Μαίνεται ο πόλεμος των Βρυξελλών με τις φαρμακευτικές εταιρείες και με το Λονδίνο για τις περικοπές στις παραδόσεις των εμβολίων. Οι συζητήσεις επί συζητήσεων ελάχιστα έχουν αμβλύνει την οργή στην Ε.Ε. κατά της AstraZeneca. Οι περικοπές στις παραδόσεις της εταιρείας είναι η τελευταία αναποδιά στα σχέδια της Ε.Ε. για εμβολιασμό του 70% των ενηλίκων μέχρι το καλοκαίρι. Είχε προηγηθεί στις αρχές του μήνα η ανακοίνωση της Pfizer ότι επίσης μειώνει προσωρινά τις παραδόσεις εμβολίων της στην Ε.Ε., επικαλούμενη ζητήματα στην παραγωγή της.
Απαντήσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες για τα εκατομμύρια των δόσεων εμβολίων που δεν έχουν ακόμη παραδοθεί ζητεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νομικών προσφυγών ή και περιορισμό των εξαγωγών σκευασμάτων που παράγονται επί ευρωπαϊκού εδάφους.
«Η Ευρώπη επένδυσε δισεκατομμύρια για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων κατά του Covid-19 στον κόσμο. Και τώρα οι φαρμακευτικές πρέπει να φέρουν εις πέρας και να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους» ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντε Λάιεν.
«Το ζήτημα δεν είναι να είσαι πρώτος αλλά να είναι δίκαιος. Αυτό είναι το θέμα. Δεν μπορώ να πω στους Γερμανούς και τους Ευρωπαίους πολίτες ότι τα εμβόλια που παράγονται στην Ευρώπη είναι διαθέσιμα σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά όχι στην Ευρώπη» τόνισε ο γερμανός υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν.
Ήδη στην ΕΕ εμφανίζονται οι πρώτες ελλείψεις. Η Μαδρίτη ανέστειλε όλες τις νέες δόσεις του εμβολίου για τουλάχιστον 10 ημέρες, τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι οι προμήθειες εμβολίων τελειώνουν και στην Καταλονία. «Αύριο, τα ψυγεία θα είναι άδεια», δήλωσε ο Γιοσέπ Μαρία Αρχιμόν, κορυφαίος Ισπανός αξιωματούχος στον τομέα της Υγείας.
Οι Βρετανοί από την άλλη ισχυρίζονται ότι έκαναν από νωρίς τις προπαραγγελίες εμβολίων, ενώ ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, τάχθηκε κατά της επιβολής περιορισμών στις εξαγωγές των σκευασμάτων και κάλεσε στις Βρυξέλλες να τηρήσουν τις συμφωνίες του brexit.
Χείρα βοηθείας στην αύξηση της παραγωγής του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, ειδικά για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνει τώρα η γαλλική φαρμακευτική Sanofi. Στόχος, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής της, είναι η παραγωγή 125 εκατομμυρίων δόσεων του σκευάσματος μέχρι τα τέλη του έτους.
Ο πόλεμος μεταξύ της εταιρείας AstraZeneca και της Ε.Ε. κλιμακώθηκε εχθές, όταν ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Φαρμάκων κατόπιν αιτήματος της Κομισιόν διενήργησε αιφνιδιαστική έρευνα στον τόπο παραγωγής εμβολίων της εταιρείας στο Βέλγιο. Ο στόχος είναι «να βεβαιωθούμε ότι η καθυστέρηση παράδοσης των εμβολίων οφείλεται πράγματι σε πρόβλημα παραγωγής στη μονάδα του Βελγίου», σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας του Βελγίου. Η επιθεώρηση, σημειώνει ο βελγικός Τύπος, διεξήχθη σε συνεργασία με άλλες χώρες, «έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και αντικειμενικότητα», προσθέτοντας ότι «Βέλγοι εμπειρογνώμονες εξετάζουν τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, μαζί με εμπειρογνώμονες από την Ολλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία».
«Τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενωμένα στο ότι η AstraZeneca πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία μας» υπογράμμισε η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, ενώ πρόσθεσε ότι «οι φαρμακευτικές εταιρείες, όσοι παράγουν εμβόλια, έχουν ηθικές, κοινωνικές ευθύνες και ευθύνες συμβολαίων, τις οποίες πρέπει να τηρήσουν».