Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Μείωση 80% του ενοικίου σε κλειστές επιχειρήσεις την εορταστική περίοδο

Μείωση 80% του ενοικίου σε κλειστές επιχειρήσεις την εορταστική περίοδο

0

Τι θα ισχύσει στα ενοίκια επιχειρηματιών και εργαζομένων από τον Ιανουάριο

Μειωμένο ενοίκιο κατά 80% θα καταβάλλουν όλες οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές την εορταστική περίοδο, τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν κατά 60% από το κράτος επί του μηνιαίου μισθώματος και όχι επί των απωλειών όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, ενώ το ποσό που θα τους πιστωθεί στον λογαριασμό θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.

Από την πλευρά των εργαζομένων που εργάζονται στις ανωτέρω επιχειρήσεις και βρίσκονται σε αναστολή η έκπτωση θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 40%.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να τονώσει τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης και να αποφύγει μαζικά λουκέτο το επόμενο έτος

Τι θα ισχύσει στα ενοίκια από τον Ιανουάριο

– Μειώνεται  κατά 80% το μηνιαίο μίσθωμα για όσες επιχειρήσεις είναι κλειστές κατά την εορταστική περίοδο για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Εστίαση, λιανικό εμπόριο, κέντρα διασκέδασης, μπαρ, καφετέριες, γυμναστήρια και πολιτισμός θα καταβάλλουν μειωμένο ενοίκιο.

– Αποζημιώνονται στο 60% του μηνιαίου μισθώματος οι ιδιοκτήτες ακινήτων από το κράτος. Μέχρι σήμερα το κράτος κάλυπτε ποσοστό επί της ζημιάς και όχι επί του μισθώματος. Το ποσό θα πιστωθεί στους λογαριασμούς και θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα χάσουν επί της ουσίας το 20% του μηνιαίου μισθώματος για τους δύο πρώτους μήνες του έτους.

– Οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε όσες επιχειρήσεις είναι κλειστές με κρατική εντολή θα συνεχίσουν, όπως όλα δείχνουν, να έχουν την ίδια έκπτωση που ισχύει και σήμερα, δηλαδή 40% επί του μηνιαίου μισθώματος.

– Το μέτρο αφορά περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις, ενώ περιλαμβάνει και τα καταστήματα που υπολειτουργούν από τις αρχές της εβδομάδας με τη μέθοδο του Click away.

Για το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές και τις επιχειρήσεις που κατά την περίοδο των εορτών  παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, μειώνεται το ενοίκιο για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο κατά 80%, ανεξαρτήτως των υγειονομικών επιλογών την επόμενη περίοδο, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε σχετική ανακοίνωση.

Όπως επισημαίνει, το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον κρατικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα, ενώ οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μόνο το 20% του ενοικίου. Με αυτό τον τρόπο επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 60% στο κράτος, 20% στον εκμισθωτή και 20% στην επιχείρηση.

Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή μετά τις 16 Δεκεμβρίου. Συμπεριλαμβάνονται οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με το σύστημα παράδοσης εκτός ή με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού, αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επιπλέον, εντάσσονται  οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως τα ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σταϊκούρας: 1,2 δισ. ευρώ το κόστος του lockdown έως 16 Μαρτίου

Επιστρεπτέα προκαταβολή, επιδότηση παγίων δαπανών και “Γεφυρα 2”, τα κύρια όπλ…