Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Ενίσχυση για την αδιάθετη πατάτα ζητούν οι παραγωγοί της ΑΜΘ

Ενίσχυση για την αδιάθετη πατάτα ζητούν οι παραγωγοί της ΑΜΘ

0

Υπόμνημα του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξη στον υπουργό ΥΠΑΑΤ

 Το 70% παραμένει στις αποθήκες των παραγωγών με αβέβαιη την απορρόφησή της λόγω της χαμηλής εμπορικής ζήτησης εξαιτίας της εντονότερα συνεχιζόμενης πανδημίας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Ζιμπίδης υπέβαλε Υπόμνημα προς τον Υπουργό ΥπΑΑΤ κ. Βορίδη για τη στήριξη των Ελλήνων καλλιεργητών πατάτας που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, με το οποίο ζητά να εξεταστεί η δυνατότητα να χορηγηθεί οικονομική ενίσχυση στους παραγωγούς πατάτας.

Στο υπόμνημά του αναφέρει, «Αξιότιμε κ. Υπουργέ, η συνέχιση της πανδημίας έχει ολέθριες συνέπειες στην διάθεση της καλοκαιρινής και της φθινοπωρινής πατάτας των παραγωγών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας  και  Θράκης. Την κατάσταση επιδείνωσε η καθυστερημένη διάθεση της ανοιξιάτικης πατάτας, η οποία παράγεται κυρίως στη νότια Ελλάδα, γεγονός που οφείλεται στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας ήρθε να αποτελειώσει ότι έμεινε όρθιο από το πρώτο κύμα,  με τις τιμές πλέον να κατρακυλούν σε 10-13 λεπτά το κιλό.

Στην Περιφέρειά μας συνολικά καλλιεργούνται σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ (ΟΣΔΕ 2020) 24.000 στρέμματα, εκ των οποίων το 93% είναι καλοκαιρινή και φθινοπωρινή και το 7% ανοιξιάτικη, η οποία λαμβάνει ήδη την οικονομική ενίσχυση.

Ο μεγαλύτερος όγκος παραγωγής και στρεμμάτων είναι στο λεκανοπέδιο Κ. Νευροκοπίου της ΠΕ Δράμας, με 20.000 στρέμματα και  δηλωμένες ως καλοκαιρινές και φθινοπωρινές.

Παράλληλα, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής (περίπου 70%) παραμένει αδιάθετο στις αποθήκες των παραγωγών με αβέβαιη την απορρόφησή της λόγω της χαμηλής εμπορικής ζήτησης λόγω της εντονότερα συνεχιζόμενης πανδημίας. Τις τελευταίες χρονιές είχε διατεθεί μέχρι τέλη Νοέμβρη το 70% της παραγωγής με μέση τιμή μεταξύ 0,22 μέχρι 0,28 Ευρώ το κιλό.

Κατόπιν όλων αυτών και με δεδομένο ότι η πατάτα αποτελεί μονοκαλλιέργεια και είναι η βασική πηγή εισοδήματος του λεκανοπεδίου,  καθίσταται αναγκαία η ενίσχυση και στήριξη του εισοδήματος των καλλιεργητών για να ανταπεξέλθουν στις πραγματοποιηθείσες  καλλιεργητικές δαπάνες, καθώς και στο κόστος διαβίωσης των οικογενειών τους

Επίσης σας γνωρίζουμε ότι το μέσο καλλιεργητικό κόστος της πατάτας ανέρχεται στα 750 Ευρώ/στρέμμα.

Κατά συνέπεια, σας ζητούμε να εξετάσετε τη δυνατότητα χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης στους παραγωγούς πατάτας αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει το Υπουργείο (Ταμείο αλληλεγγύης, Ταμείο στήριξης λόγω πανδημίας, de minimis κ.α.).

Σας στέλνουμε Πίνακα με αναλυτικά στοιχεία αποδόσεων δαπανών και τιμών της ομάδας παραγωγών Νευροκοπίου των καλλιεργητικών περιόδων 2017-2020 που είναι αντιπροσωπευτικά για όλους τους παραγωγούς.

Επιπλέον, θεωρούμε αυτονόητη την υποχρέωση του Κράτους να στηρίζει την εγχώρια παραγωγή, και παρακαλούμε με τους κατάλληλους μηχανισμούς να περιορίσετε στο ελάχιστο τις εισαγωγές πατάτας από τρίτες χώρες λόγω των κρίσιμων συνθηκών που διανύουμε και να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή ελληνοποιήσεων του προϊόντος».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την αντίθεση τους εκφράζουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι ΑΜΘ σχετικά με το Σ/Ν για την Δευτεροβάθμια Περίθαλψη

Τα βασικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν, είναι η υποστελέχωση των δομών του Ε.Σ…