Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2020

0

Σήμερα θα συζητηθεί το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ξάνθης
Σήμερα τελικά θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης το τεχνικό πρόγραμμα. Υπενθυμίζουμε πως ήταν το 18ο θέμα στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας μεταξύ των 20 συνολικά και με ερωτήσεις , ανακοινώσεις και 2 εκτός ημερησίας.  Επιπρόσθετα κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι έπρεπε να μετακινηθούν καθώς είχαν συνδεθεί από το δήμο και έπρεπε να αποχωρήσουν στις 8.30. Έτσι αποφασίστηκε μετά από πρόταση του κ. Μελισσόπουλου να μεταφερθεί για σήμερα Τετάρτη στις 4.30 το απόγευμα η συζήτηση για  το τεχνικό πρόγραμμα μαζί με κάποια θέματα που απέμειναν από την προηγουμένη συνεδρίαση.
Συνήθως το τεχνικό πρόγραμμα μπαίνει σε ειδική συνεδρίαση καθώς είναι ένα θέμα που απαιτεί συζήτηση. Με δεδομένο ότι έχει συμβεί στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης να συζητούν ώρες για τα αυτονόητα, σκεφτείτε τώρα τι θα γίνει για το τεχνικό πρόγραμμα.
Πάμε για ξενύχτι…
Μ.Ξ.


Σύντομα θα εγκατασταθεί η κινητή μονάδα οξυγόνου
Αναμένεται σύντομα και με τάχιστες διαδικασίες να τοποθετηθεί η κινητή μονάδα οξυγόνου με έξοδα του δήμου Ξάνθης. Να θυμίσουμε πως πρόκειται για δωρεά προς τον δήμο μιας γεννήτριας οξυγόνου από 5 – 6 επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και οι οποίοι κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας είχαν την πρωτοβουλία να την αγοράσουν και να την δωρίσουν προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στο νοσοκομείο. Από τότε τώρα τελικά πρόκειται να εγκατασταθεί. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος κ. Τσέπελης,  τώρα χρειάζεται καθώς το νοσοκομείο Ξάνθης δέχεται μεγάλη πίεση και όπως έγινε γνωστό 90 συμπολίτες μας νοσηλεύονται με κορωνοϊό και υπάρχει μεγάλη ανάγκη από οξυγόνο.
Αξιέπαινη πρωτοβουλία με κοινωνική ευαισθησία από τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας. Μια δωρεά- ανάσα για όλους τους πολίτες της Ξάνθης.
Μ.Ξ.


Η ιδεοληψία τυφλώνει
Δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την οποία αυξάνεται το εισόδημα των εργαζομένων.
Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν την ψήφισε γιατί την ρύθμιση την πρότεινε η Ν.Δ.! Δηλαδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη!
Και το όφελος των εργαζομένων από τη ρύθμιση αυτή; Δεν έχει σημασία αυτό για ένα λεγόμενο αριστερό κόμμα;  Κι έχει σημασία ποιος το προτείνει;
Ιδεοληπτικά πράγματα τελείως αντίθετα με την τρέχουσα λογική και το δήθεν ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους.
Γ.Δ.


Ήρθε το πρώτο χιόνι
Το πρώτο χιόνι στα ορεινά του νομού μας είναι γεγονός. Ο ορεινός όγκος του Λειβαδίτη «άσπρισε» κανονικά όπως και το Τσαλ χαμηλότερα.
Βέβαια μαζί με τα χιόνια ήρθε και η μείωση της θερμοκρασίας στους μείον τέσσερις βαθμούς το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη, ενώ αργότερα ανέβηκε στους 3 έως 4.
Πλέον ο Χειμώνας είναι εδώ πέραν πάσης αμφιβολίας και το κρύο ήρθε κι αυτό με όλα τα θετικά και τα αρνητικά του.
Ας δεχτούμε επομένως την πραγματικότητα του καιρού κι ας προγραμματίσουμε με ποιον τρόπο θα περάσουμε τις ώρες μέσα στο σπίτι.
Προτάσεις και ιδέες υπάρχουν. Λίγη φαντασία χρειάζεται και διάθεση θετική.
Γ.Δ.


Το ΕΣΥ, το Εγώ, και το ΕΜΕΙΣ
Καθώς η πανδημία εξελίσσεται και βρισκόμαστε λίγο πριν το τέλος της (εμβόλιο), πληθαίνουν οι φωνές που γκρινιάζουν μια για το ένα, μια για το άλλο, και στην τελική για όλα.
Να το πούμε αλλιώς; Σαν να σπάσαν οι σωλήνες σε όλο τον κόσμο και ξεχυθήκαν τα νερά. Ένα σκουλήκι εμφανίστηκε που τρώει σωλήνες. Οι υδραυλικοί όλου του κόσμου πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Στην Ελλάδα έχουμε επίσημα καταγεγραμμένους 4.457 υδραυλικούς. Οι ανάγκες είναι για 165.000.
Μας λένε οι υδραυλικοί: «θα έρθουμε και σε εσάς σύντομα. Μέχρι τότε, βάζετε κουβάδες εκεί που στάζει».
Το ίδιο μας ζητάει και η επιστημονική κοινότητα. Δώστε μας χρόνο να δημιουργήσουμε το εμβόλιο, παραμένοντας λίγο παραπάνω στο σπίτι σας. Ναι, παραμείνετε έγκλειστοι! Υπομονή. Το κράτος έρχεται και λέει: μείνε σπίτι κι εγώ θα πληρώσω, εισφορές, μισθούς, επιστροφή προκαταβολής κτλ.
Εμείς απαντάμε όχι. Ζητάμε κι άλλους γιατρούς και νοσοκόμους στο ΕΣΥ, κι άλλες εκατοντάδες ΜΕΘ. Μα, κύριε μου, δεν υπάρχουν!
Το Ε.Σ.Υ και το κάθε ΕΣΥ θα είναι πάντα ο καθρέφτης ενός πληγωμένου ΕΓΩ που δημιουργήσαμε ΕΜΕΙΣ…
Σ.Ν.


Λίγα λόγια για ένα συνάδελφο
Το περασμένο Σάββατο έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 χρόνων ο δημοσιογράφος Κώστας Μπετινάκης. Ήταν δημοσιογράφος στον ΔΟΛ, επικεφαλής του διεθνούς τμήματος.
Η γνωριμία μαζί του έγινε κάπως αργά, με την συνταξιοδότησή του και μέσω των διαφόρων εκδηλώσεων, ημερίδων, συνεδρίων του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) και του Ινστιτούτου Περιφερειακού Τύπου.
Ήταν ένας πραγματικός φίλος του ΣΗΠΕ και του εκδότη Γιάννη Γαρεδάκη από τα Χανιά.
Παρά τα προβλήματα της υγείας του, ήταν πάντα μαζί μας, πάντα φιλικός, ευχάριστος στην παρέα του και βέβαια ενημερωμένος ιδιαίτερα για τα διεθνή θέματα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Δημοκράτης και προοδευτικός, επιβλητικός λόγω ύψους, καλλιεργημένος, με ιδιαίτερο χιούμορ.
-Ώρα του καλή στο μεγάλο του ταξίδι. Ήταν μια αξιόλογη γνωριμία δημοσιογράφου.
Γ.Δ.


«Δεν θέλουν εμβόλιο; Να μην το θέλουν χίλιες φορές!»
Ο λόγος του συμπολίτη ήταν έντονος και κυρίως σύντομος. Όλος κι όλος δυο φράσεις μ’ ένα νόημα.
Πρωινός όπως πάντα στο τηλεφώνημά του, μου είπε: «Διαβάζω για το εμβόλιο που έρχεται και γι’ αυτούς που αντιδρούν. Ε, λοιπόν, δεν θέλουν το εμβόλιο; Να την το κάνουν χίλιες φορές!»
Ομολογώ πως με προβλημάτισε όχι ο απόλυτος συνομιλητής μου, όσο η περίπτωση των συνανθρώπων μας που μετά απ’ όσα συμβαίνουν γύρω μας από τον αριθμό των θανάτων, να συνεχίζουν ν’ αρνούνται να εμβολιαστούν.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός πάντως ξεκαθάρισε πως το εμβόλιο δεν θα είναι υποχρεωτικό.
Το θέμα επομένως έληξε και η λογική υποχωρεί μπρος στον παραλογισμό.
Γ.Δ.


Ο μήνας των γιορτών
Ο Δεκέμβριος όπως είναι γνωστό είναι ο κατ’ εξοχήν μήνας των γιορτών. Γι’ αυτό και στην λαϊκή παράδοση έχει διάφορα ονόματα.
Βέβαια για την επιλογή του μήνα αυτού να γιορτάζονται τόσες πολλές γιορτές κι ανάμεσά τους η Γέννηση του Χριστού, υπάρχει εξήγηση.
Κατά τα πρώτα χρόνια, τότε που η ζωή ήταν περισσότερο αγροτική-κτηνοτροφική, οι Πατέρες της Εκκλησίας γνωρίζοντας πως οι αγροτικές εργασίες σταματούν λόγω του καιρού, τοποθέτησαν πολλές γιορτές στον Δεκέμβριο, για να έχουν χρόνο να τις γιορτάζουν οι Χριστιανοί.
Λοιπόν και για να θυμηθούμε, αυτόν τον μήνα γιορτάζουν με τη σειρά: Βαρβάρα, Σάββας, Νικόλαος, Αμβρόσιος, Σπυρίδων, Ευστράτιος, Αυξέντιος, Ελευθέριος, Διονύσιος και βέβαια η κορυφαία, η Γέννησις του Σωτήρος Χριστού.
Γ.Δ.


Αυτή είναι αντιπολίτευση
Στην σελίδα 12 στο φύλλο της Τρίτης 1 Δεκεμβρίου, δημοσιεύσαμε τις Προτάσεις για το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ξάνθης που κατέθεσε η παράταξη Μελισσόπουλου. Μάλιστα κατατέθηκαν προτάσεις για έργα μακροπρόθεσμου αλλά και άμεσου σχεδιασμού για την πόλη και το δήμο.
Δεν θα μπούμε σήμερα στο περιεχόμενο των προτάσεων. Θα σταθούμε στην ουσία της πράξης. Και θα σημειώσουμε πως έτσι γίνεται μια ουσιαστική αντιπολίτευση. Η υλοποίηση της αντιπολίτευσης δεν είναι φωνές και απειλές αποχώρησης ή προσφυγής σε άλλες μεθόδους.
Αντιπολίτευση είναι η κατάθεση προτάσεων, η συζήτηση αυτών και η ενημέρωση της κοινής γνώμης για το περιεχόμενό τους.
Έτσι, αναβαθμίζεται και η λειτουργία του δημοτικού οργάνου αλλά και ο ρόλος και η αποστολή της αντιπολίτευσης.
Ναι λοιπόν, δημόσια τονίζουμε πως κατά τη γνώμη μας αυτή είναι μια σοβαρή και ουσιαστική αντιπολίτευση που επέλεξε ο Σάββας Μελισσόπουλος και η παράταξή του «Ξάνθη για Όλους».
Γ.Δ.


Ευκαιρία ν’ αλλάξει η Ξάνθη
Μένω στο θέμα για την αντιπολίτευση που επέλεξε να εφαρμόζει ο επικεφαλής της παράταξης «Ξάνθη για Όλους»  Σάββας Μελισσόπουλος.
Λοιπόν, ευθαρσώς τονίζω πως κάποτε, είναι καιρός να συμβούν δυο πράγματα που ουσιαστικά είναι ένα. Κι αυτό το ένα είναι ότι είναι ευκαιρία, επιτέλους η Ξάνθη ν’ αλλάξει.
Και η αλλαγή αυτή θα προέλθει μόνον με προτάσεις και πνεύμα συναίνεσης. Αυτή η στροφή στη νέα λειτουργία απαιτεί δύο πράγματα.
Πρώτον η πλειοψηφία ν’ αποδεχτεί και να συζητήσει νηφάλια τις προτάσεις της αντιπολίτευσης και όσες είναι πρόσφορες να τις υλοποιήσει. Από την πλευρά της η αντιπολίτευση, χωρίς ν’ αρνηθεί τον ρόλο της, θα πρέπει να στηρίζει την υλοποίηση των προτάσεων, αφού κοινός στόχος είναι η Ξάνθη ν’ αλλάξει προς το καλύτερο.
Η πρόκληση είναι εδώ, είναι σοβαρή και απαιτεί δύναμη ψυχής απ’ όλους για να υλοποιηθεί. Όλη δε αυτή η στάση θ’ αξιολογηθεί ανάλογα από τους Ξανθιώτες.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …