Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ποιος ελέγχει όσους τίθενται σε καραντίνα;

Ποιος ελέγχει όσους τίθενται σε καραντίνα;

0

Αυξάνονται οι ανάγκες επιτήρησης όσων μπαίνουν σε απομόνωση λόγω των επιστροφών φοιτητών και εργαζομένων από το εξωτερικό

Η αστυνομία λαμβάνει κατάλογο εισερχόμενων από τα σύνορα. Τριήμερη υποχρεωτική καραντίνα για όσους έρχονται από άλλες χώρες. Επταήμερη για την περίπτωση της Βρετανίας

Ένα μεγάλο ερωτηματικό καλύπτει τον τρόπο που επιτηρείται η τήρηση της καραντίνας, αφού ναι μεν υπάρχει διαδικασία και προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο, ωστόσο δεν προκύπτει συντονισμένη διαδικασία εποπτείας. Και μπορεί μεν, οι σχετικές αποφάσεις να κάνουν αναφορά σε επτά φορείς που επιβαρύνονται με τη διαδικασία του ελέγχου εφαρμογής των μέτρων, ωστόσο στην πράξη, η Αστυνομία είναι αυτή που αναλαμβάνει το μεγαλύτερο φάσμα των διαφορετικών διαδικασιών ελέγχων και επιβεβαίωσης παραβιάσεων.

Το ζήτημα εντείνεται ακόμη περισσότερο ενόψει των εορτών, καθώς κάποιοι, φοιτητές και εργαζόμενοι κατά κύριο λόγο, επιθυμούν να επιστρέψουν από το εξωτερικό στον τόπο καταγωγής τους για να γιορτάσουν μαζί με την οικογένειά τους. Αυτοί καλούνται να τηρήσουν τριήμερη προληπτική καραντίνα, ενώ για την περίπτωση επιστροφής από Βρετανία το χρονικό διάστημα του αυτοπεριορισμού είναι επτά ημέρες, μετά την πρόσφατη απόφαση μετά τις εξελίξεις για τη μετάλλαξη του ιού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι εκτιμήσεις, μέχρι αυτή την ώρα, είναι ότι ο αριθμός όσων θα επιστρέψουν για τις γιορτές στο νομό μας θα είναι αρκετά περιορισμένος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία δέχεται πλειάδα τηλεφωνημάτων από συγγενείς που θέλουν να προγραμματίσουν τον ερχομό του μέλους της οικογένειάς τους, ωστόσο οι περισσότεροι είναι αρκετά διστακτικοί λόγω των μέτρων που πρέπει να τηρηθούν.

Παρόλα αυτά, η πίεση για την αστυνομία αυξάνεται αρκετά, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, αν ληφθεί υπόψη ότι καλείται να επιτηρεί και όσους βρίσκονται σε καραντίνα ως ενεργά κρούσματα ή στενές επαφές.

Στην Ξάνθη, την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ενεργά κρούσματα ήταν 195, ενώ όσοι είχαν τεθεί σε απομόνωση έφτασαν τους 164.

Πώς ελέγχονται όσοι επιστρέφουν από το εξωτερικό

Σύμφωνα με την τηρούμενη διαδικασία, η αστυνομία λαμβάνει από τα σύνορα καταστάσεις με τα στοιχεία επικοινωνίας και τη διεύθυνση κατοικίας που δηλώνεται στο PLF, προκειμένου να γνωρίζει πόσοι και για πόσο διάστημα πρέπει να τηρήσουν την καραντίνα. Οι λίστες αυτές ωστόσο, δεν αποστέλλονται καθημερινά, οπότε είναι πιθανό όταν φτάσει ο κατάλογος να έχει ήδη ολοκληρωθεί το διάστημα της τριήμερης παραμονής σε καραντίνα για κάποια άτομα. Πάντως, τον τελευταίο μήνα δείχνει να υπάρχει τουλάχιστον μια περιοδικότητα στην αποστολή των σχετικών στοιχείων.

Αντίστοιχη είναι και η διαδικασία από το ΕΟΔΥ, που αποστέλλει τη λίστα όσων καλούνται να τηρήσουν τον αυτοπεριορισμό.

Η υπευθυνότητα αναδεικνύεται και πάλι πιο αποτελεσματικό εργαλείο «ελέγχου»

Με αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση των ελέγχων το διάστημα των εορτών για την εφαρμογή του συνόλου των μέτρων αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊού (περιορισμός μετακινήσεων, αναστολή λειτουργίας καταστημάτων, click away, χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων κλπ), η κατάσταση δείχνει να βρίσκεται σε βαθμό που δύσκολα μπορεί να ελεγχθεί.

Οπότε για μια ακόμη φορά, αναδεικνύεται η ανάγκη οι πολίτες να τηρήσουν τα προβλεπόμενα μέτρα με υπευθυνότητα και συνέπεια. Άλλωστε, ειδικά στο νομό μας, ζήσαμε τις επιπτώσεις της μαζικής επιστροφής συμπολιτών μας από το εξωτερικό χωρίς αυστηρή τήρηση των μέτρων.

Τι προβλέπεται για όσους έρχονται από το εξωτερικό

Η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από 18 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021 περιορίστηκε από τις 10 που είχε εξαγγελθεί, στις 3 ημέρες. Η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση, καθώς το τελευταίο διάστημα ήταν έντονες οι αντιδράσεις από εκείνους που επιθυμούσαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό και ήταν υποχρεωμένοι να παραμείνουν για δέκα ημέρες σε καραντίνα. Παράλληλα, υπάρχει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών από το εξωτερικό να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών και να συμπληρώνουν υποχρεωτικά την φόρμα PLF

Για τον τριήμερο υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό πληροφορούν και οι σχετικές οδηγίες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που αναφέρουν ότι, έχοντας ως στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από τη νόσο COVID-19, όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην Ελληνική Επικράτεια για το χρονικό διάστημα από τις 18 Δεκεμβρίου 2020 έως και τις 7 Ιανουαρίου 2021 από οποιοδήποτε κράτος της αλλοδαπής, συμπεριλαμβανομένων και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπόκεινται σε υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, για τρεις (3) ημέρες, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει για αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρησή τους.

Αυτό τον περιορισμό αυτό εξαιρούνται μόνο όσοι εισέρχονται στη χώρα από τη Βρετανία, αφού από τις 21 Δεκεμβρίου, με βάση τις εξελίξεις για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού, τέθηκε σε ισχύ το μέτρο της κατ’ οίκον απομόνωσης επτά (7) ημερών, αντί τριών (3) ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα.

Από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας, σημειώνεται ότι το νέο αυτό μέτρο είναι συμπληρωματικό στα ήδη υφιστάμενα, συνεχίζει δηλαδή να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών, ενώ θα συνεχίσουν να υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε rapid test κατά την άφιξή τους στη χώρα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…