Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Λίγοι αντιλαμβάνονται τον πολιτιστικό θησαυρό της Θράκης

Λίγοι αντιλαμβάνονται τον πολιτιστικό θησαυρό της Θράκης

0

Ήταν τα Θεοφάνεια όταν η Εκκλησία εξέπεμψε μήνυμα ανυπακοής και ρήξης με την Πολιτεία, βάζοντας τις θέσεις της πάνω από την υγεία των πολιτών. Τις συνέπειες αυτής της ανυπακοής σε σχέση με τις άλλες θρησκείες δύσκολα μπορούν να τις καταλάβουν όσοι έχουν παρωπίδες και ιδεοληπτικές εμμονές. Και ήρθε ο Αρχιεπίσκοπος με δηλώσεις ότι «το Ισλάμ και οι πολίτες του δεν είναι θρησκεία, είναι πολιτικό κόμμα, και είναι οι άνθρωποι του πολέμου» για να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα τόσο στην Πολιτεία όσο και σε μας ως πολίτες.

Δεν ξέρω αν αναφερόταν στο εξτρεμιστικό και ριζοσπαστικό Ισλάμ που εκφράζουν κάποιες τρομοκρατικές ομάδες, ούτε αν οι τελευταίες δηλώσεις και αποφάσεις εντάσσονται στα πλαίσια εσωτερικών ανακατατάξεων διαδοχής, πάντως σηματοδοτούν μια τελείως ακατάλληλη και απαράδεκτη στάση που προκαλεί γενικότερα προβλήματα. Για τις συνέπειες στις διεθνείς σχέσεις της χώρας και τις ευρύτερες συμμαχίες που επιδιώκει στην ΝΑ Μεσόγειο είναι άλλοι πιο κατάλληλοι να μιλήσουν, όμως για τις σχέσεις μας ειδικά εδώ στην Θράκη, ως Θρακιώτης που συμβιώνω επί δεκαετίες με μουσουλμάνους συμπατριώτες μου, μπορώ να πω ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις προκάλεσαν μεγάλη ζημιά και κλόνισαν την εμπιστοσύνη των ντόπιων μουσουλμάνων στην Εκκλησία.

Πέραν των γνωστών κύκλων που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τις δηλώσεις για την βολική ανθελληνική προπαγάνδα τους, αντέδρασαν και απλοί μουσουλμάνοι πολίτες, οι Μουφτείες και οι σύλλογοι ιεροδιδασκάλων που παραδοσιακά εργάζονται και συμβάλλουν στην αρμονική συνύπαρξη των δυο θρησκειών στην βάση του αλληλοσεβασμού και της κατανόησης.

Αδυνατώ να κατανοήσω την έλλειψη συναίσθησης της βαρύτητας μιας τέτοιας δήλωσης και των συνεπειών αυτής σε μια περιοχή όπως η δική μου. Επιβεβαιώνει στην πράξη ότι λίγοι αντιλαμβάνονται τον πολιτιστικό θησαυρό της Θράκης και τις κατακτήσεις της αρμονικής συμβίωσης δυο θρησκειών στην περιοχή, λίγοι γνωρίζουν την Θράκη και πολύ λιγότεροι γνωρίζουν για τους μουσουλμάνους της Θράκης και απόδειξη για αυτό αποτελούν οι άπειρες ανιστόρητες και απίστευτης ηλιθιότητας αναρτήσεις του κάθε πικραμένου όταν αναφέρεται στην περιοχή και στην δράση κάποιων λίγων προβοκατόρων και ετερόφωτων παραγοντίσκων.

Δυστυχώς μόνο εμείς στην Θράκη γνωρίζουμε ότι η αγνή και άδολη πίστη των απλών μουσουλμάνων συμπολιτών μας είναι η πυξίδα τους διαχρονικά, η οποία με τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη στην ελληνική Πολιτεία αποτελούν τα μυστικά της επιτυχούς αρμονικής συμβίωσης, μοναδικής στα σύγχρονα δεδομένα. Μόνο εμείς μπορούμε να αντιληφθούμε τον πλούτο της πολιτιστικής ταυτότητας της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης γι’ αυτό και η συγκεκριμένη δήλωση προσβάλλει πρωτίστως εμάς. Εγγύηση άλλωστε αποτελεί η διαχρονική στενή σχέση Μητροπολιτών και Μουφτήδων. Ελπίζω ότι η νηφαλιότητα θα πρυτανεύσει και οι ρίζες της αμοιβαιότητας των δυο θρησκειών θα αποδειχτούν στέρεες και δυνατές ενάντια στους κλυδωνισμούς που προκαλούν δηλώσεις και πράξεις άγνοιας και επιπόλαιας προσέγγισης ιδιαίτερων ζητημάτων, όπως η πίστη και η διαθρησκευτική συνεργασία.

Στέργιος Γιαλάογλου
Δικηγόρος

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Στέργιος Γιαλάογλου
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…