Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Η Ελλάδα μπροστά στη  νέα συμφωνία Γερμανίας – Τουρκίας για το μεταναστευτικό

Η Ελλάδα μπροστά στη  νέα συμφωνία Γερμανίας – Τουρκίας για το μεταναστευτικό

0

Στη λήξη της Γερμανικής Προεδρίας, η καγκελάριος Μέρκελ σπεύδει να διασφαλίσει τη νέα συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το μεταναστευτικό πρόβλημα, με εμφανή στόχο να καθησυχάσει την Άγκυρα και να εξασφαλίσει ότι η Γερμανία  και μόνον -και όχι το σύνολο των κρατών της ΕΕ- δεν πρόκειται να απειληθεί από «ορδές προσφύγων» προερχόμενων από την Τουρκία.

Οι ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η γερμανική προεδρία θέλει να δεσμεύσει την ΕΕ ότι ο Τ. Ερντογάν θα λάβει για τα επόμενα δύο χρόνια 11 δις ευρώ για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των προσφύγων στο έδαφος του . Και μια σημαντική λεπτομέρεια: ο Τ. Ερντογάν εξασφάλισε ότι από εδώ και μπρος τα χρήματα  για τους πρόσφυγες  θα πηγαίνουν απ’ ευθείας στην τουρκική κυβέρνηση και όχι απ’ ευθείας στις εμπλεκόμενες ΜΚΟ, διότι κατά τον Τούρκο Πρόεδρο δεν ανέχεται πλέον η ΕΕ « να δίνει λεφτά από το ένα χέρι και να τα παίρνει πίσω με το άλλο».

Έτσι, με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο επιβεβαιώνεται ότι η Α Μέρκελ, στη δύση της καριέρας της, χρησιμοποιεί ανοιχτά και προκλητικά τη δύναμη της μέσα στην ΕΕ μόνο «για το καλό» της Γερμανίας και μόνον.

Δεν έχουν περάσει δύο εβδομάδες  από την  κατάπτυστη Σύνοδο Κορυφής  και το Βερολίνο ανοιχτά πλέον  αποδεικνύει ότι ήταν και θα είναι «η προστάτιδα δύναμη» της Τουρκίας στον ευρωπαϊκό χώρο. Έκανε ότι περνούσε από το χέρι της η γερμανική προεδρία ώστε να μην επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα για την επιθετική στάση της απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Και αυτό το έκανε – και το κάνει για δύο λόγους:

Να μην σταματήσουν οι διμερείς αμυντικές συμφωνίες και πωλήσεις γερμανικών αμυντικών συστημάτων στην Τουρκία. Και επιπλέον να κλείσει  το γερμανικό/τουρκικό «ντηλ» ώστε κανείς μετανάστης από την Τουρκία να μην πατήσει  για τα επόμενα δύο χρόνια, τουλάχιστον, γερμανικό έδαφος.

Αυτό άλλωστε, αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές ήταν ο όρος που έθεσε η κα Μέρκελ για να «χρυσώσει» τον Ερντογάν στη νέα Συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό: Κανένας πρόσφυγας δεν θα πατήσει το γερμανικό έδαφος. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων τηλεφωνημάτων των δύο ηγετών τις προηγούμενες ημέρες.

Είναι εμφανές επομένως ότι η ΕΕ έχει θωρακιστεί πλέον απέναντι στο προσφυγικό πρόβλημα ( Σύριοι πρόσφυγες κλπ.) σε βάρος της Ελλάδας, που από το 2015 έχει δεχθεί -αδιαμαρτύρητα και  σε βάρος των συμφερόντων της χώρας- τον μεγάλο όγκο των προσφύγων από τα τουρκικά παράλια και τώρα τραβάει τα μαλλιά της να τους «ενσωματώσει» στον εθνικό κορμό.

Από εδώ και πέρα η ΕΕ θέλει και πάλι να θωρακίσει τα κράτη μέλη  από πιθανά κύματα οικονομικών μεταναστών προς την Ευρώπη- κατά πάσα πιθανότητα σε βάρος της Ελλάδας – αν αυτή δεν αντιδράσει.

Είναι κοινό μυστικό εδώ και έναν χρόνο περίπου, ότι η Ελλάδα δέχεται από την Τουρκία μεγάλο όγκο οικονομικών μεταναστών που προέρχονται κυρίως από τη Βόρεια και Κεντρική Αφρική. Ουδείς εξ αυτών έχει γυρίσει πίσω.

Η Τουρκία του Ερντογάν συστηματικώς τον τελευταίο χρόνο λειτουργεί ως κανονικό πέρασμα μεταναστών Αφρικανών , αλλά και Ασιατών  προς την Ευρώπη , οι οποίοι όμως σταματούν …δια βίου στην Ελλάδα. Από τον καινούργιο χρόνο η ελληνική κυβέρνηση θα έχει να χειριστεί και ένα ακόμα πρόβλημα που επηρεάζει τα συμφέροντα της χώρας , δηλαδή τους οικονομικούς μετανάστες  από τα «τέσσερα σημεία του ορίζοντα» μέσω Τουρκίας.

Το παιχνίδι θα είναι για σκληρούς παίχτες και αποφασισμένους…

Της Κύρας Αδάμ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Κύρα Αδάμ
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…