Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

0

Αναβολή λόγω κορωνοϊού
Στον συμπολίτη που μας τηλεφώνησε για να πληροφορηθεί εάν πραγματοποιήθηκε η κλήρωση του Κοινωνικού Λαχείου Ξάνθης του 2020, η απάντησή μας που ενδεχομένως να ενδιαφέρει κι άλλους αγοραστές του Λαχείου.
Λοιπόν, όπως μας πληροφόρησε ο διευθυντής του Γηροκομείου Μέγας Βασίλειος, η κλήρωση δεν έγινε διότι τον Δεκέμβριο μήνα δεν κυκλοφόρησε το Λαϊκό Λαχείο με τους οκτώ πρώτους λαχνούς του οποίου ήταν συνδεδεμένη και η κλήρωση του Κοινωνικού Λαχείου.
Οπότε αναβλήθηκε και θα ισχύσουν οι αριθμοί της πρώτης κλήρωσης του Λαϊκού Λαχείου που θα γίνει το 2021, άγνωστο πότε.
-Κορωνοϊού παρόντος κάθε αρχή άγνωστη…
Γ.Δ.


Ενσωμάτωση προσφύγων- μεταναστών
Το θέμα ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα σοβαρό εάν εγκαίρως δεν ληφθούν μέτρα αξιόπιστα και ενδεδειγμένα.
Ένα δε μέτρο, κι ας μην παρεξηγηθούν κάποιοι υπερπατριώτες, είναι αυτό της αποδοχής και ενσωμάτωσης των προσφύγων-μεταναστών.
Όπως ήδη έχει γίνει κατά το πρόσφατο παρελθόν με τους Αλβανούς γειτόνους μας και τους Αρβανίτες τον 18ο και 19ο αιώνα.
Θυμίζω για όσους το έχουν ξεχάσει ή δεν γνωρίζουν, πως τόσο η Αττική όσο και η Πελοπόννησος, όταν ερημώθηκαν από τις ορδές του Ιμπραήμ, κατοικήθηκαν από τους Αρβανίτες ποιμένες.
Και για την ιστορία, χωρίς παρεξηγήσεις, ο Γεώργιος Παπανδρέου ο Α΄ ήταν από τα αρβανιτοχώρια της Αχαΐας και ο Δημήτρης Ψάκης από τα αρβανιτοχώρια της Μεσσηνίας. Είναι δε η κυρία Τζένιφερ Ψάκι, η νέα εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου. Της οποίας ο πατέρας Πελοποννήσιος και η μητέρα Πολωνή.
Γ.Δ.


Άτιτλο
Αλήθεια, ψέμα, δίκαιο,
ζήλια και αδικία,
αγάπη και αλτρουισμός
μετρούν τη δύναμή τους.

Η αλήθεια ήτανε σκληρή
με όσα ομολογούσε.
Το ψέμα ‘ταν αδίστακτο
και τις πληγές μετρούσε.
Πλησίασε το άδικο
και κάθισαν παρέα,
φώναξαν και τη μάνα τους,
τη ζήλια που ελλοχεύει
σε όλες τις στιγμές χαράς
και την ψυχή διχάζει.
Σενάρια μαγείρευαν
στη ζήση καθενός μας.

Το δίκιο κι ο αλτρουισμός
πιο πέρα συζητούσαν
τον κόσμο πώς ν’αλλαξουνε,
αγάπη πώς να σπείρουν,
να δίνουνε απλόχερα,
χωρίς ποτέ να παίρνουν.

Με ποια παρέα πορευτείς,
μόνο εσύ ορίζεις…
Να.Μα.


Καμιά βελτίωση
Για άλλη μια φορά το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης έδειξε πως έχει πρόβλημα λειτουργίας. Χάσμα χωρίζει την δημοτική αρχή με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Αποδεικνύουν σε κάθε συνεδρίαση ότι δεν μπορούν να συγκλίνουν ούτε για θέματα διαχείρισης της καθημερινότητας με αποτέλεσμα να θέτουν εμπόδια συνεχώς στην λειτουργία του δήμου. Δεν μπορεί για παράδειγμα να καταψηφίζεται ένα θέμα που αφορά την στέγαση γραφείων των οικονομικών υπηρεσιών στο κτήριο της ΠΕΔ που θα διευκολύνει τους υπαλλήλους αλλά και θα αποσυμφορήσει το δημαρχείο. Είναι θέμα αυτό για να κάνει κανείς πολιτική ή είναι εντελώς διαδικαστικό που επιπρόσθετα θα διευκολύνει τις υπηρεσίες του δήμου.
Γι αυτό και το μοντέλο της απλής αναλογικής ακόμη και με την τροπολογία Θεοδωρικάκου έχει αποδείξει ότι δεν λειτουργεί στον δήμο Ξάνθης.
Μ.Ξ.


Επικίνδυνη δημογραφική αλλαγή
Για τη χώρα μας ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι ο κορωνοϊός, η οικονομία, η κλιματική αλλαγή ή όποιο άλλο θέμα.
Η χώρα μας κινδυνεύει και μάλιστα σοβαρά από την μείωση του πληθυσμού της. Δηλαδή το δημογραφικό ζήτημα και τις αλλαγές που επέρχονται.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της αντιπροέδρου της Ε.Ε. για θέματα Δημοκρατίας και Δημογραφίας κυρίας Ντούμπραβκα Σούιτσα. Η οποία μάλιστα συμπλήρωσε για τη χώρα μας ότι η Κομισιόν κατατάσσει την Ελλάδα στην ομάδα των κρατών που θα δουν «μεγάλες μειώσεις 21% έως 27% στον πληθυσμό, εκτιμώντας ότι το 2070 θα κατοικούν στη χώρα μόλις 8,5 εκατ. κάτοικοι.
Άρα σε 50 χρόνια θα υπάρξει μείωση 2,5εκ. ανθρώπων!
Γ.Δ.


Υπάρχουν προτάσεις
Αναγνωρίζουμε πως το Δημογραφικό δεν είναι ένα απλό και εύκολο θέμα. Απεναντίας είναι ιδιαίτερα δύσκολο και σύνθετο.
Οι δυτικές λεγόμενες κοινωνίες είναι στην πλειοψηφία τους γηρασμένες, οι γεννήσεις είναι λιγότερες απ΄όσες πρέπει, υπάρχουν πολλές μονογονεϊκές οικογένειες, πολλά στάνταρ του παρελθόντος άλλαξαν.
Οι λύσεις που υπάρχουν είναι λίγες και συγκεκριμένες και κυρίως δεν είναι εύκολες. Απαιτούν τόλμη και πολιτικό θάρρος για να παρθούν και υλοποιηθούν.
Στο πλαίσιο αυτό κρίσιμο ρόλο θα παίξει ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την ενίσχυση των αγροτικών περιοχών οι οποίες ήδη έχουν επηρεαστεί από την μείωση του πληθυσμού.
Γι’αυτό, είναι ευκαιρία να δημιουργηθεί στις αγροτικές περιοχές μια νέα δυναμική όχι μόνο για τους κατοίκους αλλά και για νεοεισερχόμενους, νέες οικογένειες, επιχειρήσεις στα νησιά και τις ορεινές περιοχές.
Γ.Δ.


Έφυγε σε ηλικία 99 χρόνων
Ένας εμβληματικός Ξανθιώτης επαγγελματίας, ο Βαρτάν Μπαλατλιάν έφυγε από τον μάταιο αυτόν κόσμο πριν λίγες ημέρες.
Ήταν γνωστός και επιβλητικός, ως ο «χρυσοχόος ο Βαρτάν». Με το κατάστημά του επί της 28ης Οκτωβρίου και Ηρώων. Οι παλιοί των θυμούνται για την ευγενική του παρουσία ενώ το κατάστημά του συγκαταλέγονταν στα 4-5 καλύτερα της πόλης.
Ο Βαρτάν έφυγε πλήρης ημερών σε ηλικία 99 χρόνων.
Γ.Δ.


Μνημείο για τους Εβραίους της Ξάνθης
Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος η Τετάρτη 27 Ιανουαρίου του   μεγαλύτερου εγκλήματος του 20ού αιώνα και το μεγαλύτερο ομαδικό στην ιστορία της ανθρωπότητας. Το Ολοκαύτωμα που σχεδιάστηκε από την φασιστική Γερμανία του Χίτλερ κορυφώθηκε με τα στρατόπεδα μαζικής εξόντωσης, αφανίζοντας καταληκτικά 6 εκατομμύρια Εβραίους της Ευρώπης στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Με αφορμή αυτή Μέρα στο δημοτικό συμβούλιο της Ξάνθης έγινε αναφορά από την κα Αριάννα Παπαϊωάννου και υιοθετήθηκε ως πρόταση να ανεγερθεί ένα Μνημείο για τους Εβραίους της Ξάνθης που εξοντώθηκαν στα Στρατόπεδα συγκέντρωσης. Την εποχή εκείνη η εβραϊκή κοινότητα της Ξάνθης αριθμούσε 500 άτομα. Είναι αξιέπαινη σαν πρόταση καθώς και το γεγονός ότι υιοθετήθηκε από το δημοτικό συμβούλιο.
Μ.Ξ.


Η αλήθεια που έγινε «μόδα»
Χιονοστιβάδα προκάλεσε η Σοφία Μπεκατώρου σε όλους τους χώρους και τομείς της ελληνικής κοινωνίας που ζει το δικό της κίνημα #metoo. Δεκάδες περιπτώσεις βίας, σεξουαλικής, λεκτικής και ψυχολογικής βγαίνουν στην επιφάνεια, από ανθρώπους που βρήκαν τώρα τη δύναμη να αποκαλύψουν άσχημες καταστάσεις που βίωσαν. Ξεχωριστή περίπτωση ο γνωστός ηθοποιός Γίωργος Κιμούλης που κατηγορείται από πολλές γυναίκες συναδέλφους του για ψυχολογική βία και επαγγελματικό bullying, όταν απαντώντας στις κατηγορίες είπε ότι «έγιναν τώρα μόδα οι αποκαλύψεις».
Ωστόσο δεν μπορεί να είναι «μόδα» η απαίτηση να μη γίνεται η επαγγελματική ισχύς όπλο για συστηματικό  μπούλινγκ ή σεξουαλική παρενόχληση ή και τα δύο.
Δεν είναι «μόδα» οι γυναίκες να θέλουν να μην εκβιάζονται στη δουλειά τους για σεξ.
Δεν είναι «μόδα» οι εργαζόμενοι να ζητούν να μη γίνονται σάκος του μποξ από τους προϊσταμένους τους, είτε δουλεύουν σε σούπερ μάρκετ είτε σε θέατρα.
Δεν είναι «μόδα» οι άνθρωποι να βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν για πράγματα για τα οποία θα ήθελαν να μιλήσουν πολύ πιο νωρίς αλλά φοβόντουσαν.
Ακόμα κι αν ήταν μόδα η αλήθεια, θα ήταν μια ωραία μόδα. Και παλιότερα οι απαιτήσεις να μην καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, για ισότητα των φύλων, για ισονομία κ.α. μπορεί να φάνηκαν σε κάποιους «μόδες», αλλά δεν ήταν. Ήταν ανάγκες  της κοινωνίας και τελικά ικανοποιήθηκαν…
Μ.Β.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…