Φωτισμένες, αλλά μοναχικές οι βραδιές των εορτών στην πόλη
Ρεβεγιόν μόνο με την οικογένεια-Έως εννέα άτομα μπορούν να καθίσουν στο τραπέζι Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
Παρότι στολισμένη και φωτεινή η πόλη της Ξάνθης, αναμένοντας τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, φέτος, λόγω των συνθηκών του κορωνοϊού, οι βραδιές των εορτών είναι μοναχικές τόσο εντός των σπιτιών, όσο και στους δρόμους της πόλης.
Οι κεντρικοί δρόμοι έχουν στολιστεί, το χριστουγεννιάτικο δέντρο φωτίζεται στο κέντρο της πλατείας, ωστόσο μόνο οι εργαζόμενοι στα καταστήματα εστίασης και όσοι λίγοι αναζητούν κάποιο φαρμακείο χαίρονται τα χριστουγεννιάτικα φώτα, αφού μόλις το ρολόι δείξει 10 μμ η πόλη ερημώνει.
«Η κάθε οικογένεια θα πρέπει να γιορτάσει μόνη ή μέχρι 9 άτομα»
Ως προς τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «δεν πρόκειται να διευρυνθεί το ωράριο. Η κάθε οικογένεια θα πρέπει να γιορτάσει μόνη ή μέχρι 9 άτομα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, απορρίπτοντας κάθε ενδεχόμενο τροποποίησης των μέτρων κατ’ εξαίρεση για την παραμονή των εορτών.
Ομοίως και ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας χθες στο Mega, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο επέκτασης του ωραρίου μετακίνησης την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ξεκαθαρίζοντας ότι: «επέκταση στις ώρες μετακινήσεων δεν θα υπάρξει. Ο κίνδυνος στα ρεβεγιόν να μεταφέρουμε τον κορωνοϊό σε μεγαλύτερους, κατά τους γιατρούς, είναι ό,τι πιο επικίνδυνο».
Με τα δεδομένά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, επί της ουσίας απαγορεύονται τα… ρεβεγιόν μακριά από το σπίτι καθώς θα πρέπει κάθε ένας που θέλει να μετακινηθεί τις νυκτερινές ώρες να στέλνει SMS που να δικαιολογεί την συγκεκριμένη μετακίνηση.
Όμως, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να φύγει κάποιος από το σπίτι του την παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ή άλλη νύχτα των εορτών διότι δεν θα μπορεί να επιστρέψει χωρίς να δικαιολογεί γιατί μετακινήθηκε. Με απλά λόγια ή θα πρέπει να γυρίσει στο σπίτι του μέχρι τις 10 ή να… διανυκτερεύσει στο φιλικό σπίτι.
Κι αυτό διότι τα SMS έχουν συγκεκριμένη χρήση, π.χ. για μετακίνηση σε εργασία, άθληση, παροχή ιατρικής βοήθειας σε ευπαθείς ομάδες, μετακίνηση σε νοσοκομείο κ.λπ. Κάποιος που θα θελήσει να πάει να γιορτάσει σε άλλο σημείο, μακριά από το σπίτι του, δεν θα μπορέσει να το κάνει.
Παραμένει η ανησυχία παρά την αποκλιμάκωση
Εικόνα αποκλιμάκωσης παρουσίασε στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό και η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, που επέμεινε στην προσοχή των πολιτών κατά τη διάρκεια των γιορτών.
«Ακόμα και μία διασπορά σε ένα σπίτι να μειώσουμε, αυτό θα σημαίνει ότι θα έχουμε λιγότερες οικογένειες με κρούσματα μέσα στις επόμενες εβδομάδες» δήλωσε, και επανέλαβε τη μεταδοτικότητα του ιού, ειδικά σε σπίτια με ελλιπή αερισμό. «Πρέπει να εφαρμόζουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα ατομικής προστασίας για να πετύχουμε τον σκοπό μας, που δεν είναι άλλος από το να παραμείνουμε ασφαλείς».
Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως πρέπει «να διατηρήσουμε έναν μικρό αριθμό ατόμων στις συναντήσεις (σ.σ. κατά τις γιορτές). Όσο μικρότερος, τόσο καλύτερα. Να συναντηθούμε με τα ίδια άτομα σε όλες τις γιορτές, ώστε να δημιουργήσουμε αυτό που λέμε ”κοινωνική φούσκα”».
«Εάν συναντήσουμε τις ίδιες ομάδες και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, θα έχουμε πετύχει ένα πολύ σημαντικό σημείο για να μειώσουμε την επιδημία. Να διατηρούμε πάντα τους κανόνες υγιεινής, να πλένουμε τα χέρια μας, να μην τρώμε από κοινό φαγητό, να μην τρώμε από κοινό πιάτο, να μη μοιραζόμαστε ποτήρια», σημείωσε επίσης ο επίκουρος καθηγητής.