Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Προτάσεις από τη Λαϊκή Συσπείρωση Ξάνθης για ζητήματα εκπαίδευσης

Προτάσεις από τη Λαϊκή Συσπείρωση Ξάνθης για ζητήματα εκπαίδευσης

0
vogiatzis close-web

Ζητά τη συνδρομή και παρέμβαση του δήμου

Τις προτάσεις της για ζητήματα εκπαίδευσης στην Ξάνθης καταθέτει η Λαϊκή Συσπείρωση, τονίζοντας ελλείψεις και δυσκολίες που παρατηρούνται. Αναλυτικά, αναφέρει: «εδώ και 3 βδομάδες τα γυμνάσια- λύκεια και 2 βδομάδες τα νηπιαγωγεία – δημοτικά, (εκτός των ειδικών σχολείων) παραμένουν κλειστά, απόρροια του ότι δεν πάρθηκαν από το κράτος όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή λειτουργία τους, όπως επαρκής αριθμός μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για όλο το διάστημα λειτουργίας των σχολείων για να μπορούν να υλοποιηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την καθημερινή απολύμανση πέρα από την καθαριότητα, περισσότερες αίθουσες και εκπαιδευτικοί για να μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με ολιγομελή τμήματα έως 15 μαθητές, δωρεάν επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ στη σχολική κοινότητα, σχολιατρική υπηρεσία με νοσηλευτές και παιδίατρους συνδεδεμένους με σχολεία που θα έχουν την ευθύνη της διαχείρισης ύποπτων κρουσμάτων, της ιχνηλάτησης των επαφών.

Αυτές τις 3 βδομάδες  δεν έχουμε δει να γίνεται κάποια κίνηση στην κατεύθυνση επίλυσης των παραπάνω ζητημάτων ώστε όταν επαναλειτουργήσουν τα σχολεία αυτό να γίνει με ασφάλεια.

Ταυτόχρονα, καμιά επιπλέον πρόβλεψη δεν υπάρχει για την ασφαλή λειτουργία των ειδικών σχολείων που παραμένουν ανοιχτά. Είναι γνωστή η απαράδεκτη κτηριακή κατάσταση του 1ου Ειδικού Σχολείου Ξάνθης που στεγάζεται σε ελάχιστα τ.μ. σε αίθουσες και διαδρόμους του ισόγειου του 11ου ΔΣ στην  ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ  κι ενώ εδώ και ένα χρόνο έχουν παραχωρηθεί επιπλέον χώροι για τη λειτουργία του από τη σχολική επιτροπή δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες και από μεριάς Δήμου αλλά και Περιφέρειας για τη μεταστέγαση του ΚΕΣΥ Ξάνθης σε κατάλληλο κτήριο για να μπορέσει  να στεγαστεί αξιοπρεπώς το 1ο Ειδικό Σχολείο Ξάνθης. Ακόμη, η μεταφορά των μαθητών γίνεται με μαθητές από διάφορες περιοχές σε ένα ταξί προκαλώντας επιπλέον κινδύνους.

Για το διάστημα που παραμένουν κλειστά τα σχολεία πραγματοποιείται υποχρεωτική τηλεκπαίδευση η οποία όμως για να πραγματοποιηθεί προϋποθέτει να έχουν οι μαθητές τα απαραίτητα ηλεκτρονικά μέσα, που προαπαιτούνται για τη συμμετοχή στη διαδικασία (τάμπλετ και πρόσβαση στο διαδίκτυο), ενώ πολλές είναι οι οικογένειες με 2 παιδιά ή και περισσότερα και με άλλο μέλος της οικογένειας να εργάζεται με τηλεργασία. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών για να μη μείνει κανένα παιδί εκτός της εκπαιδευτικής διαδικασίας και στον Δήμο μας υπάρχουν πολλοί μαθητές που δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην υποχρεωτική σύγχρονη τηλεκπαίδευση. Ιδιαίτερα τραγική είναι η κατάσταση με τους μαθητές του οικισμού του Δροσερού καθώς ελάχιστοι είναι οι μαθητές που έχουν τα μέσα για να συμμετάσχουν κι αυτό στην καλύτερη περίπτωση γίνεται μέσω κινητού τηλεφώνου!!! Τέλος,  το περιστατικό των προηγούμενων ημερών σε οικισμό της διπλανής Ροδόπης με την απόπειρα διακοπής του ρεύματος σε οικογένεια την ώρα που ο μαθητές συμμετείχε στην τηλεκπαίδευση, αναδεικνύει τη σημασία και για αυτό το λόγο, πέρα από όλους τους άλλους, κανένα σπίτι στον Δήμο μας  να μη μείνει με κομμένο ρεύμα.

Η διεκδίκηση από το Δημοτικό Συμβούλιο προς την κυβέρνηση της επίλυσης όλων των παραπάνω, που αποτελούν καίρια προβλήματα των δημοτών της Ξάνθης πρέπει να είναι  αυτονόητη.

Φωνάζουμε για όλα αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε τα σχολεία να ανοίξουν με όρους υγιεινής και ασφάλειας, για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν όσο τα σχολεία είναι κλειστά.

-Να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών σε 15 άτομα ανά τάξη.

-Να δημιουργηθούν νέες σχολικές αίθουσες και να αξιοποιηθούν ήδη υπάρχουσες.

-Να γίνονται δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ στα σχολεία.

-Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας, ώστε να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

-Να χορηγούνται δωρεάν όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας.

-Να παρθούν μέτρα για την αποσυμφόρηση των μέσων που μεταφέρουν τους μαθητές.

-Να δοθούν σε όλα τα παιδιά τεχνολογικά μέσα, τάμπλετ, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, γρήγορο internet με ευθύνη του κράτους.

-Να γίνει αναπροσαρμογή της ύλης και να στηριχθούν όλα τα παιδιά με ενισχυτική διδασκαλία και φροντιστηριακά μαθήματα αμέσως μόλις ανοίξουν τα σχολεία.

Με βάση τα παραπάνω, διεκδικώντας από την κυβέρνηση τα αναγκαία κονδύλια  αλλά και αξιοποιώντας το κονδύλι για τον covid 19  ερωτάστε σε τι ενέργειες θα προβείτε για:

1) Τη μετατροπή όλων των συμβάσεων του προσωπικού καθαριότητας σε πλήρους ωραρίου. Την πρόσληψη κι άλλου προσωπικού καθαριότητας.

2) Την εξεύρεση αιθουσών για να μπορούν να δημιουργηθούν ολιγομελή τμήματα με την επανέναρξη της λειτουργίας των σχολείων

3) Την αξιοποίηση διαγνωστικών τεστ που έχει αγοράσει ο Δήμος για την ασφαλή λειτουργία του 1ου Ειδικού Σχολείου Ξάνθης.

4) Να ζητήσει ο Δήμος από την Περιφέρεια την εκμίσθωση κι  άλλων ταξί για τη μεταφορά των μαθητών στο 1ο Ειδικό Σχολείο Ξάνθης ώστε αυτή να γίνεται με ασφάλεια

5) Την επίλυση του οξυμμένου στεγαστικού προβλήματος του 1ου Ειδικού Σχολείου Ξάνθης

6) Την παροχή των τεχνολογικών μέσων σε όλα τα παιδιά που τα χρειάζονται για τη συμμετοχή τους στην τηλεκπαίδευση».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η σημασία των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου

Λευτέρης Μ. Καρχιμάκης, Υπ. Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Στην πορεία προς τι…