Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Κατά την επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου οι φορείς του Έβρου

Κατά την επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου οι φορείς του Έβρου

0

Τηλεδιάσκεψη με τον Ν. Μηταράκη -Έκτακτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ζητούν «Περιφερειακή Σύνθεση» και «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία»

 Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου, η οποία αναρτήθηκε στη Διαύγεια τρεις ημέρες προτού εκπνεύσει το 2020, θα δημιουργηθεί νέα δομή δίπλα στο υφιστάμενο ΚΥΤ που θα αναπτυχθεί σε έκταση επιφάνειας περίπου 72.500 τ.μ. με συνολική δυναμικότητα 1.500 φιλοξενούμενους. Συγκεκριμένα, προβλέπονται η αναβάθμιση και δημιουργία 750 θέσεων γενικού πληθυσμού και 750 θέσεων σε Προαναχωρητικό Κέντρο Κράτησης, περιλαμβανομένων των 250 θέσεων του υφιστάμενου ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ.. Κατά την ολοκλήρωση του έργου, η δομή θα ενοποιηθεί με την υφιστάμενη και θα αποτελούν μια ενιαία.

Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα 04/01/2021, συμμετείχαν: Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ κ. Μέτιος Χρήστος, οι Βουλευτές Έβρου Δημοσχάκης Αναστάσιος, Δερμεντζόπουλος Χρήστος, Κελέτσης Σταύρος, Γκαρά Αναστασία και οι Δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης  Ζαμπούκης Ιωάννης, Ορεστιάδας Μαυρίδης Βασίλειος, Διδυμοτείχου Χατζηγιάννογλου Ρωμύλος, και Σουφλίου Καλακίκος Παναγιώτης.

Αιτήματα για συζήτηση του θέματος σε έκτακτη συνεδρίαση του ΠΣ

Μετά τις σχετικές εξελίξεις αίτημα για συζήτηση του θέματος σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κατέθεσαν οι παρατάξεις «Περιφερειακή Σύνθεση» και «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία».

Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης σχετικά σημειώνει: «φρονούμε δε ότι στην εν λόγω συνεδρίαση πρέπει να συμμετέχουν οι βουλευτές του Έβρου, ο δήμαρχος Ορεστιάδας και το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΘ.

Η παράταξη της Περιφερειακής Σύνθεσης παραμένει σταθερή στη θέση που είχε εκφράσει στη συνεδρίαση της 9ης Οκτωβρίου 2019, οπόταν και είχε πάλι συζητηθεί στο Σώμα το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα.

Καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να ζητήσει από την κυβέρνηση να δεσμευτεί εγγράφως για το ότι η Θράκη εξαιρείται από τον σχεδιασμό που αφορά το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα.

Εκτιμούμε ότι η αντίδρασή μας πρέπει να είναι άμεση και ομόθυμη και ει δυνατόν να βρεθούμε και σε ένα τραπέζι διαλόγου με κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να εξηγήσουμε με πολιτικά επιχειρήματα τους λόγους για τους οποίους μία νέα προσφυγική δομή στον Έβρο θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική ισορροπία και συνοχή της περιοχής».

Η παράταξη Κατσιμίγα από την πλευρά της στη σχετική επιστολή προς τον πρόεδρο του ΠΣ αναφέρει: «Η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία θεωρώντας ότι η πρόσφατη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επέκταση του (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) ΚΥΤ Φυλακίου Ορεστιάδας, ώστε αυτό να αποκτήσει δυναμικότητα φιλοξενίας 1.500 ατόμων και δυνατότητα εξυπηρέτησης συνολικά 3.000 ατόμων, αποτελεί πρόκληση για την τοπική κοινωνία του Βορείου Έβρου αλλά και γενικά της Περιφέρειάς μας, ζητά την έκτακτη σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου προκειμένου να συζητηθεί το θέμα με την πρόσκληση να παραβρεθούν σε αυτό οι βουλευτές Έβρου και ο Δήμαρχος Ορεστιάδας.

Καταθέτει δε για την συζήτηση το παρακάτω σχέδιο ψηφίσματος:

Το Περιφερειακό Συμβούλιο εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στην δημιουργία νέων δομών στην Θράκη και την σχεδιαζόμενη επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου του Δήμου Ορεστιάδας.

Υπενθυμίζουμε ότι η πρόσκληση που δημοσιεύτηκε στις 29.12.2020 στο πρόγραμμα «Διαύγεια» που περιλαμβάνει α) την δημιουργία δομών φιλοξενίας άλλων 1.250 ατόμων και β) την δυνατότητα εξυπηρέτησης συνολικά 3.000 ατόμων, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις κατά καιρούς δεσμεύσεις της Κυβέρνησης ότι δεν θα δημιουργηθούν νέες δομές φιλοξενίας μεταναστών, (δηλώσεις Πέτσα, Χρυσοχοϊδη και λοιπών αξιωματούχων) και πρώτιστα, δεν λαμβάνει υπόψην της την βούληση της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτή έχει επανειλημμένα εκφραστεί και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Οι εν κρυπτώ αποφάσεις της Κυβέρνησης, που εκδίδονται ερήμην την τοπικής κοινωνίας, θέτουν πρώτιστα σε κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής και είναι καταδικαστέες να αποτύχουν».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση Κοντού με Σουλεϊμάν για την ένταξη του Δροσερού στο σχέδιο πόλεως

Η συνάντηση έλαβε χώρα την Πέμπτη 11 Απριλίου Συνάντηση με τον δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό…