639 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα. Τα 63 στην ΑΜΘ
Στη μεγαλύτερη μάχη κατά του κορωνοϊού έφτασε στο απόγειο η έλλειψη ενημέρωσης: Ανακοίνωση κρουσμάτων χωρίς αντιστοιχία με τον αριθμό των τεστ που διενεργήθηκαν
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 639 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
558 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 732 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 62 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3687 θανάτους συνολικά στη χώρα.
63 τα κρούσματα στην ΑΜΘ
– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
– 15 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
– 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
Ποια μείωση στα κρούσματα;
Μονοψήφιος αριθμός κρουσμάτων καταγράφηκε στην ΠΕ Ξάνθης, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ. Αισθητά μειωμένος ο αριθμός των κρουσμάτων και πανελλαδικά. Συμπληρώσαμε εννέα μήνες στη σκιά της πανδημίας του κορωνοιού, ωστόσο σε όλο αυτό το διάστημα με μικρά-αποκεντρωμένα διαλείμματα, η κυβέρνηση επέλεξε την ελλιπή ενημέρωση. Ή πληρέστερα την επιλεκτική ενημέρωση. Φτάνουμε να μεταδίδουμε ειδήσεις για την καθημερινή επιδημιολογία, μεταφέροντας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, χωρίς να γνωστοποιείται ποτέ επίσημα ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται καθημερινά, ώστε να προκύπτει το ποσοστό του φορτίου ανά περιοχή και πανελλαδικά. Έτσι και σήμερα που μιλούμε για μείωση των κρουσμάτων στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε αν συντελείται αυτή η μείωση και πόσο μεγάλη είναι. Να αναφέρουμε βέβαια, ότι πρόκειται για ιδιάζουσα πρωτοτυπία της ελληνικής κυβέρνησης, αφού ακόμη και χώρες όπως η Βουλγαρία και η Τουρκία στην καθημερινή ενημέρωση για τα κρούσματα σημειώνουν και των αριθμό των ελέγχων.
Όμοια είναι η κατάσταση και στην περίπτωση της κατάστασης στο σύστημα Υγείας και τα νοσοκομεία, όπου ο καθένας επικαλείται «πηγές» για να μεταφέρει την εικόνα θανάτων και διασωληνωμένων. Γίνεται λόγος για «κοινή μάχη», «μαζική προσπάθεια», «συλλογική ευθύνη» αλλά η διαδικασία της ενημέρωσης παραμένει ελλιπής. Όχι στην αρχή της υγειονομικής κρίσης που υπάρχει πανικός και ταραχή, αλλά εννέα μήνες μετά.