Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ένα εμβληματικό οικοδομικό συγκρότημα καταστρέφεται

Ένα εμβληματικό οικοδομικό συγκρότημα καταστρέφεται

0

Της οικογένειας Πετρίδη στην οδό Καπνεργατών

Σημείο κι αυτό του καπνικού παρελθόντος της Ξάνθης

Στην οδό Καπνεργατών, (πρώην Γ. Κονδύλη) κατεβαίνοντας αριστερά, μετά το κτίριο του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, ο περιπατητής αλλά και οι συμπολίτες που διέρχονται από κει, βλέπουν ένα συγκρότημα κτιρίων που ξεχωρίζουν.

Στην περίφραξη του συγκροτήματος υπάρχει μια ενημερωτική πινακίδα που αναφέρεται στο όνομα της ιδιοκτησίας του συγκροτήματος.

Πρόκειται για ένα συγκρότημα που περιλαμβάνει ένα νεοκλασικό κτίριο που χρησίμευε για τα γραφεία και την κατοικία του καπνοβιομήχανου Πετρίδη.

Δίπλα υπάρχει το τριώροφο κτίριο, επιβλητικό με τον όγκο του και την έκτασή του που καλύπτει τα 2/3 της οδού Αναξάρχου και ήταν οι καπναποθήκες.

Όλο το συγκρότημα αποτελεί περιουσία της οικογένειας Πετρίδη η οποία διέθετε καπνομάγαζο και στην Καβάλα εκτός από αυτό της Ξάνθης και το οποίο συνολικά είναι γύρω στα 5-6 στρέμματα.

Τα κτίρια είναι χωρίς φροντίδα, εγκαταλελειμμένα στον χρόνο και ο αύλειος χώρος έχει γεμίσει από θάμνους και δέντρα.

Γενικά, η εικόνα του χώρου δείχνει εγκατάλειψη και αδιαφορία, ενώ θα μπορούσε να βρεθεί κάποια λύση ως προς την αξιοποίηση τόσο των κτιρίων όσο και των οικοπέδων.

Το συγκρότημα Καπναποθηκών και γραφείων χτίστηκαν το 1924 από την καπνική επιχείρηση Γκλεν και αργότερα περιήλθε στην οικογένεια Πετρίδη γνωστών καπνεμπόρων.

Γ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αναβαθμίζεται το Κέντρο Υγείας Αβδήρων

Αποκτά μόνιμο ασθενοφόρο μετά από 5 χρόνια Ξεκίνησαν οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης κ…