Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Κρατήθηκαν» παρά την πανδημία οι τιμές των ενοικίων στην Ξάνθη

«Κρατήθηκαν» παρά την πανδημία οι τιμές των ενοικίων στην Ξάνθη

0
foititis-enoikiazetai

Μικρή ανοδική μεταβολή και στις τιμές πώλησης στο Ν. Ξάνθης. Στη Δράμα με13.9% καταγράφεται η μεγαλύτερη άνοδος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά

Γρίφος παραμένει η αγορά των επαγγελματικών ακινήτων λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας και των δύο lockdown

 

Την εκτίμηση ότι, μετά από δύο lockdown και το σφόδρα πιθανό ενδεχόμενο να διατηρηθούν τα περιοριστικά μέτρα για το επόμενο 2μηνο- 3μηνο, η αγορά ακινήτων άντεξε, καταγράφει ο Γιώργος Παππούς στο economistas.gr συγκρίνοντας στοιχεία από την ιστοσελίδα spitogatos.gr, σημειώνοντας ότι πανελλαδικά ακόμη και το δύσκολο τελευταίο τρίμηνο του 2020, καταγράφηκε αύξηση τιμών κατά 2,7% πανελλαδικά.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου-Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020, η μέση τιμή για τα σπίτια προς πώληση ήταν υψηλότερη στις Κυκλάδες, με 2.647€ ανά τετραγωνικό μέτρο και χαμηλότερη στη Φλώρινα με 514€ ανά τετραγωνικό. Η μεγαλύτερη αύξηση σε αυτό το τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καταγράφηκε στο Κιλκίς με +20%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση στην Καστοριά με -10,5%.

Η εκτίμηση είναι ότι αν επιβεβαιωθεί το σενάριο της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα μετά τον Απρίλιο, η επιστροφή ειδικά των ξένων επενδυτών στην ελληνική κτηματαγορά θα είναι δυναμική, παρά το ότι η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, που προκάλεσε φρενίτιδα το προηγούμενο 12μηνο, δείχνει να έχει “καθίσει”. Τα μεγάλα έργα υποδομών στα Νότια Προάστια (περιοχή Ελληνικού, παραλιακό μέτωπο), αλλά και οι επεκτάσεις του Μετρό, θα δώσουν νέα δυναμική, ωστόσο παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι πρέπει να βελτιωθεί το φορολογικό πλαίσιο (μείωση ΕΝΦΙΑ, κατάργηση Συμπληρωματικού Φόρου, αναστολή ή κατάργηση ΦΠΑ στα νεόδμητα), έτσι ώστε η ζήτηση να συμβαδίζει με την προσφορά ακινήτων υψηλού επιπέδου.

Στην περιοχή μας η μεγαλύτερη μεταβολή στο επίπεδο των τιμών πώλησης σημειώθηκε στο νομό Δράμας και η μικρότερη στο Νομό Ροδόπης. Η Ξάνθη βρίσκεται στο 2,2% με μικρή άνοδο από τα 851 ευρώ/τμ στα 870 ευρώ/τμ.

Ως προς τις τιμές ενοικίασης η μεγαλύτερη μεταβολή καταγράφεται στην Ξάνθη με 12,9% και η μικρότερη στην Ροδόπη και την Καβάλα (4,7%), οι οποίες είναι όμως και οι περιοχές με τα υψηλότερα ενοίκια στην ΑΜΘ (Δεν διατίθενται στοιχεία του 2019 για τη Δράμα).

Άγνωστος “Χ” παραμένει η αγορά των επαγγελματικών ακινήτων, λόγω των επιπτώσεων που έχει προκαλέσει η πανδημία με την εντυπωσιακή εφαρμογή της τηλεργασίας. Η μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων αυτήν την περίοδο, έχει ήδη οδηγήσει πολλές εταιρίες στην επιλογή μικρότερων γραφειακών χώρων, ενώ όσον αφορά στα εμπορικά καταστήματα και στις επιχειρήσεις εστίασης, το σοκ από το παρατεταμένο lockdown είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει τις ζητούμενες τιμές.

Όσον αφορά στα μισθώματα των κατοικιών, η έλλειψη στέγης και δη νέων ακινήτων, διατηρεί τις τιμές σε υψηλά επίπεδα. Πανελλαδικά, στο τέταρτο τρίμηνο καταγράφηκε μια αύξηση της τάξης του 2,8%, ωστόσο στο κέντρο της Αθήνας μετά το… πάρτι των βραχυχρόνιων μισθώσεων σημειώνεται πτώση σχεδόν 5%. Η χαμηλότερη τιμή καταγράφεται στο Κιλκίς με 2,75€/τ.μ. και η υψηλότερη τιμή στη Χαλκιδική με 30€/τ.μ.

 

ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΘ

Περιοχή Δ’ τρίμηνο 2020 (€/τμ) Δ’ τρίμηνο 2019 (€/τμ) Μεταβολή %
Ν. Δράμας 714 632 13,10%
Ν. Έβρου 1.083 1.000 8,30%
Ν. Καβάλας 1.133 1.111 2,00%
Ν. Ξάνθης 870 851 2,20%
Ν. Ροδόπης 929 889 4,50%

Πηγή: spitogatos.gr

 

ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΠΡΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΘ

Περιοχή Δ’ τρίμηνο 2020 (€/τμ) Δ’ τρίμηνο 2019 (€/τμ) Μεταβολή %
Ν. Δράμας 4,59 na na%
N.Έβρου 5,83 5,33 9,40%
Ν. Καβάλας 5,33 5,09 4,70%
Ν. Ξάνθης 5,53 4,90 12,90%
Ν. Ροδόπης 6,00 5,73 4,70%

Πηγή: spitogatos.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Περιμετρικά και υποβρύχια θα καθαριστεί την Κυριακή το λιμάνι των Αβδήρων

Στην εθελοντική δράση καλούν ο σύλλογος ερασιτεχνών Αλιέων Ν.Ξάνθης και οι Υποβρύχιοι ψαρά…