Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Έντονες αντιδράσεις μετά τη δήλωση Ιερώνυμου ότι «το Ισλάμ δεν είναι θρησκεία»

Έντονες αντιδράσεις μετά τη δήλωση Ιερώνυμου ότι «το Ισλάμ δεν είναι θρησκεία»

0

Ενόχληση από τους μουφτήδες Ξάνθης και Διδυμοτείχου: «οι άστοχες δηλώσεις του Μακαριώτατου δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα της Θράκης»

Απάντηση από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών: Η αναφορά σε τηλεοπτική συνέντευξη αφορούσε στη «διαστροφή της ίδιας της μουσουλμανικής θρησκείας από μία δράκα ακραίων φονταμενταλιστών»

Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για το Ισλάμ.

«Με όλα όσα είπε για το Ισλάμ ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, στο πλαίσιο πρόσφατης τηλεοπτικής συνέντευξής του για την προσφορά της Εκκλησίας μας στην Επανάσταση του 1821, δεν εννοούσε τίποτε περισσότερο από τη διαστροφή της ίδιας της μουσουλμανικής θρησκείας από μία δράκα ακραίων φονταμενταλιστών, που σπέρνουν τον τρόμο και τον θάνατο σε όλη την Οικουμένη», ανακοινώνει το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Εν συνεχεία, τονίζεται ότι «Σε αυτά ακριβώς τα πρόσωπα αναφερόταν ο Αρχιεπίσκοπος, πρόσωπα που εργαλειοποιούν το Ισλάμ και το μετατρέπουν σε φονικό όπλο κατά όλων όσοι έχουν διαφορετική άποψη από αυτούς, ‘’απίστων”, αλλά ακόμη και πιστών».

Τέλος, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «Τόσο ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος όσο και όλοι οι μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος σέβονται έμπρακτα όλες τις γνωστές θρησκείες και αντιμετωπίζουν όλους τους πιστούς τους με τη χριστιανική αγάπη και αλληλεγγύη, που δεν γνωρίζει διακρίσεις, μέσα από όλες τις δράσεις και πρωτοβουλίες τους, ιδιαίτερα στον κοινωνικό και στον φιλανθρωπικό τομέα. Περαιτέρω, το παράδειγμα της ειρηνικής και αρμονικής συνύπαρξης και συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη μας επιβεβαιώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο του λόγου το αληθές».

Τι είπε ο Αρχιεπίσκοπος για το Ισλάμ-Αντιδράσεις από την Τουρκία

Μιλώντας για τον καταλυτικό ρόλο της Εκκλησίας και τη συμβολή της στην Επανάσταση του 1821, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «το Ισλάμ, οι πολίτες του, δεν είναι θρησκεία αλλά πολιτικό κόμμα και είναι οι άνθρωποι του πολέμου».

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του επικεφαλής των Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς. «Καταδικάζω έντονα τις αβάσιμες δηλώσεις του Έλληνα Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου σε πρόσφατη συνέντευξή του, οι οποίες είναι γεμάτες συκοφαντίες και στοχεύουν την πανέμορφη θρησκεία μας το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους», δήλωσε ο Αλί Ερμπάς.

 

Αντέδρασαν με κοινή δήλωση οι τοποτηρητές μουφτή Ξάνθης και Διδυμοτείχου

 

Αντιδράσεις και από τους μουφτήδες Ξάνθης και Διδυμοτείχου

Δύο μουφτήδες, της Ξάνθης και του Διδυμοτείχου, εξέφρασαν τη βαθιά λύπη για τις πρόσφατες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου σχετικά με το Ισλάμ, όπως υπογραμμίζουν. «Η εικόνα που περιέγραψε ο Μακαριώτατος για τη θρησκεία μας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της χώρας μας και προσβάλλει το θρησκευτικό μας αίσθημα», λένε οι μουφτήδες αναφέροντας πως «οι άστοχες δηλώσεις του Μακαριώτατου, στις οποίες αρνούμαστε να δούμε κακές προθέσεις, δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα της Θράκης και, δυστυχώς, χρησιμοποιούνται ήδη από όσους επιδιώκουν τη διχόνοια και το θρησκευτικό μίσος στην περιοχή μας».

Αναλυτικά το κείμενο που υπογράφουν ο Τοποτηρητής Μουφτή Ξάνθης Μπιλάλ Καραχαλήλ και ο Τοποτηρητής Μουφτή Διδυμοτείχου Χαμζά Οσμάν, αναφέρει: «Βαθιά λύπη μας προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου, σε τηλεοπτική εκπομπή σχετικά με τη φύση του Ισλάμ και το χαρακτήρα των πιστών μουσουλμάνων. Η εικόνα που περιέγραψε ο Μακαριώτατος για τη θρησκεία μας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της χώρας μας και προσβάλλει το θρησκευτικό μας αίσθημα.

Οι ακρότητες ορισμένων που στο όνομα του Ισλάμ έχουν διαπράξει καταδικαστέες πράξεις, έχουν συμβεί σε άλλες χώρες και τις έχουμε αποδοκιμάσει πρώτοι εμείς ακριβώς γιατί είναι ενάντιες στο Ιερό Κοράνι και προσβάλλουν την πίστη μας.

Οι Μουσουλμάνοι της Θράκης, των οποίων ηγούμαστε πνευματικά, σεβόμαστε απολύτως το νόμο, έχουμε υπερασπιστεί την πατρίδα μας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο -όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες- και ούτε ένας από εμάς δεν συμμετείχε ποτέ σε καμία πράξη βίαιου χαρακτήρα. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι όλες οι Κυβερνήσεις της πατρίδας μας αλλά και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες της Θράκης μιλούν πάντοτε για εμάς με σεβασμό αναδεικνύοντας το γεγονός ότι οι μουσουλμάνοι της Θράκης αποτελούμε ένα ευρωπαϊκό πρότυπο συμβάλλοντας καθοριστικά στην πολύ όμορφη εικόνα ενός τόπου όπου ακούγεται και η καμπάνα και ο μουεζίνης.Είμαστε υπερήφανοι για την πίστη μας, είμαστε υπερήφανοι για τον τρόπο που συνεισφέρουμε ώστε η Θράκη να είναι ένα πρότυπο συνύπαρξης και συνεργασίας, είμαστε υπερήφανοι για την πατρίδα μας και το γεγονός ότι σέβεται απολύτως τη θρησκευτική μας πίστη, είμαστε υπερήφανοι γιατί οι μουσουλμάνοι της Θράκης δίνουν το καλό παράδειγμα σε όλη την Ευρώπη.

Οι άστοχες δηλώσεις του Μακαριώτατου, στις οποίες αρνούμαστε να δούμε κακές προθέσεις, δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα της Θράκης και, δυστυχώς, χρησιμοποιούνται ήδη από όσους επιδιώκουν τη διχόνοια και το θρησκευτικό μίσος στην περιοχή μας. Ο Αλλάχ να ευλογεί και να κάνει αποδέκτες όλες τις προσευχές και τις καλές πράξεις μας».

Αντιδράσεις εξέφρασε και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Μουσουλμανικής Θρησκείας Θρἀκης που ανέφερε σε ανακοίνωση: «Με έκπληξη και λύπη παρακολουθήσαμε τα όσα εξέφρασε για το Ισλάμ, σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Οι δηλώσεις του ότι «το Ισλάμ δεν είναι θρησκεία, αλλά πολιτικό κόμμα. Οι άνθρωποί του είναι άνθρωποι του πολέμου και της εξάπλωσης» μας προσβάλουν βάναυσα και τις καταδικάζουμε. Στη δημόσια εκπαίδευση, όπου υπηρετούμε, διδάσκουμε την ειρήνη, τον σεβασμό στην ετερότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων κάθε θρησκείας και δόγματος μακριά από πολιτικές ερμηνείες και εμπλοκές, η δε βία και ο φανατισμός είναι έννοιες άγνωστες για τους Μουσουλμάνους της Θράκης».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…