Θετικά σημάδια
Οι Βρυξέλλες αλλά και ο ένας μετά τον άλλο οι οίκοι αξιολόγησης και τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατατάσσουν τη χώρα μας σε αυτές που τα πάνε σχετικά καλά με τη διαχείριση της πανδημίας. Ωστόσο λάθη έχουν γίνει, και αστοχίες έχουν υπάρξει από την κυβέρνηση, όπως αποδεικνύει η έξαρση της πανδημίας, ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη και γενικά στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και η κατάσταση κόκκινου συναγερμού στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία.
Πρόκειται όμως για έναν πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό που έχει γονατίσει τα υγειονομικά συστήματα και τις οικονομίες και των πιο ανεπτυγμένων χωρών.
Ας ελπίσουμε ότι οι επόμενοι μήνες, που ούτως ή άλλως θα είναι κρίσιμοι, θα επιβεβαιώσουν τις εξελίξεις αυτής της εβδομάδας και τις προβλέψεις που γίνονται για το τέλος της κρίσης, αφήνοντας στην άκρη τα χειρότερα σενάρια.
Γ.Δ.
Ορόσημο ο Απρίλιος
Στην Ελλάδα το ορόσημο είναι ο ερχόμενος Απρίλιος. Μέχρι τότε πάνω – κάτω θα διαρκέσουν τα μέτρα που έχει αποφασίσει να συνεχίσει να λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη των πληττομένων, όπως διαβεβαίωνε πριν από λίγες ημέρες ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, τοποθετώντας χρονικά κάπου εκεί το τέλος της βαθιάς κρίσης.
Οι πληγές της επόμενης μέρας, όμως, θα είναι μεγάλες, οι απώλειες στα έσοδα και η αύξηση των δαπανών για τα μέτρα στήριξης χτυπούν καμπανάκι. Οποιαδήποτε απροσεξία, σήμερα, στον τρόπο αξιοποίησης του μαξιλαριού των 37 δισ. ευρώ (από τα οποία τα 15 δισ. ευρώ είναι δεσμευμένα) μπορεί να πληρωθεί πολύ ακριβά, αύριο, αν οι αγορές αρχίζουν να αμφιβάλουν για τις εφεδρείες της χώρας στην εξυπηρέτηση του χρέους της.
Γ.Δ.
Ποιος κουνάει το δάχτυλό του;
Κανόνας πρώτος εν ζωή. Δικαίωμα του καθενός να κουνάει το δάχτυλο στους άλλους. Όμως υπάρχει πρόβλημα όταν βάζει τις φωνές όταν οι άλλοι του κουνήσουν κι εκείνοι το δάχτυλο. Τότε απειλεί, συκοφαντεί, έχει πρόβλημα υπαρξιακό.
Οι λόγοι; Πολλοί. Θεωρεί πως μόνον αυτός έχει το δικαίωμα να κουνάει το δάχτυλο στους άλλους, μόνον αυτός είναι ο «υπεράνω όλων» και βέβαια δεν μπορεί να δεχτεί πως υπάρχουν άλλοι που τον αμφισβητούν.
Παθογένεια σίγουρα που χρήζει ιατρικής φροντίδας.
Γ.Δ.
Τι τα ήθελε τα χρονοντούλαπα…
Μαντάρα τα έκανε ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού κ. Ηλίας Ασκαρίδης στο δημοτικό συμβούλιο. Στην προσπάθεια του να αντικρούσει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για τις δύο διαφορετικές συμβάσεις για το διαδικτυακό χωριό και την εν γένει διαχείριση του θέματος ανέγνωσε ένα κείμενο βγαλμένο …από το χρονοντούλαπο μιας παλαιοκομματικής ρητορικής, τόσο παρωχημένης που μόνο ειρωνικά σχόλια προκαλεί. Και ήταν εμφανές ότι δεν ήταν ο συγγραφέας του κειμένου καθώς δεν μπορούσε καλά καλά να το αναγνώσει. Κανείς δεν τον κατηγορεί ούτε για την ποντιακή καταγωγή του (αν είναι δυνατόν), ούτε για την απειρία του. Αλλά είναι δημόσιο πρόσωπο με θεσμικό ρόλο και οι πράξεις του υπόκεινται σε κριτική. Μια χαρά μπορούσε να εξιστορήσει τι έγινε με την σύμβαση και να παραδεχτεί ότι αρχικά εξαπατήθηκε αλλά μετά το ερεύνησε καλύτερα και το διόρθωσε. Όχι να βγάζει λόγους και μανιφέστα…
Μ.Ξ.
O δρόμος της Ανατολής
Η γεωγραφική θέση της Θράκης και μέσα σ’αυτήν της Ξάνθης, είναι εφικτό να αποτελέσει τον δρόμο προς την Ανατολή. Οι δεσμοί με την Ανατολή είναι υπαρκτοί ιστορικά εδώ και αιώνες με την περιοχή μας και αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς.
Ο δρόμος προς την Ανατολή, η καθ’ημάς Ανατολή όπως την ορίζει ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, αποτελεί μια ευκαιρία για τον χώρο της Θράκης που συνορεύει και θα συνεχίσει να συνορεύει μ’αυτήν παρά τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν πρόσφατα.
Το μέλλον όμως είναι ορατό, η επιχειρηματική έξοδος φωνάζει ότι θα πρέπει να στραφούν οι επιχειρήσεις μας και προς την Ανατολή.
Οφείλουμε να προηγηθούμε εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία της γειτονίας αλλά και του δρόμου προς Ανατολάς που είναι αυτός του Μεταξιού, ο μεγάλος εμπορικός δρόμος της Ανατολής.
Γ.Δ.
Λίγα λόγια περί Τύπου
Ο Τύπος είναι ελεύθερος ανεξάρτητος.
Συχνά, η ανεξαρτησία αυτή μπορεί να μην αρέσει στις εξουσίες. Αλλά ακριβώς αυτό είναι η δημοκρατία: η εξουσία πηγάζει από το λαό, και ακριβώς επειδή είναι δημοκρατική κι όχι αυταρχική, δεν την ασκούν αποκλειστικά οι κυβερνήσεις.
Η ελευθερία δε αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη.
Στη δημοκρατία ο Τύπος δεν μπορεί να είναι μονοφωνικός. Δεν μπορεί το περιεχόμενο των πληροφοριών και του σχολιασμού τους να είναι κρατικώς εγκεκριμένο. Παράλληλα, ελεύθεροι είναι και οι λειτουργοί του.
Αυτά δυσκολεύονται, βεβαίως, να τα κατανοήσουν πολιτικοί με ελλειμματική δημοκρατική Παιδεία.
Γ.Δ.
Περί Τύπου ΙΙ
Κατανοεί λοιπόν κανείς ότι η ελευθερία της έκφρασης και κατά συνέπειαν, η ελευθερία του Τύπου είναι ύψιστο δικαίωμα, ταυτόσημο με τη λειτουργία της δημοκρατίας. Και ο έλεγχος της εξουσίας, κάθε εξουσίας, είναι δημοκρατική υποχρέωση των εφημερίδων και των ηλεκτρονικών μέσων.
Φυσικά, η άσκηση του δικαιώματος από μόνη της δεν είναι τεκμήριο νηφαλιότητας και ευθυκρισίας.
Προφανώς, και οι κρίνοντες κρίνονται. Αλλά για να υπάρξει ευρύς και ανεμπόδιστος δημόσιος διάλογος, η ελευθερία της έκφρασης είναι προϋπόθεση, όπως και η ελεύθερη κυκλοφορία του Τύπου.
Γ.Δ.
Η ζωή χωρίς εμβόλια
Σε σκληρό lockdown μπαίνει από σήμερα ολόκληρη η Γερμανία, μετά από ένα μήνα χαλαρών μέτρων με ανοιχτά σχολεία και καταστήματα, που είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες κρούσματα καθημερινά. Λύγισε λοιπόν και το καλύτερα οργανωμένο υγειονομικό σύστημα της Ευρώπης με τα 50.000 κρεβάτια ΜΕΘ!
Και η Μ.Βρετανία, μετά από μία εβδομάδα ανοίγματος της αγοράς, ξαναμπαίνει σήμερα σε lockdown με τα κρούσματα κι εκεί να μη είναι διαχειρίσιμα. Ίδια κατάσταση σε Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, κι όπου αλλού έγινε προσπάθεια να λειτουργήσει η αγορά δημιουργήθηκαν απελπιστικές καταστάσεις στα νοσοκομεία κι επιβάλλεται σταδιακά lockdown.
Πρέπει λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε ότι η ζωή δεν μπορεί να επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς χωρίς το εμβόλιο, πως καμία οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει, όσο κυκλοφορεί ο κορωνοϊός ανάμεσά μας. Κι ότι είναι καλύτερα τα κλειστά μαγαζιά, παρά τα κλειστά σπίτια.
Όσο για την αντιπολίτευση που βλέπει μόνο στην Ελλάδα αποτυχίες και προβλήματα, φορτώνοντας προσωπικά στον Μητσοτάκη τους θανάτους από τον κορωνοϊό, σα να μην συμβαίνει τίποτε στον υπόλοιπο πλανήτη, ας έχουν υπόψιν τους ότι και αυτοί κρίνονται, όχι μόνο η κυβέρνηση. Γι’ αυτό και οι πολίτες, που βλέπουν τι γίνεται παγκοσμίως, τους φιλοδωρούν με -17 μονάδες στις δημοσκοπήσεις…
Δ.Λ.
Κάπως τα μπερδέψατε κ. Κριτσίνη
Την τιμητική του ή μάλλον την …δυσφημιστική του είχε ο δήμος Αβδήρων σε τηλεοπτική εκπομπή αλλά και σε μεγάλα πανελλαδικής εμβέλειας site. Και υπεύθυνος γι αυτό είναι ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Αθανάσιος Κριτσίνης ο οποίος με αφορμή την κατάρρευση του υδατόπυργου στο Σέλινο από τις βροχοπτώσεις δημιούργησε μέγα θέμα κατηγορώντας την δημοτική αρχή για απραξία και ανικανότητα. Μόνο που θα’ πρεπε να είναι πιο καλά ενημερωμένος γιατί τα επιχειρήματά του κατέρρευσαν όπως ο υδατόπυργος, για όσους τουλάχιστον γνωρίζουν κάποια βασικά πράγματα που προφανώς ο ίδιος ή αγνοεί ή θέλει να αγνοεί. Καταρχήν κάναμε και εμείς ρεπορτάζ τις μέρες των βροχοπτώσεων και ούτε η Πολιτική προστασία, ούτε ο αντιπειρερειάρχης, ούτε οι αγρότες που ρωτήσαμε, ούτε η Πυροσβεστική, ούτε η Αστυνομία, κανείς δεν αναφέρθηκε σε εκτεταμένες πλημμύρες σε όλο το νομό και ούτε φυσικά στο δήμο Αβδήρων. Αναρωτιόμαστε από πού πήρε αυτές τις φωτογραφίες ο κ. Κριτσίνης. Το πιθανότερο είναι από κάποια χωράφια στην Γενισέα που με την παραμικρή βροχή πλημμυρίζουν. Σ’ αυτό όμως γιατί ευθύνεται η δημοτική αρχή; Απ’ ότι γνωρίζουμε τουλάχιστον αυτή αλλά και η προηγούμενη δημοτική αρχή έκανε αρκετά αντιπλημμυρικά έργα. Επίσης ανακάτεψε την Βιστονίδα και τον αλιευτικό συνεταιρισμό υποστηρίζονται ότι κινδυνεύουν τα ψάρια του συνεταιρισμού. Και σ’ αυτό τι σχέση έχει η δημοτική αρχή; Ο συνεταιρισμός είναι μια ιδιωτική επιχείρηση που μισθώνει την λίμνη από την περιφέρεια. Κάπως τα έχει μπερδέψει ο κ. Κριτσίνης και ρίχνει …πυροτεχνήματα! Και άλλο που δεν θέλουν τα Μέσα ιδιαίτερα μάλιστα όταν κάποιος έχει τα …μέσα!
Ζητούμενο ωστόσο παραμένει αν με τέτοια μέσα ωφελείται ο δήμος και οι δημότες.
Μ.Ξ.