Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

0

Αξιώματα και σοβαρότητα
Τα αξιώματα τα κάνουν, τα δικαιώνουν οι άνθρωποι, όχι το αντίθετο.
Αυτό είναι γνωστό και αποτελεί παγκόσμια παραδοχή και φρόνιμο είναι να μην το ξεχνούν κάποιοι που προσωρινά κατέχουν κάποιο αξίωμα.
Δυστυχώς το ζούμε τακτικά και στην περιοχή μας, να εμφανίζονται πρόσωπα με έπαρση στην συμπεριφορά τους και με αλαζονεία προς τους συνανθρώπους τους.
Το έχουμε ξαναπεί: Σεβασμός και σοβαρότητα χρειάζεται το αξίωμα αλλά και υπόμνηση πως «θα πρέπει να χαιρετάς όσο είσαι καβάλα στο άλογο για να σε χαιρετούν όταν κατέβεις».
Γ.Δ.


Λόγος του Κομφούκιου
Το είπε ο Κομφούκιος πριν από αιώνες αλλά εξακολουθεί να παραμένει αληθινό.
Είπε «Για να σε θίξουν, όσα σου καταμαρτυρούν πρέπει οι κατηγορίες να προέρχονται από ανθρώπους τίμιους. Αλλιώς δεν μετράνε».
Αυτό το μικρό απόσπασμα σαν μια ένεση αισιοδοξίας σε όσους συμπολίτες δέχονται καθημερινά τις μεθοδευμένες λασπολογίες από ανθρώπους που δεν μετράνε στην κοινωνία.
Γ.Δ.


Από πού το όνομά μας;
Από τους χίλιους Έλληνες που ρωτήθηκαν σε σχετική έρευνα-δημοσκόπηση, οι 989 δεν γνώριζαν γιατί μας λένε Έλληνες!
Σας ξαφνιάζει το ποσοστό; Αν ναι, χαμένοι στο όποιο στοίχημα θα είστε.
Λοιπόν, με την ευκαιρία σας ενημερώνω για την απάντηση. Το όνομά μας το οφείλουμε στον Έλληνα, γιο του Δευκαλίωνα και της Πύρρας, εγγονό του Προμηθέα.
Από τους γιούς του Έλληνα, Δώρο και Αίολο και τους εγγονούς του Ίωνα και Αχαιό, προήλθαν οι τέσσερις Ελληνικές φυλές· Δωριείς, Αιολείς, Ίωνες και Αχαιοί.
Γ.Δ.


«Δόξα τον θεό, βοήθεια Παναγιά!»
Εκεί που πήγαμε να πούμε «δόξα τον θεό» αλλάζει ξαφνικά το σκηνικό με τον κορωνοϊό, κι αμέσως εμείς στο «βοήθεια Παναγιά».
Ποιο είναι το θέμα; Ότι δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα από τον τζαναμπέτη ιό που μας βρήκε και μας ταλαιπωρεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Τον ιό που μας έχει αλλάξει τη ζωή κι έχει κάνει άνω-κάτω την οικονομία, τις δουλειές, τις ανθρώπινες σχέσεις, την επικοινωνία.
Γ.Δ.


Τέτοιες ώρες τέτοια λόγια…
Με καθυστερήσεις στην Ξάνθη, στην χώρα αλλά και σ’ άλλες χώρες της Ευρώπης προχωρά το πρόγραμμα των εμβολιασμών. Στην Ξάνθη ήταν να ξεκινήσει από Δευτέρα 4 Ιανουαρίου μετατέθηκε την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου και βλέπουμε… Κι όσο καθυστερούν οι εμβολιασμοί τόσο θα παραμένουμε υπό καθεστώς αυστηρών μέτρων προκειμένου να μην αντιμετωπίσουμε τρίτο κύμα πανδημίας! Τώρα ξέρουμε καλά τι το προκαλεί. Ακόμη και η λίγη χαλάρωση πληρώνεται με ανθρώπινες ζωές. Μια τέτοια στιγμή και ενώ κυβερνητικά στελέχη όπως ο υπουργός Ανάπτυξης παραδέχονται ανοιχτά ότι η έξαρση της πανδημίας στην Θεσσαλονίκη προήλθε από την ατολμία της κυβέρνησης  να κλείσει τις εκκλησίες κατά τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου υπό τον φόβο των αντιδράσεων κληρικών και πιστών, η Εκκλησία επέμενε για ανοιχτούς ναούς τα Θεοφάνια. Τι μήνυμα δίνει, την ώρα μάλιστα που αρκετοί κληρικοί έχουν αποδημήσει από κορωνοϊό; Δεν αποπροσανατολίζει δεν διχάζει σε μια στιγμή που πρέπει να είναι όλοι προσηλωμένοι στον κοινό στόχο;
Με όλο το σεβασμό στους ποιμένες αλλά αυτή η στάση δείχνει ανευθυνότητα.
Μ.Ξ.


Πάνε αργά οι εμβολιασμοί
Οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν και άνοιξε ένα παράθυρο ελπίδας στον «πόλεμο» με τον νέο COVID-19 που βρίσκεται ο πλανήτης.
Όμως οφείλουμε μια διαπίστωση σε ότι αφορά για την χώρα μας ως προς τη διαδικασία εμβολιασμού.
Η εκτίμηση λοιπόν είναι πως πάμε αργά, αρκετά αργά θα έλεγα, όταν για να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας θα χρειαστεί όλος ο Ιανουάριος. Όταν λοιπόν για μερικές χιλιάδες εργαζόμενους θα χρειαστεί ένας μήνας, τότε εάν δεν αυξηθεί ο ρυθμός εμβολιασμών, μέχρι το καλοκαίρι θα γίνονται εμβολιασμοί και η οικονομική ζημιά συν την ψυχολογική θα’ναι σοβαρές και δύσκολα αναστρέψιμες.
-Γι’αυτό κύριε Χαρδαλιά μας, ταχύτητα και συντονισμός για να ξεμπερδεύουμε μια ώρα νωρίτερα.
Γ.Δ.


Ο ρόλος Θεοδωρικάκου
Ο ανασχηματισμός έγινε, όπως συζητιόταν με ένταση, πρόσωπα ήρθαν κι άλλα, ελάχιστα, έφυγαν.
Ανάμεσα σ’αυτούς που δεν μετέχουν της κυβέρνησης πλέον είναι και ο Τάκης Θεοδωρικάκος που από το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται ήδη σ’ ένα άλλο το ίδιο σοβαρό πόστο.
Οι γνωρίζοντες των κομματικών και εκλογικών διαδικασιών ξέρουν πως η επόμενη εκλογική αναμέτρηση δεν θ’ αργήσει. Για να έχει επιτυχία μια τέτοια αναμέτρηση θέλει και το ανάλογο ικανό και άξιο επιτελείο.
Ε, λοιπόν, εκεί βρίσκεται ήδη ο Θεοδωρικάκος. Από κει ήρθε κι εκεί επιστρέφει για να δοθεί επιτυχώς η εκλογική αναμέτρηση όποτε κι αν αυτή γίνει.
Γ.Δ.


Μετρημένες στα δάχτυλα
Αναμενόμενος ο ανασχηματισμός αλλά με ελάχιστες αλλαγές. Θα τις λέγαμε χωρίς εκπλήξεις τις δύο αποχωρήσεις και το ίδιο για τις μετακινήσεις.
Άξιο να αναφερθεί η στροφή στην κοινοβουλευτική ομάδα με την υπουργοποίηση αρκετών μεν όμως αγνώστων ικανοτήτων. Σίγουρα θα «μετρηθούν» και θα αξιολογηθούν.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στους 18 μήνες που κυβερνά είναι γεγονός πως «πέρασε» αρκετά. Τώρα μπαίνει σε μια άλλη φάση γι’ αυτό και στελεχώνεται με νέα άτομα και ηλικιακά.
Ευχόμαστε να «τραβήξει» το νέο σχήμα διότι εμάς, τη χώρα και τους πολίτες θα βοηθήσει πρώτα.
Γ.Δ.


Το κρίσιμο 2021
Κατά γενική ομολογία, το 2021 θεωρείται απ’ όλους σαν μια κρίσιμη χρονιά.
Τόσο για την κυβέρνηση που ξεκινά με νέο πλήρωμα στο καράβι της, όσο τοπικά στην Περιφέρειά μας, τους δήμους και παντού όπου λειτουργεί το κράτος και οι φορείς του, όπως η βουλή φυσικά.
Όλοι θα κριθούν και αξιολογηθούν ως προς το έργο και την αποτελεσματικότητα αυτού.
Από δε την αξιολόγηση δεν εξαιρείται βέβαια και η αντιπολίτευση συνολικά όπου αυτή εκπροσωπείται.
Ο κόσμος, οι πολίτες έχουν απαιτήσεις, θέλουν αποτελέσματα κι όχι υποσχέσεις κούφιες, θέλουν παρεμβάσεις και έργα που αφορούν την ευημερία του, την απασχόλησή του, την βελτίωση της καθημερινότητας, την ποιότητα ζωής.
Από πολλά θα κριθούν όλοι. Κυρίως όμως από την αποτελεσματικότητα, τα έργα.
Γ.Δ.


Black χιούμορ
Ο λογαριασμός «Τελεταί Μπούκουρας» στο Τwitter δεν άφησε ασχολίαστες τις εξελίξεις για τα Θεοφάνια. Ένα από τα φλέγοντα ζητήματα των τελευταίων ημερών είναι το «αντάρτικο» που έχει κηρύξει η Εκκλησία στην κυβέρνηση για τα Θεοφάνια, με αφορμή την απόφαση να μην λειτουργήσουν οι ναοί με κόσμο, κάτι που η Διαρκής Ιερά Σύνοδος απέρριψε στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου. Όπως συνηθίζει, ο λογαριασμός «Τελεταί Μπούκουρας» στο Τwitter δεν άφησε ασχολίαστες τις εξελίξεις.
Συγκεκριμένα, ο λογαριασμός του γνωστού γραφείου τελετών κοινοποίησε στο Twitter την είδηση για την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, γράφοντας στη λεζάντα, με περίσσευμα χιούμορ, όπως πάντα: «Ζητείται Προσωπικό».
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…