Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

0

Εύκολη αντιπολίτευση ή εποικοδομητική κριτική;
Το ερώτημα είναι υπαρκτό. Και αφορά γενικώς την αντιπολίτευση τόσο των κομμάτων της κεντρικής πολιτικής σκηνής όσο και αυτήν της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η άσκηση της αντιπολίτευσης δεν είναι μια εύκολη και απλή υπόθεση. Αυτό σίγουρα πρέπει κανείς να το λάβει υπ’ όψιν του σοβαρά και αναλόγως να πάρει τις αποφάσεις του.
Υπάρχει η εύκολη αντιπολίτευση που είναι μια λαϊκίστικη λειτουργία με φωνές, υπερβολές έως και ψευτιές και υπάρχει η εποικοδομητική κριτική που στηρίζεται σε επιχειρήματα και προτάσεις.
Κάθε παράταξη, κάθε αντιπολίτευση κάνει την επιλογή της και κρίνεται γι’ αυτήν στις εκλογές. Τόσο απλά και τόσο αληθινά.
Γ.Δ.


Μπάιντεν και γυναίκες
Σοβαρό μάθημα παραδίδει διεθνώς αλλά κυρίως εδώ στην Ελλάδα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Κι αυτό δεν είναι άλλο από την επιλογή γυναικών σε βασικές και καίριες θέσεις.
Δεν έχει σημασία ν’ απαριθμήσει κανείς τις νέες θέσεις που θ’ αναλάβουν γυναίκες, διότι υπάρχουν ακόμη αρκετές κενές που ενδεχομένως κάποιες να καλυφθούν από γυναίκες.
Το σχόλιο άλλο ρόλο έχει. Ότι η κορυφαία δύναμη παγκοσμίως δείχνει μια σαφή προτίμηση και εμπιστοσύνη προς τις γυναίκες αναθέτοντας σ’ αυτές ανώτατα αξιώματα.
Κάθε σύγκριση με τα δικά μας δεδομένα δεν μπορεί να γίνει…
Γ.Δ.


Αισιοδοξία
Η είδηση αναφέρει: «Στήνεται Κτηματολόγιο για τα ακίνητα του Δημοσίου.»
Δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να δημιουργήσει «Δημόσιο Κτηματολόγιο» για ν’ αξιοποιήσει την τεράστια δημόσια περιουσία αξίας δεκάδων δισ. Ευρώ.
Ε, λοιπόν, στοιχηματίζω μαζί σας αγαπητοί πως δεν πρόκειται να γίνει απολύτως τίποτε το ουσιαστικό. Στοιχηματίζω πως ούτε την επόμενη δεκαετία δεν θα έχει γίνει κάτι.
Το γιατί το γνωρίζετε κι εσείς και οι υπουργοί, όλοι.
Και κάτι ακόμη. Όταν μετά από χρόνια γίνει κάτι, λέμε τώρα, δεν θα υπάρχουν ακίνητα αξίας, παρά κάποια ασήμαντα.
Κι αυτό, διότι οι γνωστοί, άγνωστοι, καπάτσοι, θα τα έχουν οικειοποιηθεί. Αυτοί έχουν τον τρόπο τους.
Τώρα θα μου πει κάποιος ότι υπερβάλω. Απαντώ:  Πόσα χρόνια έχουν περάσει για να γίνει το Κτηματολόγιο;
Γ.Δ.


Μειώνονται τα αδέσποτα
Δεν πρόκειται για δική μας μόνον διαπίστωση. Αργά μεν αλλά σταθερά μειώνεται ο αριθμός των αδέσποτων, κυρίως, σκύλων.
Όταν μάλιστα θα υλοποιηθούν και τα περιφερειακά καταφύγια στους δήμους εκτός του κυνοκομείου του δήμου Ξάνθης, τότε πράγματι η εικόνα θα είναι διαφορετική.
Εκτός του ότι θα κυκλοφορούν ελάχιστα αδέσποτα, κι αυτά θα είναι στειρωμένα και ακίνδυνα.
Ένα σοβαρό, υπαρκτό πρόβλημα που ταλάνισε την περιοχή μας αλλά και τις περισσότερες περιοχές, σταδιακά βρίσκει την πρέπουσα λύση.
Γ.Δ.


Ξεκινούν οι αιτήσεις για το 12%
Να πως φως στο τούνελ; Μάλλον .
Το Επιμελητήριο έδωσε στη δημοσιότητα την εγκύκλιο του ΟΑΕΔ με την οποία οι δικαιούχοι του 12% μπορούν να ξεκινήσουν τις αιτήσεις τους.
Το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου δημοσίευσε η Εφημερίδα μας χθες Τετάρτη στην σελίδα 16. Κι εκεί δίδονται όλα τα στοιχεία για τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις για την ολοκλήρωση των διαδικασιών.
Σημειώνουμε πως χρήμα ζεστό δεν πρόκειται να πάρουν οι δικαιούχοι. Η απόφαση ορίζει πως θα γίνει συμψηφισμός των φορολογικών απαιτήσεων του δημοσίου και στην συνέχεια των ασφαλιστικών.
Τέλος πάντων, έστω κι έτσι, είναι σα να μπαίνουν τα χρήματα στις επιχειρήσεις και να βγαίνουν αμέσως.
Γ.Δ.


Μετά ο έλεγχος
Πριν χρόνια έγραφα στη στήλη για το τι ακριβώς ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την επιθυμία κάποιου πολίτη ν’ ανοίξει μια επιχείρηση π.χ. εστίασης.
Έλληνας μου έλεγε την περίπτωσή του για ν’ ανοίξει ταβέρνα στην Ολλανδία.
Πήγε στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου, του έδωσαν ένα χαρτί με τις προϋποθέσεις που απαιτούνται και του εξήγησαν πως όταν νομίζει πως είναι έτοιμος να τους ενημερώσει για να του εγκρίνουν τη λειτουργία. Χωρίς έλεγχο και καθυστερήσεις.
Του εξήγησαν πως ο έλεγχος θα γίνει αργότερα για να διαπιστωθεί εάν τηρήθηκε το γράμμα του νόμου. Εάν ναι, συνεχίζεται η λειτουργία. Εάν όχι, σταματάει.
Ε, λοιπόν, το ίδιο πρόκειται να γίνει και στη χώρα μας τώρα. Έστω με πενήντα και χρόνια καθυστέρηση…
Γ.Δ.


Αλλαγές στα ΕΛΤΑ
Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, τα γνωστά ΕΛΤΑ, μετασχηματίζονται, αλλάζουν και νοικοκυρεύονται κατά πως λέει η διοίκηση και η κυβέρνηση βέβαια.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η ριζική αναδιάρθρωση της οργανωτικής-επιχειρησιακής δομής των ΕΛΤΑ, ψηφιοποίηση των υπηρεσιών τους και δραστική περικοπή των λειτουργικών δαπανών τους.
Μάλιστα κατά τις ίδιες πληροφορίες, το μεγαλύτερο βάρος θα δοθεί στο σχέδιο εθελουσίας εξόδου και πρόωρης συνταξιοδότησης που είναι στα σκαριά.
Επομένως μπαίνει τέλος στα «παραδοσιακά» ταχυδρομεία όπως τα γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες και τα ΕΛΤΑ γυρίζουν σελίδα.
-Δεν σας κρύβω πως μια αγωνία την έχω για την νέα σελίδα που θα μας παρουσιάσουν…
Γ.Δ.


Ρωσικό Σούπερ Μάρκετ
Απρόσμενο, αλλά αρχές του 2021 θα δημιουργηθεί στην Ελλάδα αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ ρωσικών συμφερόντων.
Πρόκειται για την αλυσίδα Mere η οποία ψάχνει κατάλληλους χώρους μεταξύ 650 και 1.100 τ.μ. και να διαθέτουν χώρους πάρκινγκ τουλάχιστον 30-40 οχημάτων.
Σύμφωνα δε με πληροφορίες, τα δύο πρώτα καταστήματα της αλυσίδας θ’ ανοίξουν σε Λάρισα και Τρίπολη, ενώ σύντομα θ’ ακολουθήσουν κι άλλα διότι υπάρχουν ακίνητα προς διάθεση, ενώ η επιλογή θα γίνει για περιοχές άνω των 25.000 κατοίκων.
Έτσι, μετά την γερμανική Lidl  θα έχουμε και τη ρωσική Mere.
Γ.Δ.


Φτωχό το τεχνικό πρόγραμμα
Για να είμαστε δίκαιοι θα πρέπει να κρίνουμε με επιείκεια όλες τις δημοτικές αρχές και του δήμου Ξάνθης εννοείται, γιατί η πανδημία και οι νέες συνθήκες που δημιούργησε αποσυντόνισε τις υπηρεσίες που κλήθηκαν να δουλεύουν με το μισό προσωπικό, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στα αντικείμενα των εργασιών τους (μελέτες έργων, διαγωνισμούς κ.λ.π.). Παρά ταύτα δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι στο φετινό τεχνικό πρόγραμμα του δήμου δεν βλέπουμε ούτε ένα νέο έργο. Μόνο η μεταβατική φάση για το κολυμβητήριο κι αυτό γιατί επιλέχθηκε να προηγηθεί της β΄φάσης που μόλις ολοκληρώθηκε η μελέτη και έχει δρόμο πολύ για να δημοπρατηθεί. Τα μεγάλα έργα όπως η ανάπλαση της Δυτικής εισόδου, η ανάπλαση της Δημοτικής  αγοράς, ή το έργο ανάπλασης της οδού 40 Εκκλησιών – πλατείας Ελευθερίας και Μ. Ρέματος αν και υπάρχουν μελέτες περιμένουν στην ουρά να βρεθεί πρόγραμμα χρηματοδότησης. Ας μη μιλήσουμε για τα προεκλογικά έργα που έταξε η δημοτική αρχή.
Ξαναλέμε οι συνθήκες είναι δύσκολες αλλά πως γίνεται ένας δήμος όπως των Αβδήρων με 19.000 κατοίκους πληθυσμό να έχει τεχνικό πρόγραμμα 10 εκ. ευρώ και ο μητροπολιτικός δήμος Ξάνθης με 70.000 πληθυσμό μόλις το διπλάσιο και αυτό να αφορά εκτός από έργα (13εκ. ευρώ) και δράσεις;
Μ.Ξ.


Ηλεκτρονική πλατφόρμα για δωρεές στο δημόσιο
Τις προάλλες έγινε πολύς λόγος στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης για την δωρεά της γεννήτριας οξυγόνου και όλη τη γραφειοκρατική διαδικασία μέχρι να βρει τη θέση της στο νοσοκομείο. Γενικά οι δωρεές ιδιωτών προς το Δημόσιο περνάνε από 40 κύματα μέχρι να αξιοποιηθούν. Αυτό φυσικά είναι γνωστό και προκειμένου να απλοποιήσει την διαδικασία  και να την απαλλάξει από την γραφειοκρατία το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί την θεσμοθέτηση μιας ψηφιακής πλατφόρμας την  «e-δωρεές». Πρόκειται για την πλατφόρμα στην οποία θα καταχωρείται το σύνολο των δωρεών υπέρ του Δημοσίου και των εποπτευόμενων από αυτό νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.  Στην πλατφόρμα, θα καταχωρούνται και θα δημοσιοποιούνται οι δράσεις και οι λειτουργικές ανάγκες του Δημοσίου και των εποπτευόμενων από αυτό νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.
Μέσω του νέου ηλεκτρονικού συστήματος οι ιδιώτες δωρητές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν την υλοποίηση της προσφοράς τους, ενώ οι κρατικές υπηρεσίες θα ελέγχουν εάν καλύπτονται με ορθολογικό τρόπο οι ανάγκες της δημόσιας διοίκησης.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …