πληροφορηθήκαμε όμως από τις Πρωτοχρονιάτικες ευχές που μας έστειλε. Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα (ΔΗΠΑΚ)  γράφει σχετικά:
«Στο ξεκίνημα του 2021, το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα (ΔΗ.ΠΑ.Κ.) εύχεται σε όλα τα ΜΜΕ και δημοσιογράφους με περιοχή ενδιαφέροντος την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ένα έτος με ειρήνη, ατομική και συλλογική αξιοπρέπεια, ΥΓΕΙΑ και δύναμη για αγώνα για τα δημοκρατικά μας λαϊκά κεκτημένα!
Το ΔΗ.ΠΑ.Κ. είναι έτοιμο για την δυναμική συμμετοχή του στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, με κύριο σκοπό την επαναφορά της πολιτικής παρακαταθήκης του Ανδρέα Παπανδρέου στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.»
Και καταλήγει: «Το 2021 θα είναι η χρονιά του ΔΗ.ΠΑ.Κ.. Η Ελλάδα και οι Έλληνες νιώθουν κάθε μέρα ολοένα και περισσότερο αισθητή την απουσία του μοναδικού αυτόφωτου μεγάλου ηγέτη, του Ανδρέα Παπανδρέου…»
Γ.Δ.


Ο δήμος Ξάνθης πρέπει ν’αποφασίσει
Πρόκειται για την ηθική υποχρέωση του δήμου Ξάνθης να προχωρήσει σε μια απόφαση εάν θα είναι θετική ή αρνητική.
Για το Πάρκο του Καραγκιόζη ο λόγος, για το οποίο δεσμεύτηκε πως θα την εξετάσει την πρόταση που του έγινε και θ’αποφασίσει.
Έδειξε δε ότι τον βρίσκει θετικό η πρόταση η Ξάνθη ν’αποκτήσει ένα πάρκο με μεταλλικές μεγάλες φιγούρες των ηρώων όλου του κύκλου του θιάσου σκιών του Καραγκιόζη.
Η πρόταση μάλιστα που έγινε περιλαμβάνει και τον χώρο. Ο ένας είναι στο Λιμνίο και ο άλλος στο Πάρκο απέναντι από το γήπεδο.
Και κάτι ουσιαστικό. Το κόστος όλου του έργου δεν ξεπερνά τις 50.000 ευρώ.
Επειδή επομένως η πρόταση υπάρχει κοστολογημένη και η απάντηση εκκρεμεί, ο δήμος οφείλει να πάρει την απόφασή του και η πόλη μας ν’αποκτήσει το Πάρκο του Καραγκιόζη δίπλα στο ποτάμι.
Γ.Δ.


Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για άνω των 85
Μεγάλη είναι η κινητικότητα τις μέρες αυτές  στα φαρμακεία της πόλης μας από ηλικιωμένους αλλά και παιδιά και συγγενείς τους καθώς έγινε γνωστό ότι από Δευτέρα ξεκινούν οι εμβολιασμοί γι αυτούς. Ανοίγει δηλαδή η πλατφόρμα emvolio.gov.gr και θα μπορούν να δηλώσουν για να εμβολιαστούν. Και επειδή οι ηλικιωμένοι άνω των 85 που αφορά ο εμβολιασμός στην πλειοψηφία ούτε άυλη συνταγογράφηση έχει ούτε εξοικείωση με τα κινητά και το διαδίκτυο αυτό το αναλαμβάνουν οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι με προθυμία εξυπηρετούν τους πελάτες τους. Το πρόβλημα είναι μ’ αυτούς που είναι κατάκοιτοι ή έχουν άλλα προβλήματα και δεν μπορούν να προσέλθουν  στα κέντρα εμβολιασμού. Προς το παρόν δεν έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες αλλά στο κομμάτι αυτό μάλλον θα συνδράμει το «Βοήθεια στο Σπίτι».
Μ.Ξ.


Εμπιστοσύνη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Αποδεικνύεται συχνά ότι χωρίς τη συμμετοχή και τον συντονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του μόνου μηχανισμού που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα σε τοπικό επίπεδο,  δεν μπορούν να κερδηθούν κάποιες μάχες.
Μάχες όπως αυτή που δίνει η χώρα με την πανδημία του COVID-19.
Όπου ζητήθηκε η παρέμβαση της Αυτοδιοίκησης αυτό έγινε γρήγορα και με επιτυχία.
Γι’αυτό η κυβέρνηση πρέπει να δείχνει εμπιστοσύνη στους φορείς αυτού που αποδεδειγμένα μπορούν να διαχειριστούν έκτακτες καταστάσεις αρκεί να έχουν ελευθερία κινήσεων.
Επιτέλους, η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη και πρέπει να δώσει δείγματα η κυβέρνηση ότι εμπιστεύεται την Αυτοδιοίκηση.
Γ.Δ.


Έρχεται στην Ξάνθη ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης
Σύμφωνα με ανεπίσημες αλλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί την Ξάνθη την επόμενη εβδομάδα. Το πρόγραμμα δεν έχει ανακοινωθεί αλλά έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επισκεφτεί τα Πλαστικά Θράκης και θα έχει συναντήσεις με στελέχη αλλά και αυτοδιοικητικούς της Ξάνθης.  Μια επίσκεψη με ιδιαίτερη σημασία αφού επισκέπτεται μια εμβληματική βιομηχανία του τόπου μας που διαπρέπει διεθνώς και προφανώς η επίσκεψη του πρωθυπουργού συνδέεται και με την νέα επιχειρηματική δραστηριότητα των Πλαστικών εν μέσω πανδημίας και αφορά την κατασκευή μασκών.
Μ.Ξ.


Πώς ερμηνεύεται;
Την απορία την μετέφερε στην εφημερίδα αναγνώστης συνδρομητής και αφορούσε το ρεπορτάζ της Παρασκευής στην σελίδα 8 για τους εμβολιασμούς στο Νοσοκομείο των υγειονομικών.
Σ’αυτό λοιπόν το ρεπορτάζ ο αναγνώστης μας διάβασε πως 150 νοσοκομειακοί διαφόρων ειδικοτήτων, δήλωσαν πως δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν.
Και ρωτά ο συμπολίτης: «Έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν αυτοί που εμπλέκονται άμεσα με τους ασθενείς; Είναι ηθικό αυτό εάν τυπικά είναι νόμιμο;
Και κάτι ακόμη. Από ποιον θα ζητήσει ευθύνες ένας ασθενής εάν κάποιοι από τους αρνητές του εμβολιασμού νοσήσουν και μεταφέρουν τον ιό σε άλλους, ασθενείς του νοσοκομείου; Ρωτώ, έχουν συνείδηση του χώρου εργασίας τους και των ευθυνών που πηγάζουν από αυτό το γεγονός;»
-Είναι όντως σοβαρά τα ερωτήματα του συμπολίτη και την απάντηση μπορεί να την δώσει μόνον η Πολιτεία.
Όμως είναι απορίας άξιο που τόσοι πολλοί εργαζόμενοι στο νοσοκομείο ν’αρνούνται τον εμβολιασμό. Θα ήταν ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε τα επιχειρήματά τους.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…