Μαρμάρινη επιγραφή στα αραβικά με ημερομηνία 1303

Ευθύνες της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων η οποία εγγράφως ενημερώθηκε, με παράσταση και φωτογραφίες και αδιαφόρησε 3 χρόνια

Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Σάββατο, το περίπτερο στην οδό 28ης Οκτωβρίου και Σερρών γωνία έναντι του 3ου Δημοτικού Σχολείου, μαζεύει τα πράγματα και κλείνει. Την επόμενη ημέρα Κυριακή 20 Δεκεμβρίου δεν ανοίγει. Την Δευτέρα όμως που πηγαίνει ν’ ανοίξει το περίπτερο του ο ιδιοκτήτης, κάνει μια διαπίστωση. Η μισογκρεμισμένη κολώνα που σχεδόν ακουμπάει στο περίπτερο είναι πεσμένη μέσα στο εκεί άδειο οικόπεδο, όπου βρίσκονται όλες οι πέτρες της κολώνας χωρίς ούτε μία να έχει πέσει στο δρόμο όπως θα έπρεπε να γίνει υπό φυσιολογικές συνθήκες. Όμως το ζητούμενο δεν είναι αυτό. Αλλού βρίσκεται η όλη ουσία από την πτώση της κολώνας.

Για να σχηματιστεί η εικόνα στους συμπολίτες μας και για να θυμηθούν, αναδημοσιεύουμε τι έγραψε η εφημερίδα μας τον Ιούνιο του 2017 έτσι ώστε να υπάρξει σύνδεση με τα προηγούμενα.


Το ρεπορτάζ:

Εντοπίστηκε στοιχείο της ιστορίας της πόλης μας

Πρόκειται για μαρμάρινη επιγραφή στα αραβικά με ημερομηνία 1303

Σε οικόπεδο του δήμου που οφείλει να το προστατέψει και να το φυλάξει στο Λαογραφικό Μουσείο

Ένα ακόμη στοιχείο από το πλούσιο παρελθόν της πόλης μας. Ένα παρελθόν μάλιστα όχι ιδιαίτερα μακρινό αλλά σίγουρα που θα πρέπει να προστατευτεί. Ο λόγος για μια μαρμάρινη επιγραφή με αραβική-οθωμανική γραφή η οποία αφορά αρίθμηση έτους.

Την επιγραφή έφερε στο «φως» η παρατηρητικότητα και περιέργεια του συμπολίτη μας συλλέκτη και ερευνητή Κώστα Μαυρομάτη.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μαρμάρινη επιγραφή διαστάσεων 20Χ15 περίπου, η οποία είχε καλυφθεί με σοβά και υδρόχρωμα και τοποθετημένη ανάποδα. Είναι μάλιστα ακόμη εντοιχισμένη σε τμήμα ετοιμόρροπης κολώνας κτίσματος, επί της οδού 28ης Οκτωβρίου με Σερρών γωνία.

Χρησιμοποιήθηκε δε μαζί με άλλα φερτά οικοδομικά και μαρμάρινα μέλη για την κατασκευή της κολώνας ή κτίσματος που υπήρχε εκεί και το οποίο κατέρρευσε και έμεινε η γωνία.

Τα τμήματα αυτά μεταφέρθηκαν προφανώς από άλλο σημείο της πόλης ως οικοδομικά υλικά, φαινόμενο που συχνά εφαρμοζόταν κατά το παρελθόν. Με τα οικοδομικά υλικά ενός γκρεμισμένου κτιρίου, κτίζονταν κάποιο άλλο.

Το ζητούμενο στην περίπτωση της Οθωμανικής επιγραφής είναι αυτή να διασωθεί, διότι το εναπομείναν τμήμα σήμερα, σίγουρα θα πέσει διότι είναι και παλιό αλλά και δεν στηρίζεται κάπου αλλού. Εάν δε πέσει μέρα, κινδυνεύουν να τραυματιστούν διερχόμενοι, κυρίως παιδιά του 3ου Δημοτικού Σχολείου που βρίσκεται απέναντι.

Μαζί με την προστασία όμως που είναι σημαντική, το ίδιο σημαντική είναι και η προστασία του οθωμανικού στοιχείου της επιγραφής. Η οποία θα πρέπει να πούμε ότι αναγράφει στα αραβικά την ημερομηνία 1303, δηλαδή με τα 585 έτη της διαφοράς, χρονολογείται για τα δυτικά δεδομένα γύρω στο 1888.

Ιδιοκτησία του δήμου

Όλα τα παραπάνω αφορούν την μαρμάρινη επιγραφή και κάθε άλλο μέρος που θα βρεθεί. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη που αφορά το Δήμο Ξάνθης. Κι αυτό, διότι το οικόπεδο δίπλα, είναι ιδιοκτησίας του δήμου. Γι’αυτό οφείλει ο δήμος με ένα συνεργείο, ν’ αποξηλώσει το μικρό αυτό τμήμα, να πάρει την επιγραφή και ότι άλλο υπάρχει και να τα δώσει προς φύλαξη στο Λαογραφικό Μουσείο προς το παρόν.

Εν τέλει ο αντιδήμαρχος Ιορδάνης Χατζηεφραιμίδης έχει ενημερωθεί από τον Κ. Μαυρομάτη και εκτίμησε πως το υλικό αυτό της Οθωμανικής περιόδου πως θα πρέπει να φυλαχθεί αντί να πεταχτεί ως μπάζα στο ΧΥΤΑ. Κι αυτό, βέβαια, διότι το μικρό αυτό μαρμάρινο στοιχείο της ημερομηνίας είναι μέρος της ιστορίας της πόλεώς μας. Κι αυτή η ιστορία θα πρέπει να διασωθεί και προστατευθεί ως στοιχείο σεβασμού για το παρελθόν.

Ιούνιος 2017

Εφημ. ΕΜΠΡΟΣ


Τι ακριβώς συνέβη

Αφού λοιπόν η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων αδιαφόρησε τελείως παρότι οχλήθηκε και δεύτερη φορά, τελικά, κάποιος ή κάποιοι, επωφελούμενοι της απουσίας του περιπτερά, έριξαν την κολώνα και αφαίρεσαν την οθωμανική γραφή και άλλο ένα μαρμάρινο σκαλισμένο τμήμα του κτιρίου. Κατά την επίσκεψη εκεί ο Κώστας Μαυρομάτης διαπίστωσε, αφού έψαξε, πως τα δύο μαρμάρινα οικοδομικά στοιχεία έλλειπαν.

Το ένα από τα στοιχεία ήταν η εγχάρακτη ημερομηνία σε οθωμανική γραφή ημερομηνίας 1303 έτους Εγίρας, 1888 με τον ελληνικό υπολογισμό.

Εικόνα της γκρεμισμένης πλέον κολώνας

Απώλεια

Δυστυχώς, η δεδομένη αδιαφορία της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων, παρά την ενημέρωσή της δύο φορές, ήταν η αιτία τα δύο αυτά οθωμανικά στοιχεία τελικά να κλαπούν. Οι δράστες προφανώς έδρασαν εν γνώσει τους διότι αφαίρεσαν τις δύο μαρμάρινες πλάκες και μόνον.

Ένα ιστορικό στοιχείο της πόλης μας εξαφανίστηκε και η ευθύνη απολύτως ανήκει σε μια υπηρεσία η οποία, υποτίθεται, πως έχει σκοπό, ρόλο και αποστολή την προστασία των μνημείων.

Απόδοση ευθυνών

Η υπόθεση αυτή σίγουρα δεν πρέπει να μείνει έτσι, στο πλαίσιο ενός ρεπορτάζ.

Είναι υποχρέωση του δήμου να ενημερώσει το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού και την Αστυνομία για διερεύνηση και εντοπισμό των δραστών.

Το γεγονός της λεηλασίας και παράνομης κατεδάφισης και κλοπής ιστορικών στοιχείων θα πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τουλάχιστον από τους δύο φορείς, αφού η Νεωτέρων Μνημείων απέδειξε την αδιαφορία της και την έλλειψη ευαισθησίας για κάτι που της υποδείχθηκε με στοιχεία.

Σημειώνουμε πως η μαρμάρινη πλάκα με την σκαλισμένη ημερομηνία θα μπορούσε ν’αποτελέσει ένα  από τα αντικείμενα του Μουσείου Ιστορίας της Ξάνθης που μελετάται να ιδρυθεί.

Ο δήμος τοποθέτησε προστατευτικά μετά τη λεηλασία και το γκρέμισμα

Σχόλιο

Ιδού κι ένα σχόλιο της Εφημερίδας μας εννέα μήνες (Μάρτιος 2018) αργότερα από το ρεπορτάζ του Ιουνίου 2017. Γράφτηκε μετά την μετάθεση της προϊσταμένης η οποία βέβαια δεν είχε καν ασχοληθεί με το θέμα.

Δεν είχε χρόνο

Πολύς λόγος έγινε τελευταία για την προϊσταμένη της υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων κ. Διαγουμά, η οποία τελικά μετακινήθηκε σε άλλη πόλη. Μάλιστα όπως υποστήριζαν επαγγελματίες της πόλης, η εν λόγω προϊσταμένη έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον έως υπερβολικό στην τήρηση κάποιων κανονισμών που είχαν σχέση με την υπηρεσία της.

Για την εν λόγω προϊσταμένη έχουμε προσωπική άποψη από την αδιαφορία που έδειξε μετά την ενημέρωσή της στο γραφείο της για μια Οθωμανική επιγραφή που βρίσκεται εκτεθειμένη σε κεντρική οδό της πόλης. Της δείξαμε φωτογραφίες, της είπαμε που βρίσκεται και μας υποσχέθηκε ότι θα επιληφθεί για την προστασία της μαρμάρινης επιγραφής. Αποχωρήσαμε από το γραφείο της με την ελπίδα ότι θα υπάρξει θετική εξέλιξη μετά και τις ευχαριστίες της προς εμάς για το ενδιαφέρον μας  για την προστασία της Οθωμανικής επιγραφής.

Αποτέλεσμα; Κανένα! Η εν λόγω προϊσταμένη και οι υφιστάμενοι της ήταν απασχολημένοι με άλλα θέματα που στόχο είχαν τους επαγγελματίες και τα οποία θεωρούσε πλέον σημαντικά. Σίγουρα η προστασία της Παλιάς Πόλης αποτελεί προτεραιότητα, αλλά οι υπερβολές και εμμονές δεν βοηθούν. Δημιουργούν συγκρούσεις όπως κι έγινε τελικά και η δυσαρέσκεια στο πρόσωπο της ήταν συνηθισμένο φαινόμενο. Τελικά αποχώρησε από την Ξάνθη όπως και επιθυμούσε. Όσο για την Οθωμανική επιγραφή, συνεχίζει να είναι εκτεθειμένη και αγνοημένη. Δεν είχε χρόνο, είχε σοβαρότερα πράγματα να αντιμετωπίσει.

Συμπέρασμα: Η υπερβολική αυστηρότητα αποτελεί μια καλή ευκαιρία για μετάθεση.

Γ.Δ.

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…