Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

0

Προοπτική και αισιοδοξία
Τα νέα είναι καλά.
Το εμβόλιο είναι εδώ, οι πρώτοι εμβολιασμοί ξεκίνησαν, είμαστε ανακουφισμένοι, περιμένουμε τη σειρά μας για να εμβολιαστούμε, πειθαρχούμε και βλέπουμε το ποτήρι σχεδόν γεμάτο.
Είναι κακό να βλέπουμε με θετική  ματιά τις εξελίξεις;
Κάθε άλλο. Είναι περίοδος της αισιοδοξίας- επιτέλους- και ο άνεμος είναι ούριος. Όχι παράλογες ενέργειες και δράσεις βέβαια. Η τήρηση των μέτρων προστασίας ισχύουν, απαιτείται υπομονή.
Βέβαια, κάτω από τη μάσκα μας χαμογελάμε πλέον, βλέπουμε φως στο τούνελ επιτέλους.
Γ.Δ.


Κάποιες δηλώσεις κάποιων
Στη ζωή, έρχεται κάποια στιγμή να πεις κάτι, να πάρεις θέση.
Ε, λοιπόν, τότε, ναι, φαίνεται αυτό που παλιά λέγαμε «το ποιόν» του ανθρώπου.
Φαίνεται από τα λόγια που λέγονται αν το άτομο είναι σοβαρό, υπεύθυνο, εάν έχει αρχές ή αν πρόκειται για φτερό στον άνεμο, ανεύθυνο και με κατευθυνόμενη άποψη που βγήκε από τα κομματικά γραφεία.
Έτσι, κάποιες δηλώσεις κάποιων ανθρώπων τους χαρακτηρίζουν ακριβώς λόγω της επιπολαιότητας του περιεχομένου.
Κάποιοι απορούν γιατί δεν το περίμεναν. Κάποιοι χαμογελούν διότι γνώριζαν και περίμεναν τη στιγμή που θα εκδηλωθεί ο «επώνυμος».
-«Δειλά ηχεί το μέταλλο, ο τενεκές βροντά»!
Γ.Δ.


Ένα σχόλιο
Στο φύλλο της 23-12-2020 της εγκρίτου καθημερινής εφημερίδος ΕΜΠΡΟΣ δημοσιεύεται μία εξομολόγηση του Δικηγόρου Ξάνθης Νίκου Σεργκενλίδη με τίτλο «Λίγα Λόγια για τον Πατέρα μου».
Συγκινήθηκα και μπορώ να πω ότι έκλαψα για το ψυχικό σθένος που κατέθεσε ο υιός ενός φίλου μου που δεν βρίσκεται πλέον κοντά μας.
Το γράμμα- εξομολόγηση του Νίκου που τυγχάνει να είναι και αδελφικός παιδικός φίλος του υιού μου Παναγιώτη Σαμαρά, αντιπροσωπεύει τις σκέψεις όλων των δεμένων οικογενειών στην πόλη μας.
Κάθε οικογένεια ανεβαίνει το δικό της γολγοθά, χωρίς την παρουσία του απουσιάζοντος από τη ζωή μέλους της, και ιδιαίτερα όταν αυτό το μέλος είναι ο πατέρας ή η μητέρα.
Τον απόντα φίλο μας Κρυωνά θα θυμόμαστε πάντοτε και θα αναλογιζόμαστε την προσφορά του στο επίπεδο το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το εκπαιδευτικό, καθώς και τη δράση του στις δημοτικές εκδηλώσεις.

Με εκτίμηση στο Νίκο
Δημήτριος Π. Σαμαράς


Ήταν κατά τη Μυθολογία
Μήδεια, έμεινε να λέγεται στους αιώνες, η πολύ σκληρή μάνα που φτάνει μέχρι του σημείου να σκοτώνει τα παιδιά της για να εκδικηθεί τον άντρα της που την απάτησε.
VEN.KAR.
Βενέτης Καρτσίδης


Ένας χρόνος χωρίς αγκαλιές
Το 2020 θα μείνει στο συλλογικό υποσυνείδητο ως η χρονιά των απαγορεύσεων: απαγόρευση κυκλοφορίας, απαγόρευση συναντήσεων, απαγόρευση παραστάσεων και συναυλιών, απαγόρευση γιορτών, και κυρίως απαγόρευση έκφρασης συναισθήματος, απαγόρευση αγγίγματος, αγκαλιάς και φιλιών!
Οι ειδήμονες είναι βέβαιοι ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας στις ψυχές μας θα είναι τεράστιος και οι συνέπειές του μακροχρόνιες. Η έλλειψη αγκαλιάς πληγώνει και όσους δεν μπόρεσαν να μοιραστούν τις χαρές τους. Για το καινούργιο σπίτι που δεν δέχθηκε ακόμη επισκέπτη, το πτυχίο που ακόμη δεν γιορτάστηκε, το νεογέννητο που δεν γνώρισε ακόμη την αγκαλιά των παππούδων και των θείων του. Πώς να εξηγήσεις στους ηλικιωμένους ότι δεν τους επισκέπτεσαι καν επειδή τους αγαπάς; Και τι να πει κανείς για τα παιδιά και τους εφήβους που απομακρύνθηκαν βίαια από τα θρανία τους, για τα ψυχικά σημάδια της αποκοπής από τους συνομηλίκους τους…
Προς το παρόν, θα χρειαστεί να κάνουμε κι άλλη υπομονή καθώς όλα δείχνουν ότι θα χρειαστεί να περάσουμε ένα μεγάλο μέρος του 2021 με αυστηρούς περιορισμούς. Βεβαίως, φύσει και θέσει, πιστεύουμε στην επιστήμη. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι εν τέλει θα μας απελευθερώσει. Και θα μπορέσουμε πάλι να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας όπως το ζητά η καρδιά μας…
Ι.Σ.


Καλή Χρονιά
Αποχαιρετούμε το δίσεκτο 2020 σε λίγο.
Μια χρονιά ορόσημο, μια χρονιά που ήδη έχει ταξινομηθεί από τις χειρότερες της ανθρωπότητας, αν εξαιρέσουμε τους δύο παγκόσμιους πολέμους.
Θα’ χουμε να το λέμε ότι βιώσαμε αυτήν την σημαντική εμπειρία, αυτήν την δοκιμασία ψυχής και σώματος.
Όμως, η ζωή συνεχίζεται και είναι και ωραία. Γι’αυτό, χωρίς να ξεχνάμε, παίρνουμε δύναμη από αυτήν και σηκώνουμε το κεφάλι.
Αντικρίζουμε τον κόσμο δίπλα, τους ανθρώπους, τον ήλιο και παίρνουμε δύναμη για να πούμε με αποφασιστικότητα «πάμε μπροστά», «είμαστε εδώ, με αισιοδοξία και ελπίδα».
-Καλή, δημιουργική και με Υγεία και Αγάπη η νέα χρονιά, 2021!
Γ.Δ.


Αισιόδοξα κι ελπιδοφόρα
Είχα στο μυαλό μου να σχολιάσω όσα ζήσαμε όλη την περίοδο της πανδημίας και πόσο επηρέασε τη ζωή όλων ο εγκλεισμός και οι περιορισμοί.
Τελικά όμως σκέφτηκα πως αυτά σ’ένα μεγάλο ποσοστό πλέον ανήκουν στο παρελθόν το οποίο στο κάτω κάτω υπήρξε, το ζήσαμε, ε, φτάνει ν’ασχολούμαστε μ’αυτό συνέχεια.
Κι έτσι, αποφάσισα να το αφήσω πίσω, να δω το παρόν και βέβαια το μέλλον που είναι και το σπουδαιότερο. Δηλαδή, να δω την ζωή, την οικονομία, τις σχέσεις των ανθρώπων από δω και πέρα.
Από οικονομικής άποψης το 2021 θα είναι σαφέστατα καλύτερο, θα υπάρξει ανάπτυξη και γενικά η οικονομία θα μπεις τις ράγες της προόδου.
Φυσικά, οι άνθρωποι θα επιδιώξουν να έρθουν πιο κοντά, να ξαναβρεθούν, να γλεντήσουν από κοινού.
Η ζωή όλων σταδιακά όμως, θα μπει σε άλλους ρυθμούς, αργά στην αρχή, πιο γρήγορους στη συνέχεια.
Όλοι, λίγο ή περισσότερο, θα προσπαθήσουν να «πιάσουν από τα μαλλιά» τις ευκαιρίες που ομορφαίνουν τη ζωή, όλα αυτά που την κάνουν ελκυστική.
Αυτό θα είναι το 2021 κατά την εκτίμησή μου, γι’αυτό και θα το υποδεχτώ, μαζί με όλους εσάς αισιόδοξα κι ελπιδοφόρα.
Γ.Δ.


Μητρώο μη εμβολιασμένων
Η χρονική περίοδος που διανύουμε ως προς την σπουδαιότητά της είναι αυτή των εμβολιασμών.
Των εμβολιασμών του γνωστού ιού που μας έκανε άνω-κάτω τη ζωή εδώ και μήνες.
Δικαιολογημένα ως εκ τούτου οι εμβολιασμοί και όλα γύρω από αυτό το θέμα να κυριαρχεί ως θέμα συζήτησης στις παρέες. Οι ένθερμοι υποστηρικτές του εμβολιασμού που είναι και οι περισσότεροι, ανέβηκαν ψυχολογικά διότι τα εμβόλια ήρθαν και ξεκίνησαν σε ομάδες του πληθυσμού και περιμένουν να έρθει και η δική τους σειρά να εμβολιαστούν.
Παράλληλα όμως συζητούν για την άρνηση μερίδας πολιτών να μην εμβολιαστούν. Αυτή η άποψη δημιουργεί αντιδράσεις και μία από αυτές που ακούστηκε ως πρόταση είναι να δημιουργηθεί «μητρώο μη εμβολιασθέντων».
Θα μου πείτε ότι κι αυτό δεν είναι ότι πιο δημοκρατικό, αλλά κι αυτή η εμμονή κάποιων εναντίον του εμβολίου πώς να ερμηνευτεί αλήθεια;
Μάλιστα μπορεί να είναι σκληρό αλλά για να φανταστεί κανείς κάποιος φούρναρης, εστιάτορας ή φαρμακοποιός να μην έχει εμβολιαστεί και να γίνει αιτία μετάδοσης του ιού;
Τότε, θα αρκεί μία απλή συγγνώμη;
Γ.Δ.


…Το ‘χασες με τα επικοινωνιακά σόου
Η λίστα των 49 προσώπων που προκρίθηκαν για να εμβολιαστούν εκτός προτεραιότητας αυξήθηκε τελικά σε 126 και γίναμε όλοι αυτόπτες μάρτυρες της παρέλασης υπουργού, υφυπουργών, αναπληρωτών και γενικών γραμματέων που εμβολιάστηκαν με τις απαραίτητες σέλφι και τα χαμόγελα.
Και δικαίως δέχεται πυρά η κυβέρνηση για το θέμα ακόμη κι αν δυσφορεί με τις αντιδράσεις. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης οι πολιτικοί αρχηγοί αποφάσισαν να μην εμβολιαστούν, ώστε να μη στερήσουν το εμβόλιο από υγειονομικούς και ευπαθείς ομάδες, τώρα που οι δόσεις είναι μετρημένες. Και δε λέω στη χώρα μας, που είναι ένα «άνδρο» συνωμοσιολογίας, όπως και να το κάνεις, ο εμβολιασμός της, ΠτΔ, του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών είχε ένα συμβολικό νόημα, αλλά η προτεραιοποίηση όλου του υπουργικού συμβουλίου αν μη τι άλλο ξέφυγε κατά πολύ από αυτό το νόημα.
Όσο για τα περί «κυβερνητικής συνέχειας» που ανέφερε προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ο Στέλιος Πέτσας, αλλά και την ευθύνη που έριξε για την επιλογή στην Επιτροπή Εμβολιασμών ο Βασίλης Κικίλιας (!) ε, δεν έπρεπε..
Ε.Δ.


Άλλο σόου, άλλο ανάγκη επικοινωνίας
Σκληρή κριτική ασκεί στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανακοίνωση της καμπάνιας των 18,5 εκ. ευρώ για το επικοινωνιακό πρόγραμμα του εθνικού εμβολιασμού.
Ως προς τα κριτήρια της διανομής, με βάση και το παράδειγμα των δύο προηγούμενων επικοινωνιακών προγραμμάτων, όπου στο δεύτερο αποκλείστηκε πλήρως η ελληνική Περιφέρεια να συζητήσουμε, αλλά κάπου μέσα στους μύδρους που αραδιάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης -και με εύλογα επιχειρήματα σ’ ένα βαθμό- δεν πρέπει να πει ότι αν μη τι άλλο, όλη η προβολή του προγράμματος που αναγκαστικά θα γίνει από τα ΜΜΕ, δεν πρέπει να είναι δωρεάν. Δεν πρέπει δηλαδή τα ΜΜΕ που έχουν πληγεί από το πλήρες πάγωμα της ελληνικής οικονομίας, να υποστηριχτούν στην προσπάθεια που κάνουν για ενημέρωση σχετικά με το μεγαλύτερο εμβολιαστικό πρόγραμμα της ιστορίας;
Ασφαλώς, όλοι γνωρίζουμε ότι οι αντιδράσεις έχουν συγκεκριμένο κύριο μέτωπο, αλλά μια φορά να υπήρχε και μια σειρά που να διαχωρίζει τον περιφερειακό Τύπο και να αναδεικνύει τις προσπάθειες που κάνει με λιγότερα μέσα και δυνατότητες, δε θα έκανε τη διαφορά;
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…