Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

0

Άλαλα τα χείλη των ευσεβών!
panteleimon 4Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Μητροπολίτη μας που έτυχαν προβολής και των αθηναϊκών Μέσων. Ο σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων δήλωσε πως έδωσε εντολή στους ιερείς να έχουν ανοικτούς τους ναούς, να τελούν τη Θεία λειτουργία τηρώντας τα μέτρα αλλά και να κοινωνούν μέσα σ’ ένα ορισμένο χρονικό διάστημα όσους το επιθυμούν, ισχυριζόμενος ότι η Θεία Κοινωνία δεν αποτελεί κίνδυνο για τους πιστούς. Παράλληλα εύχεται κουράγιο και δύναμη στους υγειονομικούς που δίνουν την μάχη και σ’ όλους ημάς να βγούμε γρήγορα από αυτή την δοκιμασία. Κι όλα αυτά τη στιγμή που σύμφωνα με τα μέτρα οι ναοί παραμένουν κλειστοί και τελείται η Θεία Λειτουργία χωρίς την παρουσία πιστών. Την  στιγμή που η πόλη κι ο νομός μας βρίσκονται μεταξύ των 5 «κόκκινων» περιοχών με το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο, το νοσοκομείο μας δέχεται ασφυκτική πίεση και τα κρούσματα δεν μειώνονται αλλά ούτε και οι θάνατοι.
Άλαλα τα χείλη των ευσεβών!
Μ.Ξ.


Παραιτήθηκαν εν μία νυκτί…
Βροχή παραιτήσεων στην ΝΟΔΕ Ξάνθης αλλά και στην περιφέρεια.  Εν μία νυκτί παραιτήθηκαν Κιατύπης και Πατεράκης από την ΝΟΔΕ και ο Μάξιμος Μπογιατζής από τον Έβρο, γενικός συντονιστής του κόμματος για την ΑΜΘ που διετέλεσε και πρώην τομεάρχης. Είχε αναλάβει ως γενικός συντονιστής μετά την παραίτηση του κ. Αντώνη Πασχάλη. Όλοι τους παραιτήθηκαν για προσωπικούς λόγους αλλά όποιοι γνωρίζουν καλά εκ των έσω τα πράγματα,  μας μεταφέρουν πως εξωθήθηκαν σε παραίτηση για λόγους εσωκομματικούς που σχετίζονται με τις εκλογές στα κομματικά όργανα όποτε κι αν αυτές γίνουν. Να σημειώσουμε ότι επρόκειτο να γίνουν τον Μάιο του 2020 αλλά λόγω κορωνοϊού μετατέθηκαν για τον Οκτώβριο του 2020 αλλά και πάλι λόγω κορωνοϊού… ίσως για τον Οκτώβριο του 2021!
Μ.Ξ.


Τι έκανε θετικό κι έχει τώρα παράπονα;
Διαβάζω, ακούω συζητήσεις εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα θέματα του ΕΣΡ, όπως για τα μέσα ενημέρωσης.
Και αν ρωτάτε τι αφορούν οι συζητήσεις και τα παράπονα των Συριζαίων, σας κάνω γνωστό ότι η Κουμουνδούρου θεωρεί πως τα διάφορα Μέσα δεν την «παίζουν» αρκετά. Γι’αυτό δε τον λόγο προσέφυγε κατά του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου και ζητά την παραίτηση του προέδρου του.
Υπάρχουν όμως στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ, ναι υπάρχουν κι αυτά, τα οποία ευθαρσώς τονίζουν πως οφείλει να κάνει έναν απολογισμό για το τι έκανε και τι δεν έκανε την περίοδο της διακυβέρνησής του για τα Μέσα Ενημέρωσης.  Κυρίως γι’αυτά τα δύο.
Διότι αυτά που έκανε ήταν αρνητικά και απαράδεκτα.
Ως εκ τούτου στις δικές του πράξεις να ψάξει τα λάθη και τις παραλήψεις.
Γ.Δ.


Επιβράβευση των ειλικρινών φορολογούμενων
Το είχα ακούσει από λογιστές να το συζητούν, το διάβασα και σε ρεπορτάζ από οικονομολόγους και σας το μεταφέρω ως ένα παράδειγμα. Παράδειγμα επιβράβευσης των ειλικρινών φορολογούμενων. Αυτοί δηλαδή που δηλώνουν τα πραγματικά φορολογικά τους στοιχεία και δεν τα κρύβουν.
Αφορμή για τα παραπάνω στάθηκε το μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων (μικρών και μεσαίων κυρίως)  μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Το μέτρο αυτή στήριξης απέδωσε σε όσους δηλώνουν κανονικά τα έσοδά τους και φορολογούνται εξ’αυτών.
Δηλαδή, η επιστρεπτέα προκαταβολή δίδεται σε όσους έχουν επιβεβαιωμένη μείωση εσόδων. Ως εκ τούτου όσοι έκρυβαν έσοδα και δεν δήλωναν πραγματικά ποσά, τώρα με τα πολύ μικρά έσοδα όσοι έκρυβαν, δεν παρουσιάζουν μείωση. Κι έτσι απορρίπτονταν. Να λοιπόν που οι φοροδιαφεύγοντες τιμωρούνται και επιβραβεύονται οι ειλικρινείς φορολογούμενοι. Έστω για μια φορά, επιβραβεύονται…
Γ.Δ.


Το ιικό πρόβλημα στα χωριά
Ιδού λοιπόν που τα κρούσματα του κορωνοϊού, εκδηλώνονται και στα χωριά του νομού μας και πάλι.
Μετά την αρχική «επιδρομή» που ξεκίνησε από το βουνό, υπήρξε μια σημαντική ύφεση. Ακολούθησε όμως χαλάρωση ή απόκρυψη κρουσμάτων που εκδηλώθηκαν εκ νέου και τώρα πάλι από την ύπαιθρο έχουμε τα νέα κρούσματα συμπεριλαμβανομένου και του κάμπου. Μάλιστα πρόσφατα υπέκυψε και μία γυναίκα από το Εράσμιο, ενώ τα κρούσματα διαχέονται σε αρκετά χωριά.
Γ.Δ.


Η σωτηρία των εμβολίων
Μεγάλη συζήτηση παντού για τα εμβόλια. Όχι μόνο για το εμβόλιο του COVID-19 που το περιμένουμε οι περισσότεροι ως «μάνα εξ ουρανού».
Θα θυμίσω έτσι για την ιστορία και την πραγματικότητα βέβαια, τις ασθένειες που κατά καιρούς εμφανίστηκαν και καταπολεμήθηκαν από τον εμβολιασμό, το εμβόλιο.
Θυμίζω την ιλαρά, την ευλογιά, την πολυομελίτιδα, τον κοκκύτη, την γρίπη και άλλες επιδημίες που νικήθηκαν και «εξαφανίστηκαν» από τα εμβόλια που οι επιστήμονες έφτιαξαν.
Και βέβαια, που κατάφεραν και έσωσαν την ανθρωπότητα η οποία αδύναμη πέθαινε κατά χιλιάδες, εκατομμύρια.
Γ.Δ.


Όχι εμβολιασμό; Αποπομπή
Να όμως που τις ημέρες αυτές πληροφορηθήκαμε μια σωστή απόφαση από την πολιτεία. Διαβάστε:
Η  συνταγματική δημοσίου σκοπού πρόβλεψη του κράτους να λαμβάνει μέριμνα για τη δημόσια υγεία επιτρέπει να διαγράφονται από τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία τα παιδιά, σε περίπτωση κατά την οποία οι γονείς αρνούνται να τα εμβολιάσουν, ακόμα και μετά τις σχετικές συστάσεις. Υπό αυτό το πρίσμα το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι είναι συνταγματική η διαγραφή μαθητών όταν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τις γνωστές παιδικές ασθένειες, όπως προβλέπουν τα διεθνή υγειονομικά πρωτόκολλα. Η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο ύστερα από απόφαση δήμου της Ανατολικής Μακεδονίας με βάση την οποία διαγράφηκαν τέσσερα παιδιά από ισάριθμους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, καθώς, παρά τις ειδοποιήσεις προς τους γονείς τους, εκείνοι αρνήθηκαν να τα εμβολιάσουν για τις γνωστές παιδικές ασθένειες.
Γ.Δ.


Η «μακρουλή χώρα»
Το ερώτημα είναι ρητορικό που λέγαν παλιά οι φιλόλογοι.
Έτσι κι εγώ, ρωτώ αλλά και απαντώ με τη χρήση των γραπτών του Γ.Μπαμπινιώτη βεβαίως, για το εάν γνωρίζουν οι φίλοι αναγνώστες ποια είναι η «μακρουλή χώρα»;
Θυμίζω λοιπόν πως ο κύριος Μπαμπινιώτης την εποχή που εμφανίστηκε η λεγόμενη μακεδονική γλώσσα, ζήτησε από τους γείτονες γλωσσολόγους να πουν την καταγωγή της λέξης «Μακεδονία». Δεν απάντησαν.
Διότι στα ελληνικά η λέξη «Μακεδονία» σημαίνει «η μακρουλή χώρα». Και ήταν κατά το παρελθόν μια μεγάλη και μακρουλή όντως χώρα. Τα υπόλοιπα αποτελούν κεφάλαιο στην ιστορία.
Γ.Δ.


Η μεταφορά των σκουπιδιών
Η απόφαση έχει ληφθεί και είναι η καλύτερη. Δηλαδή, όπως αναφέραμε και σχετικά, η μεταφορά των απορριμμάτων της ΑΜΘ από τους χώρους διαλογής στους χώρους τελικής διάθεσης θα γίνεται από ιδιώτη.
Την απόφαση έλαβε μετά από έγκριση το Διοικ. Συμβούλιο της ΔΙΑΑΜΑΘ αφού ενέκρινε και κατακύρωσε τον σχετικό διαγωνισμό.
Σημειώνουμε πως για την απόφαση είχαν εκφράσει αντιρρήσεις οι Σύλλογοι Δημοτικών Υπαλλήλων της Περιφέρειας.
Έτσι, οι εργαζόμενοι του δήμου θα κάνουν κανονικά τη συλλογή από τους κάδους, θα τα μεταφέρουν στα τοπικά σημεία συλλογής και από κει θα γίνεται η μεταφορά τους από την ιδιωτική εταιρεία.
Γ.Δ.


Για φανταστείτε το…
Συμπολίτης, φίλος φανατικός της εφημερίδας και ιδιαίτερα της στήλης, τηλεφώνησε το πρωινό της Δευτέρας για να μου πει την άποψή του, που όσοι είναι ειλικρινείς με τον εαυτό τους, έχουν ακριβώς την ίδια εκτίμηση. Είναι δε αυτή η εκτίμηση η δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.
Μου είπε λοιπόν ο Πασόκος φίλος «…ας φανταστούν κάποιοι, τώρα με την πανδημία, να μην υπήρχε το ΕΣΥ. Το οποίο κατηγορούσαν και υπονόμευαν αντί να στηρίζουν. Φάνηκε η αξία, παρότι χρόνια τώρα δεν στηρίχτηκε όπως έπρεπε».
Τούτων λεχθέντων, συγκινημένος που έκλεισε το τηλέφωνο, κι εγώ αναλογίστηκα πως πράγματι το ΕΣΥ κουτσά-στραβά πρόσφερε πάρα πολλά.
Γι’αυτό αντιπολίτευση και κυβέρνηση υποσχέθηκαν την στήριξη και αναβάθμισή του.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…