Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Με το «Διατηρώ» και επιχορήγηση έως 70% η αποκατάσταση των διατηρητέων κτηρίων

Με το «Διατηρώ» και επιχορήγηση έως 70% η αποκατάσταση των διατηρητέων κτηρίων

0

Εν αναμονή της έγκρισης από το Ταμείο Ανάκαμψης το ΥΠΕΝ, το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ανακοίνωσε στην Ξάνθη ο Γ.Γ. Χωροταξικού Σχεδιασμού Ευθ. Μπακογιάννης

 

Αυτοψία σε δύο επικινδύνως ετοιμόρροπα της Παλιάς Πόλης. Ο Γ.Γ. συνοδευόταν από τον δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο Τ.Υ. και τον εκπρόσωπο του ΤΕΕ Θράκης

 

Τις ενέργειες του Υπουργείου Περιβάλλοντος στην κατεύθυνση της υποστήριξης των ιδιοκτητών διατηρητέων κτηρίων, ώστε να προβούν σε αποκατάσταση και αναστήλωση μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου «Διατηρώ» ανακοίνωσε στην Ξάνθη, κατά την επίσκεψή του, ο Ευθύμιος Μπακογιάννης, Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στο πλαίσιο της αυτοψίας σε επικινδύνως ετοιμόρροπα ή ετοιμόρροπα κτήρια, σε όλη την Ελλάδα, μετά το θλιβερό συμβάν της Σάμου, ο κ. Μπακογιάννης βρέθηκε στην Ξάνθη και επισκέφθηκε διατηρητέα κτήρια του παραδοσιακού οικισμού, που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης. Στην περιήγησή του τον συνόδευσαν ο δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Ζερενίδης καθώς και ο Βασίλης Ασημίδης, ως εκπρόσωπος του ΤΕΕ Θράκης.

Πρώτος σταθμός ήταν το γνώριμο κτήριο της οδού Αγίου Γεωργίου, το σπίτι της Αλτουνιάν, δασκάλας του πιάνου του Μάνου Χατζιδάκι, και στη συνέχεια ένα ακόμη κτήριο της Παλιάς Πόλης στην οδό Πυγμαλίωνος Χρηστίδη.

Μ. Τσέπελης: Οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα κόστη και τον χρόνο που απαιτείται

Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης, μετέφερε στον Γενικό Γραμματέα την αδυναμία των ιδιοκτητών να ανταποκριθούν στα μεγάλα κόστη αποκατάστασης, στις καθυστερήσεις μηνών ή και ετών για το στάδιο των εγκρίσεων μέσω της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων, ενώ ζήτησε από το Υπουργείο να δώσει τη δυνατότητα στους δήμους να συνδράμουν οικονομικά για την αποκατάσταση διατηρητέων κτηρίων, προκειμένου να δίνεται μία λύση για τον πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό πλούτο της κάθε περιοχής. Μάλιστα, χαρακτήρισε «εξευτελισμό» τη σημερινή χρονοβόρα και κοστοβόρα κατάσταση που αποτελεί αδιέξοδο και για τους ιδιοκτήτες των διατηρητέων, αλλά και για τον δήμο.

Ο ίδιος παρουσίασε ακόμη, την πρόταση του δήμου για την αύξηση της επιχορήγησης σε επιχειρηματικές δραστηριότητες εντός του παραδοσιακού οικισμού, όπως για εργαστήρια λαϊκής τέχνης ή άλλων παραδοσιακών τεχνών ώστε να δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης συναφών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Παλιά Πόλη. Όπως εξήγησε μπορεί η επιχορήγηση να φτάνει το 80% (από 60% που είναι στα επενδυτικά σχέδια) και το υπόλοιπο να δίνεται με εγγυημένο δάνειο ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοποίηση.

Προϋπολογισμός 200 εκ. ευρώ έχει κατατεθεί προς έγκριση για το «Διατηρώ»

Ο Γενικός Γραμματέας από την πλευρά του συνεχάρη το δήμαρχο για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα αποστολής καταλόγου ετοιμόρροπων κτηρίων στο υπουργείο και εξήγησε ότι η κεντρική παρέμβαση σε συνεργασία με το ΤΕΕ για τις αυτοψίες σε όλη τη χώρα έχει ως πρωταρχικό στόχο την ασφάλεια των πολιτών, αλλά μαζί και τη διάσωση της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Ανακοίνωσε το πρόγραμμα «Διατηρώ» που βρίσκεται ήδη προς έγκριση στο Ταμείο Ανάκαμψης και εξήγησε ότι πρόκειται για ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα αντίστοιχο του «Εξοικονομώ» που απευθύνεται σε ιδιοκτήτες με κτήρια διατηρητέα που δυσκολεύονται να τα αποκαταστήσουν. «Δαπάνες, για την αποκατάσταση της στέγης, των κουφωμάτων των μπαλκονιών και προβόλων θα είναι επιλέξιμες και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε φάση ωρίμασης και διαπραγμάτευσης με εταίρους στην Ευρώπη. Πιστεύω έως Μάρτιο να βγάλουμε την πρόσκληση προς τους ιδιοκτήτες», σημείωσε ο ίδιος.

Εξηγώντας το πλαίσιο του προγράμματος τόνισε ότι θα είναι απαραίτητη η συναίνεση των ιδιοκτητών σε κάθε περίπτωση, πλην των ακινήτων όπου υπάρχει επικινδυνότητα, οπότε η παρέμβαση θα γίνεται με την παρουσία του δήμου. Ο αρχικός προϋπολογισμός είναι 200 εκ. ευρώ για όλη τη χώρα, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι θα εγκριθεί στο σύνολό του από ταμείο ανάκαμψης. Όπως μετέφερε επίσης ο κ.Μπακογιάννης η αρχική σκέψη είναι η επιδότηση να φτάνει το 70% για να δοθεί ισχυρό κίνητρο στους ιδιοκτήτες. Για τα δε, δημόσια κτήρια θεσμοθετείται το νέο πρόγραμμα «Ηλέκτρα» ως ένα «Εξοικονομώ του δημοσίου». «Θα είναι ένα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης όπου προτεραιότητα θα έχουν κτήρια πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Η αρχική σκέψη είναι να δικαιολογείται το κόστος συνολικής αποκατάστασης», εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕν, διευκρινίζοντας ότι η αποκατάσταση της στατικότητας και η προσβασιμότητα θα αποτελούν επιλέξιμες δαπάνες. Ο ίδιος επέμεινε ότι είναι μεγάλης σημασίας να υπάρχουν από την πλευρά του δήμου ώριμες μελέτες, κάτι που μπορεί να χρηματοδοτηθεί και μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Πλήρη κατάλογο με τα ετοιμόρροπα διατηρητέα της Ξάνθης απέστειλε στο ΥΠΕΝ ο δήμος

Εργαλεία για τις αποκαταστάσεις η Τράπεζα Γης και η επίσπευση των ριμοτομικών απαλλοτριώσεων που εντάχθηκαν στο Χωροταξικό που ψηφίστηκε

Ο κ. Μπακογιάννης ενημέρωσε ακόμη ότι στο πλαίσιο των παρεμβάσεων σε αυτή την κατεύθυνση θεσμοθετήθηκε στο χωροταξικό νομοσχέδιο η Τράπεζα Γης, που, όπως εξήγησε, «αποτελεί εργαλείο για τη μεταφορά του υπολοίπου του συντελεστή δόμησης που διαθέτουν στην τράπεζα γης ώστε να το διαθέσουν για να φτιάξουν το ακίνητό τους». Πληροφόρησε ακόμη ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού δρομολογείται η σύνθεση κοινών συμβουλίων σε Μακεδονία, Θράκη και Αιγαίο όπου θα καταθέτει το φάκελο ο μηχανικός και εντός μάξιμουμ τριών μηνών θα κινείται η διαδικασία των εγκρίσεων.

Ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε επίσης και σε μία άλλη διάταξη του Χωροταξικού, βάσει της οποίας δόθηκε η δυνατότητα στους δήμους με το εργαλείο της επίσπευσης των ριμοτομικών απαλλοτριώσεων να μπορούν ένα μέρος που κρίνει ο δήμος ότι μπορεί να περάσει στην ιδιοκτησία του να δίνει τα χρήματα το κεντρικό κράτος, άρα να αποζημιώνονται και οι ιδιοκτήτες και ο δήμος να αξιοποιεί αυτό το κτηριακό απόθεμα είτε σε πολιτιστικές δραστηριότητες είτε σε χρήσεις που μπορούν να αποφέρουν και κάποια έσοδα. Θα υπάρχει δηλαδή ,και σε αυτή την περίπτωση η δυνατότητα για τις περιπτώσεις επικινδύνως ετοιμόρροπων κτηρίων να αναλαμβάνει ο δήμος της αποκατάσταση με στήριξη από το κεντρικό κράτος και να αναλαμβάνει για κάποια χρόνια να το αξιοποιεί με βάση το business plan.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νικήτας Κακλαμάνης: Νέος πρόεδρος της Βουλής με 247 ψήφους

Σαφής στήριξη από την πλειοψηφία, ενώ 50 βουλευτές δήλωσαν «παρών» Με 247 ψήφους υπέρ, ο Ν…