Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

0

Αποκατάσταση διατηρητέων
Να και μια ελπιδοφόρα πληροφορία που ενδιαφέρει άμεσα όσους έχουν παραδοσιακά σπίτια-διατηρητέα που χρειάζονται επισκευή και συντήρηση.
Σύντομα θα ανακοινωθεί σχετική απόφαση από το υπουργείο Περιβάλλοντος η οποία θα κάνει γνωστό πως θα επιδοτούνται κατά 100% οι εργασίες στα σπίτια αυτά.
Εργασίες για την ανάδειξή τους, την προστασία και συντήρησή τους.
Οι κάτοικοι λοιπόν διατηρητέων σπιτιών έχουν την μεγάλη ευκαιρία για να τα συντηρήσουν …δωρεάν. Ας αξιοποιήσουν την μοναδική ευκαιρία.
Γ.Δ.


«Όπου φτώχεια και γκρίνια»
Δεν είναι ευχάριστο, αλλά στην πολιτική ζωή συχνά συμβαίνουν αυτά.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ με προχθεσινή της απόφαση αφαίρεσε από τον Α.Λοβέρδο το αξίωμα του  κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.
Το γεγονός δεν θα είχε ιδιαίτερη αξία εάν ο Λοβέρδος δεν εξέφραζε την επιθυμία του να είναι υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου, όποτε γίνουν εκλογές στην παράταξη.
Σας είπα. Συμβαίνουν αυτά σε όλα τα κόμματα. Συμβαίνουν όμως και έχουν τη δική τους σημασία όταν ισχύει αυτό που λέει ο λαός μας «όπου φτώχεια και γκρίνια» κι εσείς καταλαβαίνετε για ποια «φτώχεια» μιλάω…
Γ.Δ.


Δικαίωση
Στο φύλλο της Πέμπτης 14 Ιανουαρίου και στην σελίδα «Πρόσωπα και Γεγονότα» υπήρχε σχόλιο με τον τίτλο «Ο Πολιτισμός δημιουργεί υστεροφημία».
Στο σχόλιο αυτό λοιπόν γράφαμε σε λίγες αράδες πως οι κατέχοντες την εξουσία οφείλουν να δίδουν βαρύτητα στα έργα του Πολιτισμού αλλά και στη συμβολή τους στην ανάπτυξή του και καλλιέργεια.
Την επόμενη ημέρα, πρωί-πρωί, λάβαμε στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο ένα άρθρο που έγραψε ο δημοσιογράφος Γιώργος Μαλούχος και το οποίο αναφέρεται σε πρόσφατο άρθρο του Μίκη Θεοδωράκη και όσα υποστηρίζει για το θέμα του Πολιτισμού.
Το δημοσιεύουμε στην 2η σελίδα στην στήλη ΓΝΩΜΗ και προτείνουμε να διαβαστεί.
Γ.Δ.


Καιρικό
Λοιπόν δυο λόγια για τον καιρό της Πέμπτης, εν αναμονή αυτού της Παρασκευής.
Ό,τι αφορά το χιόνι, υπάρχει μεν στα γύρω βουνά, αλλά πολύ λίγο. Στο δασικό χωριό είναι περισσότερο όπως πάντα.
Η θερμοκρασία το βράδυ ήταν -2 βαθμοί, το μεσημέρι της Πέμπτης 5 βαθμοί στην περιοχή της Θηλιάς.
Αυτά τα λίγα και αναμονή τι μας ξημέρωσε κυρίως ως προς το χιόνι γι’αυτούς που θέλουν να το απολαύσουν.
Γ.Δ.


Η ειδοποιός διαφορά
Τα δεδομένα είναι αυτά και αφορούν κι εμάς ως Μέσα Ενημέρωσης.
Λοιπόν έχουμε και λέμε: Οι Έλληνες αποφεύγουν τις ειδήσεις από τα παραδοσιακά Μέσα, με αποτέλεσμα να εξαρτώνται όλο και περισσότερο από «εναλλακτικά μέσα» και μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ενημέρωσή τους.
Οι Έλληνες έχουν χαμηλή εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης σε σύγκριση με τους πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Αυτή η εκτίμηση σε μεγάλο βαθμό είναι σωστή. Υπάρχει  όμως μια διαφορά σημαντική. Ουσιαστικά οι πολίτες μένουν ανενημέρωτοι κι ως εκ τούτου εύκολα «διαχειρίσιμοι» από τους επιτήδειους λαϊκιστές.
Γ.Δ.


Αναβλήθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ξάνθη
Να θυμίσουμε ότι αυτή την εβδομάδα επρόκειτο ο πρωθυπουργός να επισκεφτεί την περιοχή μας και συγκεκριμένα τα Πλαστικά Θράκης. Οι πληροφορίες που είχαμε ήταν ανεπίσημες ωστόσο επιβεβαιωμένες. Μάλιστα στην βιομηχανία είχαν γίνει και οι σχετικές προετοιμασίες όπως τεστ σ’ όλους τους εργαζόμενους και στο προσωπικό. Τελικά όμως δεν θα γίνει άμεσα τουλάχιστον αυτή η επίσκεψη. Κι αυτό είναι επιβεβαιωμένο καθώς χθες η ΝΟΔΕ Ξάνθης μαζί με τις άλλες ΝΟΔΕ της ΑΜΘ  είχαν τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Μετανάστευσης κ. Νότη Μηταράκη για την δομή υποδοχής μεταναστών στον Έβρο και δεν έγινε καμιά αναφορά στο θέμα της ενδεχόμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ξάνθη.
Μ.Ξ.


Δυο λόγια μόνο για το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία
Είναι μια καλή προσπάθεια να αντιμετωπιστούν όλα αυτά που δημιουργούν τις παθογένειες στην λειτουργία των ελληνικών πανεπιστημίων.  Για παράδειγμα είναι παθογένεια του συστήματος που υποβαθμίζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση όταν εισέρχονται σε σχολές με βαθμούς κάτω από τη βάση του 10. Είναι παθογένεια οι αιώνιοι φοιτητές που επιβαρύνουν τους Έλληνες φορολογουμένους. Είναι παθογένεια αυτές οι σκηνές βίας που βλέπουμε κατά καιρούς στα ελληνικά πανεπιστήμια που γίνονται άντρο κουκουλοφόρων.  Να χτίζουν γραφεία καθηγητών ή να τους διαπομπεύουν, να καταστρέφουν δημόσια περιουσία. Επιτέλους όλα αυτά πρέπει να σταματήσουν. Η παιδεία μας πρέπει να ξεφύγει από τους μύθους και τις ιδεοληψίες του παρελθόντος και να επικεντρωθεί στην ακαδημαϊκή της λειτουργία και να πάψει να χειραγωγείται από τα κόμματα.
Μ.Ξ.


Περί πολιτικών
Από συμπολίτη μας λάβαμε ένα απόσπασμα από άρθρο της γνωστής συγγραφέως κυρίας Σώτης Τριανταφύλλου. Το δημοσιεύουμε παρότι η κριτική προς τους πολιτικούς είναι ιδιαίτερα σκληρή και δεν μας εκφράζει απόλυτα.
Το απόσπασμα:
«Υπάρχουν δύο είδη αμόρφωτων πολιτικών: εκείνοι που δεν διαθέτουν περγαμηνές, ούτε καν από πανεπιστήμια-δευτεράντζες, κι εκείνοι που έχουν κάποιο πτυχίο το οποίο θεωρούν αποδεικτικό μόρφωσης. Παρατηρούμε ομοιόμορφη συμπεριφορά των δύο αυτών ειδών: τους λείπει η ταπεινοσύνη του «εν οίδα ότι ουδέν οίδα» μιλούν για τα πάντα, έχουν γνώμη για τα πάντα -και εκφέρουν αυτή τη γνώμη με κοινοτοπίες και φτωχή γλώσσα όπως φτωχές είναι οι ιδέες τους.
Έτσι, βρισκόμαστε μπροστά σε πολιτικούς οι οποίοι, είτε από οκνηρία, είτε από βραδύνοια, είτε από αντισυστημική άποψη, δεν έμαθαν τίποτα στην πορεία της ζωής τους. Όπως παντού, έτσι και στην Ελλάδα, μπορεί κανείς να αποφοιτήσει από σχολεία και σχολές χωρίς να μάθει σχεδόν τίποτα, με μοναδικό παράθυρο στον κόσμο την τηλεόραση και τα social media. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ανθρώπους που πέρασαν τη νιότη τους σε κόμματα, δηλαδή σε χώρους στεγανοποιημένους όπου προσφέρονται έτοιμες ιδέες, έτοιμες διατυπώσεις, έτοιμες απαντήσεις σε υπαρκτά ή φανταστικά ερωτήματα. Η κομματική ζωή είναι η εγγύηση της αμορφωσιάς και της αποξένωσης από τον κόσμο, από την εξελισσόμενη πραγματικότητα».
Γ.Δ.


Αυτονόητα μεν, αλλά
Πολλές φορές μερικά πράγματα είναι απλά, συνηθισμένα και εν πολλοίς αυτονόητα.
Δηλαδή, το να καθαριστούν οι κοίτες ποταμών, ρεμάτων, χειμάρρων στην ύπαιθρο χώρα και των ομβρίων μέσα στις πόλεις από το καλοκαίρι ακόμη, είναι το αυτονόητο.
Οι δήμοι, οι Νομαρχίες, οι Περιφέρειες οφείλουν να μεριμνούν και να φροντίζουν εγκαίρως για τα απαραίτητα έργα και παρεμβάσεις ως προς την πρόληψη πλημμυρών.
Όταν όλα τα παραπάνω εγκαίρως γίνουν, σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι ζημιές και καταστροφές περιορίζονται. Όταν όμως δεν λαμβάνονται εγκαίρως τα μέτρα αυτά, τότε επέρχεται το κακό και ο ανθρώπινος πόνος από τις ζημιές.
Αυτονόητα λοιπόν πράγματα, απλά και χωρίς μεγάλο κόστος που οφείλει η αυτοδιοίκηση και το κράτος να υλοποιούν εγκαίρως.
Το κάνουν; Σε πολλές περιπτώσεις, ναι. Αλλού αδιαφορούν και μετά ψάχνουν για υπεύθυνους, που συνήθως αντί των ανθρώπων είναι η βροχή, ο αέρας και άλλες δικαιολογίες.
-Κι έτσι, κυλάει η ζωή…
Γ.Δ.


Άντε να ξεκινήσουν
Η αγωνία και η επιθυμία να ξεκινήσει να ρολάρει η Οικονομία είναι γενική, γι’αυτό και ακούστηκαν με ικανοποίηση όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών για τα πρώτα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που θα τρέξουν αρχές του 2021.
Στην πρώτη ομάδα της λίστας βρίσκονται το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» 200 τοπικά πολεοδομικά σχέδια, δράσεις αναδάσωσης, αποκατάστασης εδαφών σε λιγνιτικές περιοχές, τηλεκπαίδευσης, έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Τα έργα και τα προγράμματα ξεκινούν πριν από την τελική έγκριση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης καθώς θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Τα έργα ξεκινούν από τις αρχές του 2021, δεδομένης της στρατηγικής επιλογής της κυβέρνησης να προχωρήσει γρήγορα η εφαρμογή του σχεδίου, ώστε να αρχίσουν να επιτυγχάνονται οι αναπτυξιακοί και δημοσιονομικοί στόχοι του επόμενου έτους, πριν από την έγκριση του σχεδίου ανάκαμψης που αναμένεται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Βραβεύσεις από την Πρόεδρο Σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατί…