Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

0

Το πρέπει του Δήμου Ξάνθης
Πρέπει οπωσδήποτε ο δήμος Ξάνθης με κάθε τρόπο να επιχειρήσει να δώσει προς τα έξω την αίσθηση, στην κοινωνία, ότι διαθέτει ή έστω έχει δημιουργήσει μια «θετική ατζέντα» που σύντομα θ’ανακοινώσει.
Μία ατζέντα μεταρρυθμίσεων, νέων έργων, παρεμβάσεων και εν γένει μελετημένων στόχων. Όλα αυτά, για να δημιουργήσουν ένα ελπιδοφόρο αφήγημα που θ’αλλάξει το κλίμα, που θα κάνει το δήμο εξωστρεφή και δημιουργικό και κυρίως κυρίαρχο των πρωτοβουλιών.
Μέχρι στιγμής αυτό απουσιάζει από το δήμο και η έλλειψη είναι σημαντική και παράλληλα σηματοδοτεί τις αναγκαίες ενέργειες που πρέπει να γίνουν.
Ο χρόνος περνά αμείλικτα κι αυτή η «θετική ατζέντα» έπρεπε να υπάρχει ήδη.
Γ.Δ.


«Δίποδα ζώα»
Θα το ξαναπώ, μέρες που είναι και αμαρτία δεν έχω και είμαι σίγουρος πως το έχετε βιώσει κι εσείς. Για όλους αυτούς τους ανθρώπους, κυρίως άντρες, που οδηγώντας δεν σέβονται τους πεζούς που βαδίζουν στις διαβάσεις. Η αδιαφορία τους ως οδηγοί Ι.Χ. είναι κάτι φοβερό και μοναδικό.
Κυκλοφορούν χωρίς να δείχνουν τον από το νόμο σεβασμό στον πεζό. Για δε την εν γένει λειτουργία τους, τι να πρωτοπεί κανείς!
Μάλιστα προχθές, στη διάβαση Καραολή, από το ένα πεζοδρόμιο προς το απέναντι , ο παραβάτης έβρισε τον πεζό γιατί δεν πρόσεχε στο δρόμο!! Ναι έβρισε τον πεζό που ήταν στη διάβαση πεζών!
Τι να πει κανείς, πώς ν’αντιδράσει σ’αυτήν την αναισθησία και κίνδυνο για την ίδια τη ζωή του;
Αυτά τα «δίποδα ζώα» όπως τον αποκάλεσε άλλος πεζός, πώς πήραν το δίπλωμά τους; Δεν διδάχτηκαν τι σημαίνει διάβαση πεζών;
Γ.Δ.


Άγιε Βασίλη Σ’ ΑΓΑΠΩ!!
Σ’ αγαπώ από πάντα. Διανύω την έβδομη δεκαετία της ζωής μου και σχεδόν από βρέφος σε ξεύρω!
Νομίζω πως ποτέ δεν σου ζήτησα να μου φέρεις κάτι. Ζούσαμε σχεδόν με ελάχιστα και ξέραμε ότι θα παίρνουμε ό,τι μπορούμε. Ήμουν ευχαριστημένη που υπήρχες, γενικά και ειδικά, γιατί ήσουν καλός και δίκαιος, μου είχαν πει  για την αληθινή σου ιστορία οι γονείς μου, αλλά και πολύ όμορφος.
Είσαι ένας παππούς για μένα εβδομήντα χρόνων στην βιτρίνα του σαλονιού μου. Τις καθημερινές μα και στην γιορτή σου έχεις την καλύτερη θέση. Είσαι το πρώτο μου δώρο, που θυμάμαι με πολύ αγάπη. Ένας λεπτούλης παππούς  31,5 πόντους με πρόσωπο από ζωγραφιστό χαρτί (σκαλιστά τα λέγαμε), γένια από αληθινό βαμβάκι. Κόκκινο παλτό από γυαλιστερό χαρτί με δενδράκι πράσινο στον ώμο, ζωγραφισμένο με χρυσόσκονη. Τα χέρια με άσπρα γάντια, το σακούλι με δώρα στο ένα χέρι, στο άλλο μία ρόδα για βοήθεια στο χιόνι, με μαύρες μπότες  να μη κρυώσεις και πολύ χρυσόσκονη. Καμάρωνες στην βιτρίνα σ’ ένα από τα τρία βιβλιοπωλεία της πόλης (του κ. Γκότσικα)  και είσαι φτιαγμένος από ντόπιο καλλιτέχνη! Μπήκαμε μέσα με τον πατέρα μου και έτσι σε απέκτησα! Μαζί κοιμόμασταν όλο το δωδεκαήμερο, ώσπου τσαλακώθηκε το χαρτονένιο ποδαράκι σου στον ύπνο μου. Σε πήραν για να σε πάνε στο νοσοκομείο των Αη Βασίληδων, να γίνεις καλά. Τον άλλο χρόνο ξαναήρθες με το ποδαράκι σου κολλημένο, αλλά στο τέλος των γιορτών έπρεπε να ξαναφύγεις για να γίνεις τελείως καλά.
Έτσι μεγάλωσα και έτσι μ’ αρέσεις. Σ’ ευχαριστώ που υπάρχεις και να είμαι γερή όσο είμαι να σ’ αγαπώ.
Τ.Η. ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


Μέρες μετρημένες
Ναι, μετρημένες οι μέρες για τα Χριστούγεννα του 2020.
Μετρημένες, ναι.
Πόσο διαφορετικές όμως.
Παρά την αισιοδοξία που δημιούργησε το εμβόλιο, εντούτοις λίγο η μάσκα, λίγο ο εγκλεισμός, λίγο οι έξοδοι κατόπιν έγκρισης, ε, όλα αυτά φόρτισαν την ψυχολογία.
Γι’αυτό και διαφορετικές οι φετινές γιορτές.
Τόσο διαφορετικές όσο και με ένα φορτίο αισιόδοξης προσμονής πως σύντομα θα περάσουν και θ’αποτελούν μια ανάμνηση άσχημη και για ορισμένους οδυνηρή.
Μέρες μετρημένες για τα Χριστούγεννα με το καλό να τα γιορτάσουμε όλοι.
Γ.Δ.


Μία πρόταση και απορία
Πριν αναφέρω την πρόταση θα καταθέσω μια απορία μου. Εκεί στους δήμους του νομού και κυρίως στον Μητροπολιτικό της Ξάνθης, διαβάζουν το Τοπικό Τύπο, παρακολουθούν τι γράφει; Εάν υπάρχει κάποιος να αποδελτιώνει όσα αναφέρονται ως προτάσεις, ως παρατηρήσεις, ως υποδείξεις σε επίπεδο του όποιου δήμου;
Ή μήπως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα κουτσομπολιά και άλλες πικάντικες ιστορίες χαμηλού επιπέδου.
Ρωτώ διότι δεν διακρίνω ουσιαστική αντιμετώπιση των προτάσεων του Τύπου. Οι οποίες προτάσεις γίνονται με θετικό σκοπό και μόνον.
Πάντως στρεβλά κάποιοι αντιμετωπίζουν τις παρεμβάσεις του τοπικού Τύπου.
Είναι απορίας άξιον πως δεν καταλαβαίνουν το συμφέρον τους και ασχολούνται με ανούσια και προσωπικά.
Γ.Δ.


Και η πρότασή μας
Έχω ξαναγράψει και τονίσει την ανάγκη η μικρή Ξάνθη να γίνει μια όμορφη, καταπράσινη πόλη. Με λουλούδια, με δέντρα, με όμορφες και φθηνές παρεμβάσεις ν’αποκτήσει η πόλη ένα άλλο τελείως διαφορετικό πρόσωπο, φιλικό και ευωδιαστό.
Αντί λέξεων, μια φωτογραφία από άλλη πόλη. Ιδού η ευκαιρία κύριοι του δήμου Ξάνθης.
Γ.Δ.


Χαζή συζήτηση τα πόσα άτομα
«Γελά και το παρδαλό κατσίκι» που λέει ο λαός μας για το ιδιαίτερα «σοβαρό» θέμα, το πόσα άτομα θα παραβρίσκονται στο εορταστικό τραπέζι των Χριστουγέννων.
Πρόκειται για χαζή συζήτηση διότι στερείται λογικής. Κι αυτό διότι ποιος θα ελέγξει πόσα άτομα βρίσκονται σ’ένα σπίτι;  Άρα σε λόγια να βρισκόμαστε για να περνά η ώρα.
Τελικά, οι λογικοί πολίτες θα προστατευθούν παραμένοντας σπίτι με τους οικείους τους. Στο κάτω-κάτω δεν θα τους πειράξει διότι οι περισσότεροι δεν πάνε σε ρεβεγιόν, σπίτι τους γιορτάζουν αυτές τις γιορτές.
Γ.Δ.


Με τον νόμο Θεοδωρικάκου εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός
Συζητήθηκε χθες στο δημοτικό συμβούλιο ο προϋπολογισμός του δήμου Ξάνθης και το χαρακτηριστικό ήταν ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση συμφώνησε ότι είναι ένας προϋπολογισμός  χωρίς όραμα, χωρίς στόχο,  ότι η δημοτική αρχή θέτει πολύ χαμηλά τον πήχη και απλά κάνει διαχείριση χωρίς να αφήνει αποτύπωμα ούτε Sτην κοινωνία με κοινωνικό έργο ούτε όμως και με τεχνικό έργο. Επίσης κάτι άλλο που τέθηκε ως πρόταση και είναι πολύ σημαντικό είναι ο συμμετοχικός προϋπολογισμός δηλαδή η συμμετοχή και της αντιπολίτευσης με εναλλακτικές προτάσεις στην διάρθρωσή του όπως γίνεται σε πολλές πόλεις της χώρας αλλά και διεθνώς. Κάτι όμως που ακούγεται σαν ουτοπία για τον δήμο Ξάνθης. Σ’ όλα αυτά το μόνο που είπε ο δήμαρχος είναι ότι ήταν μια δύσκολη χρονιά, ότι έγινε προσπάθεια στο μέτρο του δυνατού ελάφρυνσηW των δημοτών, ότι υπήρχαN καθυστερήσεις σε έργα αλλά επιφυλάχθηκε για καλύτερες μέρες και καλύτερους προϋπολογισμούς!
Ο προϋπολογισμός πέρασε όπως συνήθως με τον νόμο Θεοδωρικάκου με 9 υπέρ , 14 κατά και 5 παρών.
Μ.Ξ.


Η μεγάλη νύχτα και η προσμονή της …μέρας
Από χθες στις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε και τυπικά ο φετινός χειμώνας αφού ο Ήλιος μπήκε στο χειμερινό ηλιοστάσιο, στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Χθες μάλιστα είχαμε και την μεγαλύτερη νύχτα. Όλα αυτά συμβαίνουν κάθε χρόνο αλλά φέτος με όλη αυτή την συγκυρία της πανδημίας που η ανθρωπότητα έρχεται αντιμέτωπη σχεδόν κάθε 100 χρόνια, ο χειμώνας και η μεγάλη νύχτα παίρνουν άλλη διάσταση. Κάθε μέρα μετράμε δεκάδες νεκρούς στην χώρα μας και εκατοντάδες χιλιάδες στον πλανήτη. Κι ενώ περιμένουμε όλοι την ελπίδα από το εμβόλιο νέα απειλή προκύπτει από την μετάλλαξη του ιού και βυθιζόμαστε και πάλι στο σκοτάδι.
Ας ελπίσουμε ότι κάποτε θα υπερτερήσει η μέρα της νύχτας στη συμβολική της έννοια.
Μ.Ξ. 


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…