Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ e-ΕΦΚΑ: Επιστροφές εισφορών ύψους 105 εκατ. ευρώ

e-ΕΦΚΑ: Επιστροφές εισφορών ύψους 105 εκατ. ευρώ

0

Έως 31/12 οι πιστώσεις στους δικαιούχους

Τα επόμενα 24ωρα και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου αναμένεται να επιστρέψει ο e-ΕΦΚΑ σε δεκάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους το πιστωτικό υπόλοιπο που οφείλεται μετά την εκκαθάριση των εισφορών του 2019.

Οι πρώτες επιστροφές αναμένεται να αφορούν κατά πρώτον όσους δικαιούχους έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ στον ΕΦΚΑ, ενώ εκτιμάται πως μέχρι 31 Δεκεμβρίου θα επιστραφούν τα πρώτα 105 εκατ. ευρώ από τα περίπου 200 εκατ. που οφείλονται σε 343.669 ασφαλισμένους μετά την εκκαθάριση του 2019. Η επικείμενη εφάπαξ πίστωση αφορά, άλλωστε, μόνο όσους δεν υπέβαλαν έως τις 30 Νοεμβρίου ηλεκτρονική δήλωση στον e-ΕΦΚΑ για συμψηφισμό του πιστωτικού τους υπολοίπου με επόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Όσοι δήλωσαν επιθυμία συμψηφισμού, δεν θα λάβουν τώρα το ποσό της επιστροφής, αλλά αυτό θα παραμείνει στον ασφαλιστικό τους λογαριασμό και θα συμψηφίζεται με μελλοντικές τους υποχρεώσεις προς τον ΕΦΚΑ. Οι υπόλοιποι θα λάβουν εφάπαξ πίστωση στον λογαριασμό τους.

Οι υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιδίδονται σε αγώνα δρόμου προκειμένου εντός των επόμενων ημερών και έως την Πρωτοχρονιά να πραγματοποιηθούν οι πρώτες καταβολές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι η πληρωμή να πραγματοποιηθεί μετά τα Χριστούγεννα και πριν από την Πρωτοχρονιά.

Η εκκαθάριση

Υπενθυμίζεται πως μετά την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2019 -τελευταία χρονιά κατά την οποία οι μη μισθωτοί πλήρωσαν εισφορές με βάση το εισόδημά τους- 343.669 ασφαλισμένοι κατέληξαν με μέσο πιστωτικό υπόλοιπο 606,17 ευρώ. Αυτό συνέβη διότι το 2018 δήλωσαν μικρότερο φορολογητέο εισόδημα από το 2017 και έπρεπε να πληρώσουν λιγότερες εισφορές. Ειδικότερα, στις 6 Νοεμβρίου ο e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των εισφορών του 2019 ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών για 1.503.043 ασφαλισμένους. Από την εκκαθάριση των μερίδων προέκυψαν:

* 359.000 ασφαλισμένοι με μηδενικό αποτέλεσμα

* 800.349 ασφαλισμένοι με μέσο χρεωστικό υπόλοιπο 1.355,61 ευρώ, το οποίο είναι πλέον καταβλητέο σε 5 μηνιαίες δόσεις με καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης την 31η/3/2021 και

* 343.669 ασφαλισμένοι με μέσο πιστωτικό υπόλοιπο 606,17 ευρώ.

Από το 2020 και εφεξής, το σύστημα άλλαξε άρδην, καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες επιλέγουν το ύψος των εισφορών που επιθυμούν, μεταξύ 6 υποχρεωτικών κατηγοριών, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους. Στο πλαίσιο των προβλέψεων του νέου νόμου συνεχίζονται έως τις 31 Ιανουαρίου οι δηλώσεις στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) από επαγγελματίες και αγρότες για την επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας του 2021. Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχής σε ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το 2021.

Τον περασμένο Μάρτιο 136.455 επαγγελματίες και αγρότες επέλεξαν ασφάλιστρα υψηλότερα από την κατώτατη κατηγορία. Ειδικά αυτοί οι ασφαλισμένοι πρέπει να προσέξουν διπλά, καθώς όσοι δεν υποβάλουν αίτηση θα παραμείνουν στην ίδια κατηγορία και το 2021. Όσοι επιθυμούν να πληρώνουν χαμηλότερα ασφάλιστρα το 2021 λόγω και της κρίσης της πανδημίας πρέπει να το δηλώσουν έως 31 Ιανουαρίου στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ.

Οι ασφαλιστικές κατηγορίες είναι έξι. Για τους επαγγελματίες τα ασφάλιστρα κυμαίνονται από 220 ευρώ η κατώτατη κατηγορία, 262 ευρώ η δεύτερη και έως 576 η ανώτατη. Για τους αγρότες τα ασφάλιστρα κυμαίνονται από 123 έως 332 ευρώ. Η επιλογή του ασφαλίστρου επηρεάζει το κόστος των πλασματικών ετών εντός του 2021 και μακροπρόθεσμα το ποσό της σύνταξης. Ωστόσο, όπως αναφέρουν ειδικοί επί της κοινωνικής ασφάλισης, η επιλογή για μικρό χρονικό διάστημα χαμηλής ασφαλιστικής κατηγορίας δεν επηρεάζει σημαντικά το ποσό της προσδοκώμενης σύνταξης.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…