Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κώστας Σιμιτσής: Αφετηρία Αλλαγών το 2021

Κώστας Σιμιτσής: Αφετηρία Αλλαγών το 2021

0

Στο πρώτο τετράμηνο του έτους τίθενται σε ενέργεια σημαντικές αποφάσεις

Αναλαμβάνοντας καθήκοντα πριν από 16 μήνες ακριβώς παρέλαβα έναν τίτλο που δεν είχε κανένα απολύτως περιεχόμενο. Καμιά δράση δεν υπήρχε σε εξέλιξη στην οποία να έχει συμμετοχή ο αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης ούτε κάποιο σχέδιο στα σκαριά. Με δεδομένο πως η διαχείριση του ΕΣΠΑ κάθε Περιφέρειας αποτελεί βασική αρμοδιότητα του αντίστοιχου περιφερειάρχη, έπρεπε να προσδιοριστούν οι ευθύνες και ο ρόλος που επρόκειτο να επωμιστώ.

Συμφωνήσαμε πολιτικά με τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο να επικεντρωθούμε σε πολύ συγκεκριμένα θέματα. Η ανάπτυξη δεν είναι κάτι απομακρυσμένο και θεωρητικό αλλά μπορεί να προσδιοριστεί σε επιμέρους ενέργειες και να έχει απτά αποτελέσματα με πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο σε όλη την κοινωνία.

Με τον Αρχέλαο Γρανά ξαναβάλαμε μπροστά την ΕΡΓΟΑΝΑΠΤΥΞΗ, την αναπτυξιακή ανώνυμη εταιρία της Περιφέρειας. Πρόκειται για ένα θεσμικό πολυ-εργαλείο, που μπορεί να αναλάβει σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες σε όλη την έκταση της Περιφέρειας. Τρέξαμε την υπόθεση των Λουτρών Ελευθερών, που είναι περιουσία της επιχείρησης. Ο επενδυτής είχε μείνει αβοήθητος και κινδύνευε να βουλιάξει στα θολά νερά της ελληνικής γραφειοκρατίας. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Δασαρχείο Καβάλας καταφέραμε να αποδεσμευτεί μια έκταση 500 στρεμμάτων γύρω από τις πηγές ενώ πρόκειται να παραχωρηθεί μια μεγάλη εδαφική ζώνη προς τη θάλασσα, που είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητα της επένδυσης. Παράλληλα, επιλύσαμε σοβαρά τεχνικά ζητήματα σχετικά με την οριοθέτηση του ποταμού Μαρμαρά και τους κινδύνους από την ύπαρξη του φράγματος, που ολοκληρώνεται λίγα χιλιόμετρα βορειότερα. Μια υποδειγματική επένδυση μεγάλου βεληνεκούς αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά και θα δώσει πνοή σε όλη την Περιφέρεια, μαζί με όσα άλλα προσπαθεί να ολοκληρώσει η ιδιωτική πρωτοβουλία στον ίδιο τομέα.

Ο τουρισμός άραγε αποτελεί το μέλλον της Περιφέρειάς μας; Είναι γεγονός ότι μέχρι τώρα είναι σχετικά μικρή η συμβολή του στη δημιουργία του περιφερειακού εισοδήματος. Αυτό όμως δείχνει και τις τεράστιες προοπτικές που διανοίγονται. Αλλά και την ευκαιρία να αποφύγουμε τα λάθη που έγιναν σε άλλες περιοχές της χώρας ή και σε άλλες χώρες (μονοκαλλιέργεια, υπερανάπτυξη, σπατάλη πολύτιμων φυσικών πόρων, αλλοίωση του περιβάλλοντος). Με την ΕΡΓΟΑΝΑΠΤΥΞΗ φιλοδοξούμε να στήσουμε μια συστάδα (cluster) επιχειρήσεων που θα συνδέσει την ανάπτυξη με την ποιότητα, τον πολιτισμό και τα μνημεία με τη σύγχρονη ζωή. Πρόκειται για ένα μέρος της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης «Πολιτιστική Διαδρομή Εγνατία Οδός», που είχε ξεκινήσει από τον Γ. Παυλίδη. Η μελέτη υλοποίησης έχει ολοκληρωθεί, όλα είναι έτοιμα να προχωρήσουν, άλλες καθυστερήσεις δεν μας συγχωρούνται.

Η λήξη της πανδημίας θα βρει την εθνική και την τοπική οικονομία βαρύτατα τραυματισμένες. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο εδώ και πολλά χρόνια το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο χρηματοδοτεί δράσεις που αποσκοπούν στην κοινωνική συνοχή. Μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς στη δημόσια και στην ιδιωτική σφαίρα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής όλων. Τι απήχηση έχουν άραγε τα κοινωνικά προγράμματα; Φέρνουν αποτέλεσμα; Σπάζουν τους θύλακες της φτώχιας σε περιοχές όπως η δική μας, που δυστυχώς είναι από τις φτωχότερες στην Ένωση; Ένας μηχανισμός είναι απαραίτητο να στηθεί, που θα συντονίζει τις προσπάθειες των δημόσιων και των ιδιωτικών φορέων και ιδίως των Δήμων και θα αξιολογεί, θα μεταρρυθμίζει, θα προτείνει. Ανέλαβα τη σχετική αρμοδιότητα, ακριβώς επειδή ανάπτυξη δεν νοείται χωρίς την κοινωνική συνοχή, χωρίς τα μέτρα προστασίας υπέρ των ευπαθών ομάδων, χωρίς τη στήριξη των νέων γενικά.

Ανέλαβα, επίσης, τη δημιουργία Περιφερειακού Κτηματολογίου. Η ακίνητη περιουσία όλης της Περιφέρειας πρέπει να καταγραφεί και να αξιοποιηθεί αλλά και να μεγαλώσει, όταν χρειάζεται να σωθούν εμβληματικά και ιστορικά κτίρια ή όταν αυτό ικανοποιεί οικονομικούς στόχους. Δηλώσαμε την υποστήριξή μας στη μελέτη που ετοιμάζει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο» για τις δημοσίου χαρακτήρα καπναποθήκες της Δράμας, της Καβάλας και της Ξάνθης.

Με την είσοδο του νέου έτους γίνονται πλέον ορατοί οι στόχοι. Η προγραμματική περίοδος 2014 – 2020 τελειώνει και μέσα στα δύο επόμενα χρόνια πρέπει να απορροφηθούν ωφέλιμα οι διαθέσιμοι πόροι. Παράλληλα, θα αρχίσει να τρέχει η καινούργια προγραμματική περίοδος 2021 – 2027 ενώ μέρος των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης θα διαχυθεί στις Περιφέρειες. Το 2021 θα αποτελέσει αφετηριακό έτος για τις δύο πρωτοβουλίες, που αναφέρθηκαν πιο πριν εντελώς ενδεικτικά, τη συστάδα (cluster) των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της ΟΧΕ «Πολιτιστική Διαδρομή Εγνατία Οδός» και τον μηχανισμό κοινωνικής ένταξης. Μέσα στο πρώτο τετράμηνο επιβάλλεται να έχουν ολοκληρωθεί οι τυπικές διαδικασίες με τη λήψη των σχετικών αποφάσεων από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η ανάπτυξη είναι ένα ζήτημα πολυσχιδές και όχι μονόπλευρα οικονομικό. Θα πρέπει να κινητοποιηθούν πολλές δυνάμεις της κοινωνίας μας και για μεγάλο χρονικό διάστημα για να υπάρξουν ορατά αποτελέσματα. Και δεν εξαρτάται πάντοτε από εμάς τους ίδιους. Η πανδημία της covid-19 αυτό μας δίδαξε άλλωστε. Τα φιλόδοξα σχέδια της κυβέρνησης για την εγκατάσταση μεγάλων αλλοδαπών επιχειρήσεων στην Περιφέρειά μας θα εξαρτηθούν από τις επιλογές των ίδιων των επενδυτών -εμείς όμως μπορούμε να επεξεργαστούμε κάποια τοπικά κίνητρα που δεν θα θεωρηθούν έμμεσες ενισχύσεις. Το Ελληνικό Δημόσιο κεντρικά οφείλει να επιταχύνει τις παραχωρήσεις στα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, την αξιοποίηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στον κόλπο της Καβάλας, τη σιδηροδρομική Εγνατία, τη σιδηροδρομική σύνδεση με το Ορμένιο, τους κάθετους οδικούς άξονες σε Δράμα και Ξάνθη. Να βελτιώσει τις συνθήκες λειτουργίας των Βιομηχανικών Περιοχών και να χρηματοδοτήσει τον σχεδιασμό και τη λειτουργία νέων χώρων οργανωμένης υποδοχής επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Να κατασκευάσει νέες και αξιοπρεπείς εισόδους στα σύνορα με Τουρκία και με Βουλγαρία. Να θεσπίσει το πλαίσιο για την ταχεία εκπόνηση των χωροταξικών μελετών.

Μπροστά μας βρίσκεται ένα πεδίο προκλήσεων και ευκαιριών, που είναι κρίμα να χαθεί σε ασημαντότητες, φλυαρίες και αγκυλώσεις.

* Ο Κώστας Σιμιτσής είναι Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στ. Κούλογλου: «Οφείλουμε να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη επί ΣΥΡΙΖΑ»

Ο δημοσιογράφος και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής, αυτή τη φορά με τη Νέα Αριστερά, παρε…