Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Απορία και αδικία μεταφέρουν τα Κέντρα Αισθητικής για τη διατήρηση της αναστολής

Απορία και αδικία μεταφέρουν τα Κέντρα Αισθητικής για τη διατήρηση της αναστολής

0

Παρότι αδειοδοτούνται ως πάροχοι υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και όχι ως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως κομμωτήρια και κέντρα περιποίησης νυχιών, παραμένουν κλειστά

Πλήγμα η απώλεια της εορταστικής περιόδου που παραδοσιακά είχε μεγάλη ζήτηση. Ζητούνται διευκρινίσεις για τα μικτά κέντρα όπου ο ένας ΚΑΔ είναι σε αναστολή και ο άλλος όχι

Μόνο η περιποίηση νυχιών και όχι οι υπηρεσίες που παρέχονται από εργαστήρια αισθητικής, πήρε χθες το «πράσινο φως» και άνοιξε για πελάτες και πελάτισσες σε συνέχεια του ανοίγματος κομμωτηρίων και βιβλιοπωλείων. Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης εξήγησε ότι δεν υπήρξε κάποια πίεση ωστόσο «κρίθηκε την Παρασκευή ότι σωστό θα ήταν να λειτουργήσουν τα κομμωτήρια, αλλά θα υπήρχε μεγάλη προσπάθεια καταστρατήγησης για τις υπηρεσίες για τα νύχια, αν δεν άνοιγαν. Ελήφθη η απόφαση να ανοίξουν, για να μπορέσουμε να επιτρέψουμε να λειτουργήσει κάτι με κανόνες». Μάλιστα, ανέφερε ότι στα μέτρα προστασίας προστέθηκε και πλαστικό μεταξύ πελάτη και εργαζόμενου για να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία.

Η εξέλιξη αυτή άφησε ένα μεγάλο ερωτηματικό και ένα αίσθημα αδικίας στα κέντρα αισθητικής που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής και βλέπουν την «καλή» περίοδο των Χριστουγέννων να χάνεται, χωρίς να έχουν δοθεί επαρκείς διευκρινίσεις για τους λόγους που εξαιρέθηκαν.

«Οι αυστηρές προδιαγραφές και τα μέτρα προστασίας αποτελούν τμήμα της δουλειάς μας ούτως ή άλλως»

«Η μη επαναλειτουργία των εργαστηρίων αισθητικής τη στιγμή που έγινε άρση της αναστολής για κομμωτήρια και χώρους περιποίησης νυχιών αποτελεί ‘αγκάθι’ για τον χώρο μας»
Μαρία Βαρτζοπούλου
Πρόεδρος συλλόγου πτυχιούχων και
εργαστηριούχων αισθητικών ΑΜΘ

Όπως εξηγεί στο «Ε» η πρόεδρος του Συλλόγου Πτυχιούχων και Εργαστηριούχων Αισθητικών ΑΜΘ Μαρία Βαρτζοπούλου, «τα εργαστήρια αισθητικής αδειοδοτούνται από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας ως υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως οι φυσικοθεραπευτές και οι διατροφολόγοι. Τα κέντρα περιποίησης νυχιών, όπως και τα κομμωτήρια αδειοδοτούνται ως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Εμείς λειτουργούμε υπό αυστηρότερες προδιαγραφές και ασφαλώς τα μέτρα προστασίας αποτελούν τμήμα της δουλειάς μας ούτως ή άλλως». Υπό αυτή την έννοια, γίνεται αποδεκτή η λειτουργία των κέντρων περιποίησης νυχιών εν μέσω συνθηκών πανδημίας, αλλά δεν επιτρέπεται να παρέχονται υπηρεσίες, που διασφαλίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό την τήρηση μέτρων ασφάλειας και υγιεινής. «Οι υπηρεσίες των κέντρων αισθητικής λειτουργούν, η φροντίδα προσώπου και σώματος, η αποτρίχωση ανδρών και γυναικών, συντελούν και αυτές ενισχυτικά στην ψυχική υγεία», αναφέρει η κ. Βαρτζοπούλου, μεταφέροντας το ερωτηματικό του κλάδου σχετικά με την εξαίρεσή του.

Μάλιστα, η ίδια σημειώνει ότι χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις κυρίως για τις περιπτώσεις των κέντρων που διαθέτουν και τις δύο αδειοδοτήσεις, δηλαδή και τους δύο ΚΑΔ εκ των οποίων μόνο ο ένας επιτρέπεται να λειτουργεί.

Πλήττονται και τα κέντρα αισθητικής από τη «μαύρη» εργασία

Ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις της αναστολής λειτουργίας, η κ. Βαρτζοπούλου σημειώνει ότι η αναβολή του ανοίγματος των κέντρων αισθητικής αποτελεί τεράστιο πλήγμα, ενώ, όπως και στην περίπτωση των υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, ο κλάδος αντιμετωπίζει τον αθέμιτο ανταγωνισμό της παροχής υπηρεσιών στο σπίτι ή σε άλλους χώρους μη αδειοδοτημένους, με συνθήκες «μαύρης» εργασίας. Άλλωστε, όπως επισημαίνει, η περίοδος των Χριστουγέννων ανέκαθεν αποτελούσε μία περίοδο αυξημένης ζήτησης καθώς το γιορτινό κλίμα αποτελούσε κίνητρο για να κάνουν οι πελάτες δώρο φροντίδας στους ίδιους ή σε άλλους.

Παράλληλα, η ίδια μεταφέρει και την προσμονή των πελατών και κυρίως πελατισσών που τηλεφωνούν και σπεύδουν να κρατήσουν προτεραιότητα για τη στιγμή που θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν.

«Η μη λειτουργία των εργαστηρίων αισθητικής αποτελεί ένα μεγάλο ‘αγκάθι’ για τον χώρο μας», καταλήγει η κα Βαρτζοπούλου μεταφέροντας και τις προσπάθειες που γίνονται και σε επίπεδο Ομοσπονδίας με επαφές προς το Υπουργείο ώστε να αρθεί η αναστολή, πάντα με σεβασμό στη δημόσια υγεία.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …