Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Κέικ λεμονιού με κρέμα γιαουρτιού και κραμπλ

Κέικ λεμονιού με κρέμα γιαουρτιού και κραμπλ

0

Για το κραμπλ (τραγανή επικάλυψη)

-1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (125g)

-½ κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (100g)

-½ κ.γλ. ξύσμα λεμονιού

-1 πρέζα αλάτι

-4½ κ.σ. αγελαδινό βούτυρο, παγωμένο από το ψυγείο, κομμένο σε κύβους (65g)

Για την κρέμα γιαουρτιού

-400g στραγγιστό γιαούρτι, πλήρες

-¼ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (50g)

-1 μεσαίου μεγέθους αυγό

-¼ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (30g)

-1 βανίλια με λεμόνι

-1 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού

Για το κέικ λεμονιού

-2½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (315g)

-1¼ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (250g)

-4 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ (20g)

-1 βανίλια με λεμόνι

-1 πρέζα αλάτι

-1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού

-2 αυγά, μεγάλα

-200g στραγγιστό γιαούρτι, πλήρες ή με χαμηλά λιπαρά

-½ κούπα γάλα (120ml)

-⅓ κούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού (80ml)

-⅓ κούπας σπορέλαιο (80ml)

ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C, στις αντιστάσεις με τη σχάρα στο κέντρο. Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί, με διαστάσεις 25x35cm και πασπαλίζουμε με αλεύρι, τινάζοντας το περίσσιο.

Ετοιμάζουμε το κραμπλ ανακατεύοντας το αλεύρι, τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια και δουλεύουμε το μείγμα με τα δάχτυλά μας, τρίβοντας το, ώσπου να σχηματιστούν τρίμματα ζύμης σαν χοντρά ψίχουλα. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο.

Για την κρέμα γιαουρτιού αναμειγνύουμε με ένα σύρμα χειρός το γιαούρτι, τη ζάχαρη, το αυγό, το αλεύρι τη βανίλια με λεμόνι και το ξύσμα λεμονιού, μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο μείγμα. Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο, μέχρι να τη χρειαστούμε.

Για το κέικ αναμειγνύουμε με το σύρμα χειρός το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια με λεμόνι και το αλάτι. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε. Σε διαφορετικό μπολ προσθέτουμε τα αυγά, το γιαούρτι, το γάλα, το χυμό λεμονιού και το σπορέλαιο. Ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.

Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του μπολ με τα στεγνά υλικά και προσθέτουμε το μείγμα των υγρών. Ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα σιλικόνης, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Το μείγμα δεν θα είναι απόλυτα ομοιογενές αλλά δεν το παραδουλεύουμε, για να μη γίνει σφιχτό.

Αδειάζουμε το στο ταψί και ισιώνουμε την επιφάνεια με τη σπάτουλα. Απλώνουμε κουταλιά-κουταλιά, την κρέμα στην επιφάνεια του κέικ, πασπαλίζουμε με το μείγμα του κραμπλ και ψήνουμε για 40 με 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να πάρει χρυσαφί χρώμα το κραμπλ. Το βγάζουμε από το φούρνο και ακουμπάμε το ταψί σε μια σχάρα, μέχρι να κρυώσει εντελώς. Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σαλάτα με λαχανάκια Βρυξελλών και πλιγούρι

1/2 κιλό λαχανάκια Βρυξελλών 1/2 φλ. πλιγούρι 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα σέλερι, ψι…