Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Παράπονα συγγενών νοσηλευόμενων για πενιχρή πληροφόρηση μεταφέρει στον Β. Κικίλια ο Μ. Μπαράν

Παράπονα συγγενών νοσηλευόμενων για πενιχρή πληροφόρηση μεταφέρει στον Β. Κικίλια ο Μ. Μπαράν

0

Με επερώτηση στον υπουργό ζητά να επιληφθεί επί του προβλήματος της μη ενημέρωσης των συγγενών ασθενών Covid στα Νοσοκομεία και προτείνει τη δημιουργία υπηρεσιών ενημέρωσης

Ένα ζήτημα ανθρώπινο που εκτυλίσσεται στους διαδρόμους του Νοσοκομείου και έξω από τις κλινικές ΜΕΘ θέτει με ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ Ξάνθης Μπαράν Μπυρχάν.

Οι συνθήκες νοσηλεία του κορωνοϊού, και η απομόνωση που απαιτεί δημιουργούν δραματικές συνθήκες, αποκλείοντας κάθε επαφή των συγγενών με τους ασθενείς covid, αποστερώντας ακόμη και τη δυνατότητα για ένα τελευταίο λόγο ή ένα αντίο όταν η μάχη χάνεται. Ο βουλευτής της Ξάνθης στην ερώτησή του επισημαίνει το πρόβλημα που δημιουργεί περαιτέρω και ενισχυτικά η μηδαμινή ενημέρωση συγγενών για τους ασθενείς  που νοσηλεύονται λόγω κορωνοϊού.

Η ερώτηση, που συνεπέγραψαν οι Βουλευτές – Ιατροί του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, Ανδρέας Πουλάς  και Γιώργος Φραγγίδης, αναφέρει: «πληθαίνουν  μέρα την μέρα τα παράπονα των ατόμων του οικογενειακού και συγγενικού περιβάλλοντος των νοσηλευομένων με Covid-19, λόγω της περιορισμένης και πενιχρής πληροφόρησής τους από τους αρμόδιους γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, γεγονός που τους  αποκλείει από μια έστω υποτυπώδη ενημέρωση, προκαλώντας έτσι  αναστάτωση στη ζωή τους επιτείνοντας την αγωνία τους.

Η συνθήκη της νοσηλείας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας βρίσκεται σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, στο επίκεντρο της επικαιρότητας τόσο στην ελληνική πραγματικότητα όσο και παγκοσμίως, λόγω της έξαρσης που παρουσιάζεται από την πανδημία του Cοvid-19.

Η σημερινή κατάσταση για τους συγγενείς των ασθενών, είναι τελείως διαφορετική, εξαιτίας του απόλυτου αποκλεισμού τους από οποιαδήποτε επαφή με τον πάσχοντα, για την προστασία του. Οποιαδήποτε επικοινωνία με τα οικεία τους πρόσωπα, τα οποία νοσηλεύονται είτε στη ΜΕΘ είτε σε κλίνες νοσηλείας λόγω του κορωνοϊού, διαμεσολαβείται αποκλειστικά και μόνο από τον αρμόδιο γιατρό, δεδομένου εξάλλου και των έκτακτων πόσο μάλλον ιδιόμορφων υγειονομικών συνθηκών που επικρατούν.

Είναι γεγονός πως η τακτική ενημέρωση των συνοδών σχετικά με την πορεία της υγείας του ασθενή, βοηθά την οικογένεια να προσαρμοστεί και να επεξεργαστεί πιθανές αρνητικές εκδοχές που περιλαμβάνουν ακόμη και την πιθανότητα κατάληξης του. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι απαραίτητη η συχνή και κατανοητή πληροφόρηση αναφορικά τόσο με την κατάσταση της υγείας του νοσηλευομένου όσο και για τον τρόπο παροχής φροντίδας, όπως η μηχανική υποστήριξη.

Πληθαίνουν λοιπόν μέρα την μέρα τα παράπονα των ατόμων του οικογενειακού και συγγενικού περιβάλλοντος των νοσηλευομένων με Covid-19, λόγω της περιορισμένης και πενιχρής πληροφόρησής τους από τους αρμόδιους γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, γεγονός που τους  αποκλείει από μια έστω υποτυπώδη ενημέρωση, προκαλώντας έτσι  αναστάτωση στη ζωή τους επιτείνοντας την αγωνία τους.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1)Ποιά μέτρα πρόκειται να λάβετε για την άμεση επίλυση του προβλήματος αναφορικά με τη μηδαμινή ενημέρωση συγγενών για τους ασθενείς στις ΜΕΘ και στις κλίνες νοσηλείας λόγω κορωνοϊου;».

2)Έχετε κάποιο σχέδιο για την δημιουργία υπηρεσιών ενημέρωσης των απώτερων συγγενών, για τη νοσηλεία ατόμων του οικογενειακού τους περιβάλλοντος που νοσούν με Covid-19;

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δύο κτηνίατροι στο Τμήμα Κτηνιατρικής Ξάνθης

14 προσλήψεις στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ &…