Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

0

Καθάρισμα στις σχάρες
«Πρώτη δουλειά της ομάδας καθαριότητας της πόλης είναι αμέσως μετά τη βροχή, το καθάρισμα των σχαρών ομβρίων».
Τα παραπάνω μου έλεγε προχθές παλιός αυτοδιοικητικός που έζησε από κοντά και υπεύθυνο πόστο το θέμα των πλημμυρικών φαινομένων.
Μου εξήγησε επίσης πως οι φερτές αυτές ύλες όπως φύλλα, χαρτιά, πλαστικές σακούλες και άλλα, κλείνουν τις σχάρες και δεν επιτρέπουν το νερό να μπει στο φρεάτιο.
Γι’αυτό είναι απαραίτητο να καθαρίζουν αμέσως οι σχάρες διότι βροχές θα υπάρξουν κι άλλες από δω και πέρα.
Γ.Δ.


Όμορφες εικόνες, αλλά…
Όμορφες οι νυχτερινές εικόνες από την φωτισμένη και στολισμένη πόλη μας. Όμορφη μεν, αλλά με την απουσία του κόσμου.
Η κεντρική πλατεία μάλιστα έτσι όπως στολίστηκε και φωτίστηκε είναι οπτική απόλαυση.
Μόνο που οι περιορισμοί της κυκλοφορίας και κυρίως ο φόβος της πανδημίας, έχει μειώσει τη διάθεση του κόσμου για έξοδο, βόλτες με παρέα.
Κι αυτό διότι τα νέα δεν είναι ευχάριστα, υπάρχουν συγγενείς, φίλοι, γνωστοί που έχουν πρόβλημα με τον κορωνοϊό, που άλλοι «έφυγαν» και όχι σε μεγάλη ηλικία.
Εάν δεν υπάρχει ψυχική διάθεση πώς να χαρείς;
Γ.Δ.


Η «Επιδειξίας» κυρία Σουλτάνα Ελευθεριάδου
Έτυχε να είμαι αυτήκοος μάρτυρας του λεκτικού ατοπήματος της  βουλευτίνας ή βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ κυρίας Σουλτάνας Ελευθεριάδου.
Μιλούσε για τον προϋπολογισμό. Με έπαρση, με πάθος και όπως αποδείχτηκε και με περίσσιο φορτίο άγνοιας της ελληνικής γλώσσας.
Όταν άκουσα να λέει πως ο Μητσοτάκης είναι επιδειξίας, είπα, εδώ έχουμε άλλη μια σοβαρή περίπτωση ατόμου άγνοιας μεν της γλώσσας αλλά και με βλακώδη έπαρση.
Προσωπικά πιστεύω, παρότι ο πρόεδρος της βουλής την διόρθωσε και την κάλυψε, πως η ίδια δεν κατάλαβε το λάθος της γι’αυτό και επέμεινε, ώσπου κάποιος συνάδελφός της θα της επεσήμανε το λάθος της.
-Κυρία Ελευθεριάδου, μας αποδείξατε ότι δεν έχετε καλές σχέσεις με την ελληνική γλώσσα. Κατά τα λοιπά, περαστικά σας.
Γ.Δ.


Όλοι τώρα μιλούν για τη μεσαία τάξη
Πολύ λιβάνι κάηκε αυτές τις ημέρες στη βουλή.
Αφορμή η συζήτηση και η κύρωση του προϋπολογισμού.
Αριστεροί, κεντρώοι και δεξιοί μιλώντας για τον προϋπολογισμό, «θυσίασαν αμνό» στον βωμό της ικανοποίησης της μεσαίας τάξης για να την προσεγγίσουν ψηφοθηρικά.
Όλοι μίλησαν για τα προβλήματα που βίωσε και συνεχίζει να περνά. Και όλοι έδειξαν να συμπάσχουν και να υπόσχονται, βεβαίως, πως αυτοί, ο καθένας από τη δική του σκοπιά, θα ανορθώσει τη μεσαία τάξη.
Μην κουράζονται όμως. Οι άνθρωποι της μεσαίας τάξης βλέπουν, μυαλό έχουν και βγάζουν τα συμπεράσματά τους.
Γ.Δ.


Επιχείρηση «Ελευθερία»
Εδώ πλέον δεν μιλάνε μόνο για καλό νέο, αλλά αισιόδοξο νέο, νέο ζωής.
Λοιπόν, η όλη μεγάλη επιχείρηση που έχει στηθεί για να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας, ως γνωστόν ονομάστηκε με το συμβολικό όνομα «Ελευθερία».
Βέβαια, όχι μόνο συμβολικό αλλά και πραγματικό το όνομα αυτό. Διότι με τον εμβολιασμό «ελευθερώνεται» ο άνθρωπος και η ανθρωπότητα από το κακό που τον βρήκε.
Η πανδημία του κορωνοϊού, είναι γεγονός που δεν αμφισβητεί κανείς πλέον πως επέβαλε δεσμά. Πως έκλεισε τη ζωή μέσα, πως αφαίρεσε εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές, πως ταλαιπώρησε πολλούς περισσότερους.
Γι’αυτό είναι ιδιαίτερα πετυχημένο το όνομα «Ελευθερία». Διότι πρόκειται με το εμβόλιο να απελευθερωθούμε από τα δεσμά.
Γ.Δ.


Τι θα γίνει με το χωροταξικό του Δροσερού;
Το είπε στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Μ. Τσέπελης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γιώργου Χατζηθεοδώρου για το Δροσερό ότι θα ενημερώσει για το χωροταξικό πρόβλημα που υπάρχει τον γενικό γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη, που επισκέφτηκε προχθές την Ξάνθη και το έκανε τελικά. Μπορεί το ενδιαφέρον να μονοπώλησε η Παλιά Πόλη,  ο σχεδιασμός και τα κίνητρα για αναπαλαίωση των ετοιμόρροπων κατοικιών, ωστόσο ο κ. Τσέπελης και πολύ σωστά, έθεσε αυτό το θέμα του Δροσερού που αποτελεί μία από τις πληγές του οικισμού. Είναι γνωστό ότι εκεί όλα είναι αυθαίρετα χωρίς άδειες και χωρίς σχεδιασμό και ο οικισμός δεν έχει ενταχθεί στο Γενικό Πολεοδομικό του δήμου Ξάνθη. Δεν μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για υποδομές και σχέδιο στο Δροσερό αν δεν μπει ένα τέλος σ’ αυτή την αναρχία.
Ο Δήμαρχος το έθεσε τώρα τι θα γίνει αν γίνει κάτι δηλαδή θα το δούμε…
Μ.Ξ.


«Διατηρώ και επισκευάζω»
Σίγουρα η ιδέα είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Η ιδέα όμως μόνον δεν αρκεί. Μαζί με την ιδέα χρειάζονται τα χρήματα αλλά κυρίως ο φορέας ο οποίος θα αναλάβει την υλοποίηση της ιδέας.
Έτσι, το πρόγραμμα χρηματοδότησης έως 70% του κόστους αποκατάστασης διατηρητέου κτηρίου, ακούγεται ιδιαίτερα θετικό.
Εκείνο όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι όλη αυτή η προσπάθεια να μπορεί, να έχει την ευχέρεια να τρέξει γρήγορα, χωρίς αγκυλώσεις γραφειοκρατικές.
Γιατί, εκεί πάντα κολλάνε οι καλές προθέσεις εν Ελλάδι.
Πάντως ο Γ.Γ. του Χωροταξικού Σχεδιασμού Ευθύμης Μπακογιάννης έδειξε κατά την επίσκεψή του στην Ξάνθη πως ήρθε με προθέσεις η υπόθεση αυτή των διατηρητέων κτηρίων που πρέπει να συντηρηθούν, να υλοποιηθεί.
Μακάρι, διότι η Ξάνθη είναι μία από τις πόλεις που την χρειάζεται την παρέμβαση αυτή.
Γ.Δ.


Ένα καλό νέο
Ιδού το πολύ καλό νέο για τη χώρα μας. Η είδηση λέει πως έρχεται μεγάλη επένδυση ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα η Γερμανική εταιρεία NEXT.e.GO πρόκειται να προχωρήσει σε επένδυση 100 εκ. ευρώ για την συναρμολόγηση και παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Από την πλευρά της η εταιρεία επιθυμεί ο χώρος που θα γίνουν οι εγκαταστάσεις να είναι μεγάλος σε έκταση και να βρίσκεται κοντά σε οδικές και σιδηροδρομικές αρτηρίες και πρόσβαση σε αεροδρόμιο.
Τα δεδομένα αυτά υπάρχουν στην περιφέρειά μας, όπως δύο λιμάνια, δύο αεροδρόμια, σιδηρόδρομος και βέβαια η Εγνατία Οδός.
Κάποιες φήμες μιλούν για την περιοχή της Καβάλας ως τόπο επιλογής. Μακάρι να συμβεί αυτό γιατί το όφελος από την επένδυση αυτή θα είναι για ολόκληρη την Περιφέρειά μας.
Γ.Δ.


60 θάνατοι στην Ξάνθη από κορωνοϊό και 355 στην ΑΜΘ
60 συμπολίτες μας έφυγαν από την ζωή από κορωνοϊό από την αρχή της πανδημίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ αυτό μεταφράζεται σε ποσοστό 53,9% ανά 100.000 κατοίκους και σε 3% ποσοστό θνητότητας. Βαρύ το τίμημα που πλήρωσε και πληρώνει ο νομός μας. Στην ΑΜΘ όμως πιο βαρύ τίμημα φαίνεται πως πληρώνει η Δράμα που μετρά 140 θανάτους, 142,4 ανά 100Κ και θνητότητα 5,1%. Ίδιο ποσοστό θνητότητα έχει και η Καβάλα αλλά με 96 θανάτους και 69,2 θάνατοι/100Κ.Έβρος και Ροδόπη έχουν χαμηλά ποσοστά θνητότητα κοντά στο 2% και θάνατοι 34 ο Έβρος και 25 η Ροδόπη.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το ποσοστό θνητότητας της Δράμας είναι από τα υψηλότερο στην Βόρεια Ελλάδα με πρώτο των Σερρών(5,6) και της Ημαθίας (5,2).
Μ.Ξ.


Μένουμε σπίτι γιατί…
Προσωπικά το έχω πάρει απόφαση. Χριστούγεννα στο σπίτι.
Οικογενειακά, ζεστά, χαλαρά και με τις σκέψεις στις όμορφες μέρες που σύντομα θα έρθουν και όλα αυτά θ’αποτελούν μια ανάμνηση.
Μένουμε σπίτι γιατί σεβόμαστε τον αγώνα χιλιάδων συμπολιτών στα νοσοκομεία, γιατί επιθυμούμε να τελειώσει οριστικά αυτή η μεγάλη δοκιμασία. Γιατί θέλουμε ελεύθερη κίνηση χωρίς τον φόβο και την απειλή του ιού.
Μένουμε σπίτι όπως οι περισσότεροι, γιατί αγαπούμε τη ζωή, αγαπούμε τους δικούς μας ανθρώπους, τους συγγενείς, τους φίλους μας.
Μένουμε σπίτι γιατί επιθυμούμε να’μαστε εκεί έξω αργότερα με τους νικητές, να κοιτάξουμε τη ζωή κατάματα, να ονειρευτούμε δημιουργικά και για να πούμε «εμπρός» και πάλι, η αφετηρία μας είναι μια νέα αρχή. Και στη νέα αυτήν αρχή είμαι, είμαστε όλοι εκεί.
Συμπολίτες υπομονή.
Σε λίγο τελειώνουν όλα.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…