Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

0

Ένα ερώτημα
Υπάρχει ένα ποσοστό των συμπολιτών μας, άνθρωποι που ζουν ανάμεσά μας, που δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο.
Πριν καιρό ήταν ένα ποσοστό γύρω στο 30%. Σήμερα μειώθηκε και τελικά στο τέλος της εμβολιαστικής περιόδου ίσως είναι μικρότερο σημαντικά.
Τίθεται σε λίγες ημέρες που θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός ένα καίριο ερώτημα ειδικού βάρους και σημαντικής αξίας.
Έχουν το δικαίωμα οι άνθρωποι αυτοί να μην εμβολιαστούν και να συνεχίζουν να είναι εν δυνάμει φορείς μετάδοσης του ιού;
Μέχρι πού φθάνει το προσωπικό δικαίωμά τους σε σχέση με το δικαίωμα των πολλών να τους προστατεύσει η Πολιτεία;
Γ.Δ.


Δύσκολη απάντηση
Η απάντηση στο ερώτημα δεν είναι εύκολη. Από τη μια πλευρά έχουμε το δικαίωμα της επιλογής του ατόμου και από την άλλη της προστασίας της υγείας της πλειοψηφίας.
Το δίλημμα ουσιαστικά υπάρχει μόνο στις δημοκρατικές κοινωνίες. Στις απολυταρχικές ο λαός υπακούει χωρίς αντίλογο, άρα δεν τίθεται καν θέμα. Η απόφαση ελήφθη από πάνω, άρα όλοι από κάτω υποχρεωτικά υπακούουν και ενεργούν.
Στα φιλελεύθερα δημοκρατικά κράτη όμως υπάρχει ο σεβασμός  προς την προσωπικότητα του ατόμου. Έστω κι αν το άτομο ενεργεί λανθασμένα ακόμη και σε βάρος της προσωπικής του υγείας.
Εδώ, σ’ αυτήν την περίπτωση η πολιτεία προχωρά στην προστασία των πολλών, ενώ παράλληλα προσπαθεί με επιχειρήματα να πείσει τους αρνητές. Εάν δεν το καταφέρει, υπάρχουν και τα νόμιμα μέσα που αυτή διαθέτει και με τα οποία έμμεσα πιέζει στο να δεχτούν τον εμβολιασμό.
Γ.Δ.


Ποιοι είναι;
Ποιοι όμως είναι οι άνθρωποι αυτοί που αντιδρούν στον εμβολιασμό;
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πρόκειται για το ποσοστό των ατόμων που νομίζουν ότι μας ψεκάζουν. Σας κάνει εντύπωση;
Έχουμε να κάνουμε με αντιλήψεις συγγενικές, προερχόμενες κατευθείαν από τον παραλογισμό.
Δηλαδή τον χώρο που δημιούργησε η σύγχρονη τεχνολογία με την ταχύτητα των επικοινωνιών, στον οποίο συνωμοσιολογία και μεταφυσική συναντούν την άρνηση της επιστήμης και το μίσος για το σύστημα και όλες μαζί οργιάζουν. Οι ψεκασμένοι του χθες έχουν γίνει σήμερα οι αρνητές του εμβολίου. Αρνητές της ζωής της δικής τους και των δικών τους γύρω τους. Κι αυτό ακριβώς είναι το τραγικό. Θέτουν σε κίνδυνο αγαπημένα τους πρόσωπα. Έτσι, χωρίς ουσιαστικό λόγο, χωρίς λογική, χωρίς εμπιστοσύνη στο εμβόλιο.
-Λυπηρό  και ακατανόητο.
Γ.Δ.


Και μια αληθινή περίπτωση
Χθες λοιπόν τηλεφώνησα σε φιλική οικογένεια για να τους ευχηθώ για τις γιορτές και να μάθω τα νέα τους.
Νέα, τα οποία όπως μου είπε η κυρία της οικογένειας, ήταν συγκλονιστικά.
Η ίδια, ο σύζυγός της, τα μεγάλα παιδιά της, τα εγγόνια της, όλοι, πέρασαν μια μεγάλη δοκιμασία. Υπήρξαν θύματα του κορωνοϊού ο οποίος, άγνωστο πώς, μπήκε στο σπίτι τους και τους έστειλε όλους στο Νοσοκομείο!
Όλοι πέρασαν μια μεγάλη δοκιμασία και ευτυχώς πριν 3 ημέρες τα ξεπέρασαν όλα και επέστρεψαν στα σπίτια τους ευχαριστώντας τους γιατρούς και τους νοσηλευτές.
Ξαφνιάστηκα από την οικογενειακή ταλαιπωρία των φίλων, για το κακό που τους βρήκε όλους αλλά και το τέλος που ήταν θετικό μεν αλλά επώδυνη η δοκιμασία τους ψυχολογικά και σωματικά.
Το παραπάνω συμβάν το παραθέτω ως σημείο αναφοράς για την επικινδυνότητα του ιού. Για να το διαβάσουν όλοι και να προβληματιστούν.
Γ.Δ.


Να φύγει!
Πόσες φορές δεν έχουμε πει αλήθεια «να φύγει και να μην ξανάρθει αυτός ο χρόνος!»
Ναι, πράγματι, το 2020 ήταν μια χρονιά ιδιαίτερα άσχημη.
Από την αρχή σχεδόν, όταν διαβάσαμε «κάτι» για έναν ιό στην Κίνα. Τότε δεν έδωσε κανείς, καμία χώρα, κανένας οργανισμός υγείας σημασία. Να φροντίσει να μάθει τι ακριβώς συμβαίνει.
Έτσι φθάσαμε στο Μάρτιο και Απρίλιο που φούντωσε η υπόθεση και όλοι στη συνέχεια άρχισαν ν’ανησυχούν και μάλιστα αρκετά.
Η συνέχεια είναι γνωστή. Φθάσαμε στο τέλος του ’20 και ευτυχώς που βρέθηκε το εμβόλιο.
Στο μεταξύ, χιλιάδες έχασαν τη ζωή τους κι άλλοι ταλαιπωρήθηκαν κι ευτυχώς νίκησαν τον ιό.
-Όντως μια δύσκολη χρονιά για όλους, κυρίως όμως από οικονομικής πλευράς για τους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες, εν γένει τις επιχειρήσεις.
-Και κατά πως λέει ο λαό μας «να φύγει και να μην ξανάρθει όντως».
Γ.Δ.


Αργά και σταθερά πάμε σε ύφεση
Σταθεροποίηση με τάση ύφεσης παρουσιάζει η πανδημία στο νομό μας. Αργά αλλά σταθερά μειώνονται τα κρούσματα ενώ η κατάσταση στο νοσοκομείο έχει ομαλοποιηθεί με τους ασθενείς με covid  να είναι περίπου στους 60 και η ΜΕΘ να έχει και άδεια κλίνη! Όπως φαίνεται τα γλυτώσαμε τα σκληρότερα μέτρα που μπήκαν σε άλλες περιοχές και το θετικό είναι ότι συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό τα τεστ. Ας κάνουμε υπομονή και ας εντείνουμε την προσοχή μας να κρατήσουμε τα κρούσματα υπό έλεγχο μέχρι να αρχίσουν οι εμβολιασμοί, οπότε και θα αρχίσει να βελτιώνεται η κατάσταση. Βεβαίως και για φέτος θα ξεχάσουμε τις Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές και το Καρναβάλι αλλά αν όλα πάνε καλά μπορεί να γιορτάσουμε στην Παλιά μας Πόλη!
Μ.Ξ.


Για όλους  όσοι ολοχρονίς κοπιάζουν σ’  αυτό το μετερίζι της ενημέρωσης..!!!
Στο κύλισμα του χρόνου η ανθρωπότητα κλήθηκε,
να ξεδιπλώσει το κουράγιο της.
και κάθε φορά χάραζε μια ελπίδα στον ορίζοντα.
να ναι και τώρα ίδια χαραγμένη
και να τρυπώνει στα κλωνάρια της!
πίσω από σκιές
και πάνω απ την αγωνία για την αξία της ζωής…
Χαρούμενα Χριστούγεννα
και μια νέα χρονιά… “αλλιώτικη”..!!!
Χρύσα Μπαΐρα


Ήταν κατά τη μυθολογία
Νάρκισσος λοιπόν ήταν ένας ωραιότατος νέος κατά την αρχαιότητα που ερωτοτροπούσε με τον εαυτό του.
Καθώς καθρεφτιζόταν στο νερό της πηγής, αυτοκτόνησε από το πάθος για τον ίδιο τον εαυτό του…
Τον όρο Νάρκισσο, Ναρκισσισμός, το λέμε σήμερα για άνθρωπο παθολογικά εγωπαθή.
VEN.KAR.
Βενέτης Καρτσίδης


Υπερβολή ελεγκτών
Εντάξει, είμαστε υπέρ της νομιμότητας και της τήρησης των νόμων που θεσπίζονται και αποφασίζουν οι κυβερνήσεις. Όμως είμαστε και κατά των υπερβολών σε βαθμό μάλιστα που ακυρώνουν το πνεύμα του νομοθέτη.
Βεβαίως η αστυνομία θα πρέπει να κάνει ελέγχους για την τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού. Προχθές όμως σταμάτησαν ξανθιώτη και του βεβαίωσαν παράβαση διότι ούτε μάσκα φορούσε, ούτε δικαιολογία κίνησης είχε. Ο άνθρωπος τους κοίταζε απορημένος, χαμένος στην άνοιά του κι αυτοί ρωτούσαν και ξαναρωτούσαν για τα στοιχεία του.
Τελικά βεβαίωσαν την παράβασή του που ο  ίδιος ούτε κατάλαβε. Οι δικοί του είδαν το πρόστιμο  και κατάλαβαν τι έγινε.
Αλήθεια, οι αστυνομικοί δεν κατάλαβαν τι γινόταν με τον άνθρωπο αυτόν;  Όχι κι έτσι, είναι απάνθρωπο, πέρα από το γεγονός ότι πρόκειται για έναν συνταξιούχο επαγγελματία που τα 300 ευρώ είναι σημαντικά.
Ελπίζουμε να του έχει διαγραφεί το πρόστιμο. Τουλάχιστον  αυτό.
Γ.Δ.


Αυτή η χρονιά που φεύγει θα μείνει ορόσημο στην μνήμη μας
Αυτή η χρονιά που εκπνέει σίγουρα θα μείνει ορόσημο στην μνήμη μας ως η πιο δύσκολη χρονιά στον πλανήτη της γενιάς μας εν καιρώ ειρήνης. Όλα όσα ζήσαμε ήταν πρωτόγνωρα και τα ζήσαμε όλοι μαζί. Μπορεί να μην έπεφταν βόμβες πλάι μας και να τρέχαμε στα καταφύγια όπως σε παλιούς εμπόλεμους καιρούς αλλά είχαμε να αντιμετωπίσουμε έναν αόρατο εχθρό που μας βομβάρδιζε συνεχώς και μας έκλεισε στα σπίτια μας. Καταρράκωσε την οικονομία και την ψυχολογία μας. Δημιούργησε θύματα όπως σε καιρό πολέμου. Δημιούργησε και ήρωες όπως σε καιρό πολέμου. Ανέδειξε πολλά θετικά στοιχεία του εαυτού μας όπως η κοινωνική αλληλεγγύη, η υπευθυνότητα, η αγάπη και η συναδέλφωση, ο σεβασμός αλλά και σκοτεινές πλευρές που σχετίζονται με την εγωπάθεια και τον ατομικισμό. Ήταν η χρονιά της πλήρους ανατροπής κάθε βεβαιότητας, κάθε δεδομένης και στερεότυπης κατάστασης. Επανατοποθέτησε μέσα μας αξίες αγνοημένες όπως τη σημασία της υγείας, την αγάπη μας για τη ζωή και ότι την κάνει όμορφη όπως η χαρά, η αγάπη, η στοργή, η συντροφικότητα. Είναι αυτά τα αντίδοτα που επιστρατεύσαμε για να κρατηθούμε. Η νέα χρονιά ξεκινά με την ελπίδα που φέρνει το εμβόλιο. Την ελπίδα ότι θα αφήσουμε πίσω μας τις μαύρες μέρες του 2020 και θα ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω…
Μ.Ξ.   


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…