Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μαζική συμπαράσταση στην Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου

Μαζική συμπαράσταση στην Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου

0

Σειρά εξελίξεων πυροδότησε η αποκάλυψη της σεξουαλικής κακοποίησης που υπέστη από υψηλόβαθμο παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας

Η Εισαγγελία Αθηνών διέταξε προκαταρκτική έρευνα- Αθλήτριες παραδέχονται δημόσια παρενοχλήσεις που δέχθηκαν-ΠτΔ: «Η Σοφία Μπεκατώρου διέλυσε τη συνωμοσία σιωπής στην οποία εμπλέκονται όσοι γνωρίζουν και δεν μιλούν»

Μία σειρά από εξελίξεις έχει προκαλέσει η καταγγελία της πρώην πρωταθλήτριας ιστιοπλοΐας και Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, για σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από υψηλόβαθμο παράγοντα της ΕΙΟ (Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία), στα 21 της χρόνια.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, πολιτικά κόμματα, φορείς, «επώνυμοι» και άνθρωποι από τον χώρο του αθλητισμού εξέφρασαν την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή τους στο πρόσωπο της Σοφίας Μπεκατώρου, ενώ παράλληλα και άλλες αθλήτριες κατήγγειλαν ανάλογες περιπτώσεις που έχουν βιώσει από παράγοντες που είχαν ή έχουν σχέση με τον ελληνικό αθλητισμό.

Σημειώνεται ότι η Ολυμπιονίκης μίλησε για πρώτη φορά δημόσια για τον βιασμό της στις 22 Δεκεμβρίου 2020, on camera στο Marie Claire, ωστόσο η είδηση άρχισε να διαδίδεται μέσω ιστοσελίδων το βράδυ της Πέμπτης 14 Ιανουαρίου, μετά τις αποκαλύψεις που έκανε η ίδια στη διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι».

Η Εισαγγελία Αθηνών διέταξε προκαταρκτική έρευνα για τις καταγγελίες της πρώην πρωταθλήτριας ιστιοπλοΐας, με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου να παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα, προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη. Στο πλαίσιο της έρευνας θα κληθεί η Ολυμπιονίκης να καταθέσει όσα έχει ισχυριστεί, ανεξάρτητα αν η καταγγελλόμενη πράξη σε βάρος της κ. Μπεκατώρου έχει ήδη παραγραφεί.

Εν τω μεταξύ η χιονοστιβάδα εξελίξεων παρασύρει και την ΕΙΟ, όπου μέλη της Ομοσπονδίας υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Παράλληλα, ο νομικός σύμβουλος της ΕΙΟ, Χρήστος Ηλιάδης, ανέστειλε τη συνεργασία του με την Ομοσπονδία, ενώ παραιτήθηκε σύσσωμη και η 13μελής Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης της ΕΙΟ.

Επίσης, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος απέσυρε τη χορηγία του από την ΕΙΟ, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «με το «πάγωμα» της δωρεάς δεν έχει στόχο να πλήξει τους άμεσα ωφελούμενους που είναι οι αθλητές ΑΜΕΑ και οι ιστιοπλοϊκοί σύλλογοι που τους υποστηρίζουν αλλά να προστατεύσει και αυτούς, καθώς και τους εργαζόμενους της Ομοσπονδίας».

Πάντως, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η πρώτη αντίδραση της Ομοσπονδίας στις καταγγελίες Μπεκατώρου, με αιχμές και ψυχρότητα, ωστόσο με δεύτερη ανακοίνωση επιχειρήθηκε διαφορετική προσέγγιση.

Ο άνθρωπος που φέρεται να είναι ο δράστης της σεξουαλικής κακοποίησης και επί χρόνια υψηλόβαθμό στέλεχος της ΕΙΟ (αντιπρόεδρος), αλλά και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, σε ανακοίνωσή του καλεί μεταξύ άλλων τους φορείς και τα ΜΜΕ να μη βιάζονται να τον καταδικάσουν προτού εκφέρει τη δική του άποψη για τα γεγονότα, καθώς και να σεβαστούν την οικογένειά του. Στη συνέχεια ανακοινώθηκε η παραίτησή του από την Ομοσπονδία.

Οι αποκαλύψεις Μπεκατώρου οδήγησαν κι άλλες αθλήτριες σε σχετικές καταγγελίες. Μεταξύ αυτών, η πρώην διεθνής πολίστρια Μάνια Μπίκοφ έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook όσα βίωσε σε μικρή ηλικία επισκεπτόμενη γιατρό ο οποίος θα τη βοηθούσε να ξεπεράσει τραυματισμό στον ώμο. Η Ραμπέα Ιατρίδου, πρώην Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και Πρωταθλήτρια Ευρώπης στην τεχνική κολύμβηση, προχώρησε σε ανάρτηση στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης αποκαλύπτοντας την οδυνηρή εμπειρία της με γιατρό που την εξέταζε γυμνή χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος.

Το απόγευμα του Σαββάτου ακολούθησε η Μαρίνα Ψυχογιού, μέλος επί μία δεκαετία της Εθνικής Ομάδας ιστιοπλοΐας και νυν στέλεχος της World Sailing, που αποκάλυψε ότι και εκείνη είχε πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από παράγοντα της ΕΙΟ.

Στο πλαίσιο των εξελίξεων, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε ότι έρχεται νόμος για εκπροσώπηση των αθλητών με δικαίωμα ψήφου στις διοικήσεις. «Ήρθε η ώρα να βάλουμε το μαχαίρι βαθιά, να υπάρξει ανανέωση, να μπει φρέσκος αέρας σε όλες τις διοικήσεις των Ομοσπονδιών και για πρώτη φορά με νόμο θα υπάρχει εκπρόσωπος των αθλητών σε όλες τις διοικήσεις των Ομοσπονδιών με δικαίωμα ψήφου», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αθλητισμού στον ΣΚΑΪ.

Χθες, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τη Σοφία Μπεκατώρου και στη συνέχεια προχώρησε σε δήλωση, όπου ανέφερε: «συνάντησα σήμερα μια σπουδαία αθλήτρια, μια γυναίκα με σπάνιο ήθος και ψυχική δύναμη, την ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου. Ήταν μια ελάχιστη αναγνώριση της γενναιότητας και της αξιοπρέπειας με τις οποίες κοινοποίησε την τραυματική εμπειρία της. Μια ελάχιστη ένδειξη όχι συμπαράστασης αλλά συμμετοχής σε μια συνθήκη που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν συχνά οι γυναίκες στον προσωπικό και τον επαγγελματικό τους βίο. Στο πρόσωπό της συναντήθηκα με όλες εκείνες τις γυναίκες που κακοποιήθηκαν, λεκτικά ή σωματικά, που τραυματίστηκαν διά βίου από την ηθική βαναυσότητα της σεξουαλικής επιθετικότητας. Όλες εκείνες που φέρουν το τραύμα τους σιωπηλά επί χρόνια, μη τολμώντας να το καταγγείλουν, επειδή ενδόμυχα γνωρίζουν ότι θα αντιμετωπιστούν στην καλύτερη περίπτωση με οίκτο ή καχυποψία και στη χειρότερη με περιφρόνηση, με χλεύη, ακόμα και με κοινωνικό στιγματισμό. Όλες εκείνες που υποφέρουν από τις ψυχολογικές επιπτώσεις μιας τέτοιας επώδυνης εμπειρίας, καταρρακωμένες από τη ντροπή και την ταπείνωση, κατασπαραγμένες από την ενοχή λες και οι ίδιες ευθύνονται γι’ αυτό που τους συνέβη, καταδικασμένες εσαεί στον φόβο, στην απέχθεια για το σώμα τους, στη χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Η Σοφία Μπεκατώρου έσπασε τη σιωπή – ή μάλλον διέλυσε τη συνωμοσία σιωπής στην οποία εμπλέκονται όσοι γνωρίζουν και δεν μιλούν, όσοι ανακαλύπτουν, δήθεν έκπληκτοι, τα επαίσχυντα μυστικά εκείνων που εκμεταλλεύονται το κύρος τους και καταχρώνται την εξουσία τους σε βάρος των γυναικών που εξαρτώνται απ’ αυτούς επαγγελματικά, κοινωνικά, ακόμη και οικογενειακά. Εύχομαι η γενναία αποκάλυψή της να πνεύσει σαν ορμητικός άνεμος και να σαρώσει κάθε υποκρισία και κάθε απόπειρα συγκάλυψης. Και πιστεύω ότι η θαρραλέα στάση της θα συμβάλλει στην ευρύτερη κοινωνική ευαισθητοποίηση απέναντι σε ανάλογες ανήθικες και εγκληματικές συμπεριφορές. Είναι καιρός να πάψει η ενοχοποίηση των θυμάτων και η ατιμωρησία των θυτών. Είναι καιρός να οικοδομήσουμε ένα αξιακό σύστημα, στο πλαίσιο του οποίου η γυναίκα δεν θα αντιμετωπίζεται ως δυνάμει θήραμα, η αδυναμία της δεν θα εκλαμβάνεται ως συναίνεση και η σιωπή της δεν θα επικρίνεται ως οιονεί συνενοχή».

Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου φορείς, σωματεία και πολίτες έχουν σπεύσει με ανακοινώσεις και αναρτήσεις να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους και να ζητήσουν την προστασία των γυναικών που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και παρενόχλησης.

Η ίδια σε ανάρτησή της το πρωί της Δευτέρας που έχει τον τίτλο: «Συσπείρωση Αλήθειας και Δικαίου», αναφέρει: «Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τα αναρίθμητα μηνύματα υποστήριξης και συμπαράστασης που λαμβάνω σε μια στιγμή δοκιμασίας για μένα και την οικογένειά μου.  Με συγκινούν και μου δίνουν δύναμη!

Θέλω όμως να επαναλάβω, ότι η προσωπική μου περιπέτεια δεν είναι ένα αυτοτελές μεμονωμένο ζήτημα που αφορά μόνο εμένα. Είναι μέρος ενός συνολικού και χρόνιου προβλήματος που αφορά στην κατάχρηση εξουσίας γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στην παρούσα διοίκηση της ΕΙΟ. Αυτό το συνολικό πρόβλημα ήρθε στο προσκήνιο με πρωτοβουλία του Νίκου Κακλαμανάκη, ο οποίος μίλησε από το βήμα της Βουλής για τα προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε εδώ και πολλά χρόνια.

Είμαστε μια ομάδα και είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τον αγώνα μας ως ομάδα, υπηρετώντας τα πιο υψηλά ιδανικά του αθλητισμού. Είμαστε αποφασισμένοι να μην εστιάσουμε ο καθένας στο προσωπικό του θέμα, την προσωπική του τραυματική εμπειρία, αλλά να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλο, ώστε να βγουν όλα στο φως. Ακόμα και αυτά που μέχρι και σήμερα είναι στο σκοτάδι. Να ενθαρρύνουμε όλες και όλους να μιλήσουν!!

Ενώνω τις δυνάμεις μου με τις συναθλήτριες και τους συναθλητές μου και  όλες τις υγιείς δυνάμεις του χώρου μας, ώστε  ενωμένοι να πάρουμε πρωτοβουλίες για την επόμενη μέρα.

Με αυτό το σκεπτικό, επιλέγω να προκρίνω την από κοινού νομική εκπροσώπηση της άτυπης ομάδας μας και όχι την προσωπική μου νομική εκπροσώπηση. Οι αποφάσεις μας θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Στόχος και κίνητρό μας να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να έχουν τα νέα παιδιά ένα καλύτερο μέλλον στον ελληνικό αθλητισμό».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι λιγότερο ίσα από τα υπόλοιπα

Οι μαθητές των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας εξαιρούνται από την δωρεάν μεταφορά τους προς κ…