Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

0

«Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται»
Ένα σαφές μήνυμα έστειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.  Υπενθύμισε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου οι εταίροι μας δεσμεύτηκαν ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις θα υπάρξουν κυρώσεις. Και ότι η ημερομηνία θα ήταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου: «Τώρα θα φανεί αν ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι. Pacta sunt servanda (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται)», είπε ο πρωθυπουργός. Δυστυχώς όμως η Ε.Ε. έχει αποδείξει ότι η αξιοπιστία είναι κενό γράμμα όταν προσκρούει στα συμφέροντα της Γερμανίας. Γι αυτό ας μη περιμένουμε πολλά…
Μ.Ξ.


Μιλούν πολύ, πότε δουλεύουν;
Το επεσήμαναν και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αλλά και βουλευτές που το ανέφεραν στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη.
Πρόκειται για διαπίστωση πως αρκετοί υπουργοί και υφυπουργοί περισσότερο χρόνο βρίσκονται στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα παρά στα υπουργεία τους.
Τους αναζητούν, κι αυτοί σαν μαϊντανοί είναι από τηλεοπτικό σταθμό, σε ραδιοφωνικό και το ίδιο συνέχεια.
Οπότε, δικαιολογημένα γεννάται το ερώτημα: Πότε τέλος πάντων δουλεύουν;
Πάντως αυτού του είδους οι υπουργοί έχουν σταμπαριστεί και μάλλον δεν θα ξαναδούν υπουργική καρέκλα κι αυτό είναι το σωστό.
Γ.Δ.


Μιλάνε, αλλά για σοβαρό θέμα
Και βέβαια ο υπουργός ή ο υφυπουργός θα πρέπει να μιλήσει για θέμα του υπουργείου του όμως. Και βέβαια, εάν έχει ν’ ανακοινώσει κάτι σοβαρό κι όχι απλώς να εμφανιστεί στο γυαλί.
Αυτή η λειτουργία είναι η σωστή κι αυτή απαιτεί η θέση που κατέχει ένας υπουργός.
Κάποιοι εκτιμούν πως όσο περισσότερο εμφανίζονται και τους βλέπει ο λαός, τόσο πιο αναγνωρίσιμοι γίνονται και πως κερδίζουν έναντι των εσωτερικών τους ανθυποψηφίων.
Πλανώνται όμως, διότι η υπερέκθεση στην χωρίς ουσία δημοσιότητα δεν βοηθά. Απεναντίας κουράζει και δημιουργεί συνειρμούς στους σκεπτόμενους πολίτες ότι είναι των εμφανίσεων μόνον κι όχι της ουσιαστικής δουλειάς.
-Τα παραπάνω καλοπροαίρετα προς φιλόδοξους πολιτευτές αλλά και εν ενεργεία πολιτικούς.
Γ.Δ.


Πρόβλημα είκοσι χρόνων
Πόσο να το αντέξει κανείς;
Πάνε είκοσι χρόνια τώρα και το σοβαρό θέμα που έχει σχέση με την υγεία των κατοίκων της περιοχής δεν λύνεται, παρότι έχουν περάσει αρκετοί δήμαρχοι και πρόεδροι ΔΕΥΑΞ.
Για την ανάγκη να βελτιωθεί το δίκτυο αποχέτευσης έναντι του Ξενοδοχείου Νέστος ο λόγος. Που με τις βροχές «φουσκώνει» ο αγωγός και γεμίζει την περιοχή εκεί γύρω με ακαθαρσίες.
Δύο λύσεις για το θέμα υπάρχουν, όπως μας είπαν για άλλη μια φορά οι κάτοικοι, γιατί υπάρχουν κι αυτοί. Ή να γίνει νέο μεγάλο δίκτυο σε εύρος ή να μεγαλώσει το υφιστάμενο για να δέχεται χωρίς προβλήματα τα απόβλητα του Νοσοκομείου και της Εκτενεπόλ.
Η νέα διοίκηση της ΔΕΥΑΞ οφείλει να αντιμετωπίσει  το θέμα και να το  λύσει.
Γ.Δ.


Ιαματικός Τουρισμός
Από την αρχή της έκδοσης της Εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ, είχαμε επισημάνει την ανάγκη της αξιοποίησης των Ιαματικών Πηγών στην Ποταμιά της Νέας Κεσσάνης.
Η κατάσταση το 1977 ήταν ελαφρώς απαράδεκτη στον εν λόγω χώρο. Κάποιες προσπάθειες γίνονταν για να συντηρηθεί η υπόθεση όμως χωρίς συνέχεια.
Η μόνη αξιόλογη και με προοπτικές προσπάθεια ήταν του τότε Κοινοτάρχη Ηρακλή Μουσικάκη, προέδρου της Νέας Κεσσάνης. Ο Μουσικάκης λοιπόν, όντας διορατικός και βλέποντας ότι τα θερμά νερά είναι μια ευκαιρία για την περιοχή, έφτιαξε μια μελέτη και κατάφερε να εγκριθεί. Προέβλεπε τη δημιουργία μιας σύγχρονης μονάδας Ιαματικών Λουτρών.
Η μονάδα υπάρχει, έμεινε χωρίς ν’ αξιοποιηθεί διότι οι επόμενοι αυτοδιοικητικοί δεν είχαν όραμα και διάθεση να τρέξουν, ν’αγωνιστούν για να ολοκληρωθεί η επένδυση.
Γ.Δ.


Ήταν ένα όραμα
Η ιαματική αυτή μονάδα υπάρχει μέχρι σήμερα, έχει λεηλατηθεί και την χρησιμοποιούν… τα περιστέρια.
Ενώ θα μπορούσε να γίνει με κέντρο την μονάδα αυτή και όλα όσα έπρεπε να γίνουν για να αποτελέσει κέντρο Ιαματικού- Θερμαλιστικού τουρισμού και τουρισμού ευεξίας για όλη την περιοχή της Περιφέρειας αλλά και των Βαλκανικών χωρών.
Αξίζει με την ευκαιρία αυτή να σημειωθεί ότι οι μετακινήσεις για λόγους ευεξίας ανήκουν στα ταχύτατα αναπτυσσόμενα είδη τουρισμού τα τελευταία χρόνια.
Μάλιστα, ο αναμενόμενος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης για την περίοδο 2017-2022 είναι της τάξεως του 7,5% σε ό,τι αφορά τον τουρισμό ευεξίας, 6,4% για τις εγκαταστάσεις spa και 6,5% για τις ιαματικές πηγές.
Η παγκόσμια αγορά ανέρχεται συνολικά στα 4,2 τρισ. δολάρια.
Γ.Δ.


Συμπέρασμα
Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν κρίνεται αναγκαίο η Ελλάδα να απαιτήσει εθνική στρατηγική για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και των λοιπών φυσικών πόρων, προκειμένου να διεκδικήσει μερίδιο από την συγκεκριμένη αγορά, στην οποίαν έως σήμερα δραστηριοποιείται υποτυπωδώς. Απαιτείται ένα σαφές πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών  για τη χορήγηση κινήτρων σε γεωγραφικό ή θεματικό επίπεδο.
Σήμερα στο νομό μας έχουμε δύο σημεία ιαματικών πηγών. Αυτό της Νέας Κεσσάνης (Ποταμιάς) και το δεύτερο στις Θέρμες.
Το δεύτερο που είναι και αρκετά μακριά, βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση ως προς την παροχή υπηρεσιών έναντι του πρώτου.
Οι ευθύνες είναι γνωστές και διαχρονικές για την υποβάθμιση.
Γ.Δ.


Υπομονή …υπομονή…
Έχουν περάσει 5 εβδομάδες, ήτοι 35 μέρες από τότε που είμαστε σε lockdown. Και παρότι έρχονται Χριστούγεννα που συνήθως «φτιάχνουν» την ψυχολογία  κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην πλειονότητα των συμπολιτών μας. Αντίθετα μάλιστα η ψυχολογία είναι πολύ πεσμένη. Φταίει η κλεισούρα, φταίει και ο βροχερός καιρός που είναι απαγορευτικός έστω και για μια βόλτα. Όλο το …σύμπαν δηλαδή «συνωμοτεί» για να μην είμαστε καλά αλλά δεν πρέπει να το βάλουμε κάτω. Πρέπει να αντιδράσουμε και να ξεκινήσουμε να κάνουμε πράγματα που μας κάνουμε να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας. Να διαβάσουμε , να ακούσουμε μουσική, να γυμναστούμε στο σπίτι, να μαγειρέψουμε, να μαστορέψουμε, να στολίσουμε το σπίτι μας και το μπαλκόνι μας Χριστουγεννιάτικα, να αποτελειώσουμε ότι αναβάλλαμε συστηματικά επειδή δεν είχαμε χρόνο.
Αρκεί να μην μας πάρει από κάτω γιατί διαφορετικά μπορεί να μην κολλήσουμε κορωνοϊό αλλά τον νευρολόγο δεν θα τον αποφύγουμε.
Μ.Ξ.


Όλοι απορούμε
Τι στο  καλό συμβαίνει αλήθεια και ο νομός μας δεν μπορεί να μειώσει τα κρούσματα του κορωνοϊού;
Το ερώτημα αυτό υπάρχει στο στόμα των περισσότερων Ξανθιωτών, σε πόλη και χωριά.
Κρούσματα διάσπαρτα σε όλο το νομό, όπως και το ίδιο συμβαίνει με τους θανάτους.
Συμπολίτες μας «φεύγουν» διαφόρων ηλικιών και τόσο από την πόλη όσο και τα χωριά, από το βουνό μέχρι τον κάμπο και τα παράλια.
Και το ερώτημα συνεχίζει ν’απασχολεί τους γιατρούς. Τι στην ευχή συμβαίνει; Πού οφείλεται αυτός ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων που δεν μειώνεται;
Γράφαμε χθες στο ρεπορτάζ πως υπάρχουν υποψίες για συγκεντρώσεις στα σπίτια. Εάν πράγματι γίνεται αυτό, τότε είναι σοβαρό λάθος αφενός και αιτία νέων κρουσμάτων ο συγχρωτισμός αυτός.
Σίγουρα δεν είναι δυνατόν ν’αστυνομεύονται οι συγκεντρώσεις αυτές. Η υπόθεση είναι προσωπική και μόνον και πόσο κατανοητό είναι τα άτομα να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Απαιτείται συλλογική δράση Δεν θα κουραστώ να το γράφω και να το υποστηρίζω πως απαιτείται…