Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

0

Ευχές κι ευχές
Όλοι λίγο ή περισσότερο, τις μέρες των Χριστουγέννων δώσαμε αλλά και δεχτήκαμε διάφορες ευχές. Ευχές κοινότοπες, σύντομες, συνηθισμένες, απλές. Υπήρξαν όμως και ευχές μεγάλες, πιο σύνθετες και άλλες με πιο προσεγμένο ή και ψαγμένο περιεχόμενο.
Κάποιοι, λίγοι, στο θέμα των Χριστουγεννιάτικων ευχών δίνουν βαρύτητα, το «βασανίζουν» το όλο θέμα και βέβαια εντυπωσιάζουν τους παραλήπτες των ευχών τους.
Προσωπικά εντυπωσιάστηκα από την ευχή φίλου αγαπητού ο οποίος μου έγραψε: «Θερμές ευχές για Πολλά Ευτυχισμένα  Χριστούγεννα… από δω και πέρα».
-Ο φίλος «έγραψε» πραγματικά γι’ αυτό και του αξίζει η δημοσιότητα, έστω κι ανώνυμα.
Γ.Δ.


Η αρχή του τέλους
Πολύ σωστά χαρακτηρίστηκε  και ονομάστηκε η έναρξη των εμβολιασμών ως «η αρχή του τέλους» της πανδημίας του νέου ιού COVID-19.
Όλοι παγκοσμίως, είμαστε πλέον αισιόδοξοι πως η προστασία της υγείας είναι εδώ.
Το εμβόλιο και οι εμβολιασμοί που ήδη ξεκίνησαν, γέμισαν ελπίδα σε όλους πως σύντομα η ιστορία αυτή θα περάσει και σταδιακά θ’αποτελέσει μια τραγική και άσχημη ανάμνηση για την ανθρωπότητα.
Δεν είναι μικρό πράγμα επτά δισ. άνθρωποι να ζούσαν με την προσδοκία αυτή.
Η αρχή του τέλους λοιπόν κι αυτό χάριν της επιστήμης και μόνον.
Κι όταν μιλάμε για «επιστήμη» προφανώς εννοούμε τους ανθρώπους, τους επιστήμονες.
Γ.Δ.


Βαθιά ανάσα
Δεν πρέπει να το κρύψουμε διότι το βιώσαμε όλοι.  Ο πλανήτης, οι κάτοικοι, πήραν μια βαθιά ανάσα με το που άρχισαν οι εμβολιασμοί σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σήμερα 4-5 εμβόλια έχουν τεθεί σε κυκλοφορία και εκατομμύρια άνθρωποι εμβολιάζονται χωρίς να τους ενδιαφέρει το όνομα της εταιρείας διότι το ζητούμενο είναι να πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός.
Μάλιστα, με τη δυναμική που έχει ξεκινήσει όλη αυτή η παγκόσμια προσπάθεια, σε 2-3 μήνες θα έχει εμβολιαστεί σημαντικός αριθμός ανθρώπων. Κι αυτό θα είναι το πρώτο σημείο άμυνας του οργανισμού μέχρι της οριστικής θωράκισης των ανθρώπων.
Υπάρχει σε όλην αυτήν την υπόθεση μια σοβαρή πτυχή. Κι αυτή δεν είναι άλλη από τη γενική παραδοχή πως επιστημονικά η εποχή μας είναι σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό εξοπλισμένη με μέσα αλλά και υψηλά καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό.
Γ.Δ.


Υπερβολές
Κατά την ταπεινή μου γνώμη, το Σαββατοκύριακο διαπίστωσα παρακολουθώντας τις ειδήσεις για την προετοιμασία, άλλη μια υπερβολή καθαρά ελληνικής προέλευσης.
Όλη αυτή η τεράστια κινητοποίηση για την αποθήκευση και φύλαξη των εμβολίων από τον στρατό, μου δημιούργησε μια δυσάρεστη αίσθηση. Μια δυσφορία ακριβώς λόγω της υπερβολής.
Αστυνομία, στρατός, υπουργοί, Γραμματείς και Φαρισαίοι, έδειξαν μια εικόνα που δεν μου άρεσε.
Τι αποσκοπούσε όλο αυτό το μπούγιο; Γιατί τόση φασαρία στην παραλαβή-παράδοση, φύλαξη των εμβολίων;
Θεωρώ πως είχε χαθεί το μέτρο και η υπερέκθεση τελικά κακό έκανε παρά καλό.
Ελληνικές, συνηθισμένες υπερβολές των άκρων που δείχνει ένα ανώριμο ακόμη κράτος και ηγεσία και βέβαια πολίτες αυτού.
Γ.Δ.


Ζούμε ιστορικές στιγμές
Είναι πράγματι ιστορικές οι μέρες που ζούμε και αυτό οφείλεται στη Επιστήμη που κατάφερε μέσα σ’ ένα χρόνο να μας δώσει το εμβόλιο που σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας. Μιας πανδημίας που μας γέμισε πόνο, φόβο και μοναξιά… που άλλαξε τις ζωές μας και τον τρόπο σκέψης μας. Είναι ιστορικές οι μέρες που ζούμε καθώς αποδεικνύεται ότι ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός δουλεύει και δουλεύει καλά για όλες τις χώρες που σχεδόν ταυτόχρονα προμηθεύτηκαν τα εμβόλια και ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί. Βέβαια το πρόγραμμα τώρα ξεκίνησε και θα πάρει καιρό τουλάχιστον ως το καλοκαίρι μέχρι να επιτευχθεί το ποσοστό εμβολιασμού που θα μας επιτρέψει να βγάλουμε τις μάσκες που θ’ αφήσουμε πίσω μας αυτόν τον εφιάλτη. Αλλά έχουμε κάθε λόγο τώρα στην χαραυγή του 2021 να είμαστε αισιόδοξοι και να χαμογελάμε κάτω από τις μάσκες μας
Ξημερώνει …
Μ.Ξ.


Γιόρτασαν μαζί την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων
Συνονόματοι και ως εκ τούτου λογικό να γιορτάζουν την ίδια μέρα την ονομαστική τους γιορτή.
Για τους Μανώληδες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο λόγος. Τον δήμαρχο Ξάνθης και τον αντιδήμαρχο. Που δέχτηκαν όπως πληροφορήθηκα πάρα πολλές ευχές με κάθε μέσο επικοινωνίας. Ευχές που όπως με πληροφόρησε η πηγή μου, όχι μόνον από την Ξάνθη αλλά και εκτός αυτής.
Όμως τι σύμπτωση αυτή! Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος να έχουν το ίδιο όνομα, ένα όνομα όχι ιδιαίτερα σε αφθονία θα λέγαμε.
Τέλος πάντων, σημασία έχει ότι και οι δύο ανταποκρίθηκαν ολημερίς στις ευχές των συμπολιτών.
Θερμές ευχές δε και από τη στήλη.
Γ.Δ.


Δεν ξέχασε την Ξάνθη η Πρόεδρος
Και μια και είμαστε στο εορταστικό κλίμα, να τονίσουμε την ιδιαίτερα θετική εντύπωση που έκανε στην κοινωνία του νομού συνολικά, η αποστολή ευχών της Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον πρώτο πολίτη της Ξάνθης, δήμαρχο Μανώλη Τσέπελη.
Η κυρία Πρόεδρος, με τις ευχές της στον δήμαρχο Ξάνθης, ήταν σα να απηύθυνε τις ευχές της προς όλους τους συμπατριώτες της. Κι αυτό ήταν σημαντικό και εκτιμήθηκε δεόντως.
Η κυρία Σακελλαροπούλου απέδειξε πως αφενός δεν ξεχνά και αφετέρου πως τιμά τόσο το δικό της οικογενειακό παρελθόν όσο και των ανθρώπων.
Η τιμή μέσω των ευχών προς τον δήμαρχο αντανακλά μεν προς όλους τους Ξανθιώτες, επιστρέφει όμως προς αυτήν ως απόδειξη της αγάπης των κατοίκων στο πρόσωπό της.
Γ.Δ.


Όλοι μαζί και ο ψωριάρης χώρια
Το’ πε και το’ κανε ο πρόεδρος του κόμματος «Ελληνική Λύσις» Κυριάκος Βελόπουλος.
Το τι έκανε μάλλον γνωστό. Αρνήθηκε να συμμετάσχει μαζί με τους άλλους αρχηγούς των κομμάτων στον εμβολιασμό.
Το είπε και το έκανε. Παρέμεινε στην άρνησή του μόνος αυτός.
Όχι γιατί έχει άλλη άποψη επιστημονικά τεκμηριωμένη. Όχι.
Ο Βελόπουλος στην υπόθεση του εμβολίου και τώρα  την ώρα του εμβολιασμού, είδε μια κομματική ευκαιρία. Και είπε να την εκμεταλλευτεί.
Σκέφτηκε να οικειοποιηθεί αυτός ως κόμμα τους αρνητές του εμβολιασμού και μόνον. Τίποτε άλλο. Τα ψηφαλάκια είχε και έχει στόχο, τα άλλα που ισχυρίζεται είναι για τους αφελείς, ψεκασμένους ή μη.
Γ.Δ.


Καλή Νέα Χρονιά!
Είναι νωρίς και βιαστήκαμε;
Όχι. Ο χρόνος για τη Νέα χρονιά που έρχεται είναι ιδιαίτερα λίγος. Είναι δίπλα μας, ακούμε την ανάσα του.
Γι’αυτό αξίζει να πούμε λίγα λόγια γι’αυτόν που φεύγει αλλά κυρίως γι’αυτόν που έρχεται. Ίσως το 2021 να μην ήταν τόσο προσδόκιμο όσο πλέον είναι σήμερα μετά το εφιαλτικό 2020.
Έτσι, οι προσδοκίες μας που έμειναν πίσω, ας πάνε στην καινούρια χρονιά.
Σε μια χρονιά που πάμε στο μέλλον με ελπίδες χειροπιαστές όπως εμβόλιο, οικονομική ανάπτυξη, επενδύσεις, ευημερία, ελευθερία κινήσεων,  επαφών δηλαδή κανονικότητας.
Καλή Νέα Χρονιά Επομένως;
Βεβαίως, διότι έφθασε γρήγορα ή ώρα που «Ελευθερία» σημαίνει «ευθύνη». Για όλους.
Γ.Δ.


Αυτοί που αρνούνται το εμβόλιο
Είναι και κάποιοι συμπολίτες μας ευτυχώς μια μικρή μειοψηφία που δεν συμμερίζονται την άποψη ότι το εμβόλιο θα σταματήσει την πανδημία. Αντίθετα υιοθετούν απόψεις συνωμοσιολογίας και επιχειρήματα …απύθμενης βλακείας! Έφτασαν να πουν ότι ο πρωθυπουργός και όσοι εμβολιάστηκαν μπρος τις κάμερες δεν έκαναν το εμβόλιο αλλά φυσιολογικό ορό! Είναι οι λεγόμενοι αρνητές της μάσκας, αρνητές του εμβολίου. Είναι αυτοί που στην παρέα ξεχωρίζουν υποστηρίζοντας ότι πιο ακραίο για να βγαίνουν πιο έξυπνοι από τους άλλους … Πολλές φορές ίσως και να μην το πιστεύουν αλλά έχουν την ανάγκη να ξεχωρίσουν και προσπαθούν να το πετύχουν μ’ αυτό τον τρόπο. Είναι κι αυτοί που θεωρούν ότι είναι το επίκεντρο του κόσμου και ότι όλοι θέλουν να τους βλάψουν και γι αυτό περιμένουν να  κάνουν το εμβόλιο άλλοι πρώτα και αυτοί τελευταίοι και όταν πλέον θα έχει εξασφαλιστεί απόλυτη σιγουριά για την ασφάλειά του. Τέλος είναι κάποιοι πολύ νέοι και αγανακτισμένοι που ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα ούτε φοβήθηκαν γιατί θεωρούν ότι είναι άτρωτοι και ότι το πρόβλημα δεν τους αγγίζει και με κυνισμό υποστηρίζουν ότι αν πεθάνουν και κάποιοι ηλικιωμένοι δεν έγινε  και τίποτε… και χωρίς να υπολογίζουν ότι αυτοί μπορεί να είναι οι γονείς τους ή οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους!
Τελικά ο κορωνοϊός μπορεί να μας επέβαλλε να καλύψουμε τα πρόσωπά μας με μάσκες όμως ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τον χαρακτήρα μας και πως διαχειριζόμαστε κρίσιμες καταστάσεις. Και όπως είπε κι ο Αϊνστάιν: «Μόνο δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, και δεν είμαι σίγουρος για το πρώτο.»!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…