Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ανυποχώρητο το επιδημιολογικό φορτίο στην Ξάνθη

Ανυποχώρητο το επιδημιολογικό φορτίο στην Ξάνθη

0

59 νέα κρούσματα χθες στην ΠΕ Ξάνθης-283 στην ΑΜΘ

 Η Ξάνθη δεύτερη σε κρούσματα συνολικά από την αρχή της πανδημίας στην Περιφέρειά μας, μετά τη δοκιμαζόμενη Δράμα. 6.134 τα κρούσματα στην ΑΜΘ τον Νοέμβριο

Σε αυτή τη δεύτερη φάση της πανδημίας που για την Ξάνθη αποτελεί στην πράξη την τρίτη, φαίνεται ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρότι ο νομός και το νοσοκομείο μας δεν αντιμετωπίζουν για την ώρα τις δραματικές διαστάσεις της έξαρσης του ιού, που δοκιμάζουν τη γειτονική Δράμα.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας παραμένει ασφυκτική, ενώ σταθερά πλήρες ή σχεδόν πλήρες είναι το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης με 90 νοσηλευόμενους με κορωνοϊό εκ των οποίων 7 στις κλίνες ΜΕΘ.

Το τελευταίο διάστημα εγείρεται ένας προβληματισμός σχετικά με το λόγο που δεν προκύπτει μείωση μετά από τρεις γεμάτες εβδομάδες σε συνθήκες lockdown και για το λόγο αυτό το ενδιαφέρον των υγειονομικών στην Ξάνθη έχει στραφεί στους χώρους που συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός εργαζομένων, αλλά και εντός των σπιτιών, αφού, λόγω της συνεχούς παραμονής στο σπίτι, η τήρηση της απομόνωσης από το θετικό κρούσμα αποτελεί δύσκολο εγχείρημα κι έτσι προκύπτει πολύ συχνή μετάδοση του ιού στα μέλη της οικογένειας.

Ανησυχία για τη νοσηλεία περιστατικών μη covid

Εν τω μεταξύ, σοβαρό ζήτημα που εγείρεται είναι η νοσηλεία σε εντατική θεραπεία ασθενών μη covid, αφού πλέον όλα τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας νοσηλεύουν περιστατικά κορωνοϊού, ενώ ήδη συζητείται δημόσια η μετάδοση του ιού σε ασθενείς μη covid που νοσηλεύονταν μαζί με θετικά κρούσματα στις νοσοκομειακές μονάδες.

Κάποια περιστατικά μη covid διοχετεύονται σε ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα, ωστόσο η κατάσταση για την ώρα δεν δείχνει ενθαρρυντικά σημάδια υποχώρησης της έξαρσης.

613 οι διασωληνωμένοι. Επιμένει η πίεση στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας

Ο ΟΕΔΥ ανακοίνωσε χθες, 2186 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

613 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 175 (28.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 611 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 89 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2606 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1055 (40.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Β. Κικίλιας: Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τρίτο κύμα

Ο Βασίλης Κικίλιας, κατά τη ζωντανή ενημέρωση της Τετάρτης σημείωσε πως βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού. Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμούς και κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας μέχρι να έρθει η στιγμή που το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο προς χρήση. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του έκανε λόγο και για την πιθανότητα η χώρα μας -αλλά και η Ευρώπη- να βρεθεί αντιμέτωπη και με ένα «τρίτο κύμα» της πανδημίας.

«Στο συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Υγείας, η επίτροπος Κυριακίδου δήλωσε ότι κάθε 17 δευτερόλεπτα ένας πεθαίνει από Covid στην Ευρώπη», είπε ο υπουργός και υπογράμμισε τον κίνδυνο που ελλοχεύει από την πρόωρη χαλάρωση των μέτρων, χαλάρωση που θα οδηγήσει σε ραγδαία επιδείνωση.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τρίτο κύμα. Ήδη χώρες όπως το Ισραήλ σκέφτονται σοβαρά να επαναφέρουν το lockdown και αυτό πρέπει να μας φέρει σε περίσκεψη, τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε την προσωπική μας στάση απέναντι στη δημόσια υγεία. Όπως και τη στάση που θα ακολουθήσει η πολιτεία ώστε να προστατεύσει τους πολίτες μας», είπε επίσης ο κ. Κικίλιας.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως το σύστημα υγείας συνεχίζει να δέχεται σημαντικές πιέσεις από τον κορωνοϊό. Όπως είπε, γινόμαστε «μάρτυρες μιας τιτάνιας προσπάθειας των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Κατερίνης, της Δράμας, των Σερρών, της Βέροιας, της Εύβοιας, τα οποία δοκιμάζονται».

 

Δεν υπάρχουν εκτιμήσεις για την άρση των μέτρων

Απαντώντας σε ερώτηση για την άρση του lockdown, ο υπουργός Υγείας είπε ότι με φροντίδα του πρωθυπουργού και την εμπιστοσύνη στους ειδικούς, η κυβέρνηση θα προχωρήσει με προσοχή. «Από τη στιγμή που υπάρχει ελπίδα με τα εμβόλια και με σεβασμό ο ένας για τον άλλον, θα φροντίσουμε ώστε να φτάσουμε στην ώρα που η επιστήμη θα δώσει λύσεις», τόνισε.

 

Τα χθεσινά κρούσματα στην ΑΜΘ

  • 28 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 70 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
  • 49 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
  • 65 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
  • 59 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
  • 40 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

 

Η επιδημιολογική κατάσταση της ΑΜΘ ανά νομό

Το επιδημιολογικό φορτίο πάντως, δείχνει να μην υποχωρεί στην Ξάνθη και μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν αμείωτη διατήρηση της Ξάνθης σε υψηλό επίπεδο ιικού φορτίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει καθημερινά το «Ε» για την εξέλιξη της πανδημίας πρώτη πλέον τόσο τον Νοέμβριο όσο και συνολικά σε κρούσματα είναι η Δράμα, που είχε 1.893 κρούσματα καταγεγραμμένα μόνο τον Νοέμβριο και 2.419 μέχρι χθες από την αρχή της πανδημίας. Ακολουθεί η Ξάνθη με 1.004 κρούσματα τον Νοέμβριο (μετά τον Έβρο και την Καβάλα δηλαδή), αλλά με 1.722 συνολικά.

Η ΠΕ Ροδόπης παρά την έξαρση που σημειώθηκε πριν μερικές εβδομάδες διατηρεί χαμηλότερα επίπεδο επιδημιολογικής φόρτισης και φαίνεται να είναι αυτή τη στιγμή σε καλύτερη κατάσταση από τις υπόλοιπες περιοχές της ΑΜΘ.

 

Τα κρούσματα στην ΑΜΘ από την αρχή της πανδημίας

Μήνες Δράμα Έβρος Καβάλα Ξάνθη Ροδόπη Σύνολο
Μάρτιος 6 14 4 23 4 51
Απρίλιος 1 3 1 28 3 36
Μάιος 2 0 0 23 0 25
Ιούνιος 4 3 2 218 30 257
Ιούλιος 8 2 48 50 4 112
Αύγουστος 26 111 64 33 21 255
Σεπτέμβριος 14 18 12 14 5 63
Οκτώβριος 414 255 219 198 561 1647
Νοέμβριος 1893 1175 1188 1004 874 6134
Δεκέμβριος (έως 2/12) 151 82 120 131 81 565
Άθροισμα 2419 1663 1658 1722 1583 9045

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση Κοντού με Σουλεϊμάν για την ένταξη του Δροσερού στο σχέδιο πόλεως

Η συνάντηση έλαβε χώρα την Πέμπτη 11 Απριλίου Συνάντηση με τον δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό…