60.000 κατοικίες θα ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα – στόχος οι 600.000 έως το 2030
Ανοίγει σήμερα στις Περιφέρειες Ηπείρου – Ιονίων Νήσων η πλατφόρμα του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» προκειμένου να υποδεχθεί τις αιτήσεις των πολιτών που θέλουν να υπαχθούν στο νέο πρόγραμμα. Θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες Περιφέρειες: στις 13 Δεκεμβρίου η Δυτική Μακεδονία, στις 14 Δεκεμβρίου η Αττική, στις 15 Δεκεμβρίου η Κεντρική Μακεδονία, στις 16 Δεκεμβρίου η Στερεά Ελλάδα και η Πελοπόννησος, στις 18 Δεκεμβρίου η Δυτική Ελλάδα, στις 20 Δεκεμβρίου η Θεσσαλία και στις 21 Δεκεμβρίου οι Περιφέρειες Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου. Όσον αφορά στις αιτήσεις για υπαγωγή πολυκατοικιών στο πρόγραμμα εξοικονόμησης, οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές από 18.01.2021. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίγει κάθε πρωί στις 10.00.
Το νέο πρόγραμμα παρουσιάστηκε και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και την Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου. Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, πρόκειται για μια δράση από την οποία βγαίνουν κερδισμένοι όλοι πολίτες, επιχειρήσεις και επαγγελματίες του κλάδου των κατασκευών, η βιομηχανία των δομικών υλικών.
Στο νέο πρόγραμμα, αναμένεται να ενταχθούν 60.000 κατοικίες. Το ποσό των επιδοτήσεων ανέρχεται στα 900 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών που θα δημιουργηθεί υπολογίζεται στα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων εκτιμάται ότι θα μειώσει την έκλυση αερίων του θερμοκηπίου κατά περισσότερους από 200.000 τόνους, ενώ θα εξοικονομηθούν περισσότερες από 900.000 Mwh ενέργειας.
Πέραν του προγράμματος, ο στόχος είναι η αναβάθμιση 170.000 κατοικιών σε βάθος τριετίας, με συνολικό προϋπολογισμό 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι και το κονδύλι που έχει αιτηθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος είναι η αναβάθμιση 600.000 κατοικιών, που ισοδυναμούν με το 15% του συνόλου των κτιρίων της χώρας, έως το 2030.
Το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» προβλέπει διεύρυνση των επιλέξιμων παρεμβάσεων και βελτίωση των κινήτρων με το βασικό ποσοστό επιχορήγησης να ανέρχεται έως το 65% και ανάλογα με το εισόδημα κάθε δικαιούχου θα μπορεί να φτάσει έως το 95%. Σε αυτό το ποσοστό εντάσσεται κίνητρο για επιπλέον επιδότηση 10% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ενεργειακών κλάσεων Η και Ζ οι οποίοι θα καταφέρουν να αναβαθμίσουν την ενεργειακή τάξη του ακινήτου τους τουλάχιστον στο Β’, ξεχωριστή προσαύξηση 10% λόγω της πανδημίας (για όσες κατοικίες υπαχθούν στο πρόγραμμα τα έτη 2020 και 2021) και επιπλέον 10% για Δήμους σε λιγνιτικές περιοχές.
Πέρα από τις συνήθεις παρεμβάσεις που επιδοτούνταν στα προηγούμενα προγράμματα (π.χ. κουφώματα, θερμομονώσεις κλπ) πλέον θα επιδοτούνται και έργα για την ενεργειακής αυτονομίας. Αφορούν στην εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (π.χ. εγκατάσταση φωτοβολταϊκών) για την κάλυψη της ενεργειακής ζήτησης του κτιρίου, αλλά μόνον εφόσον η κατοικία αναβαθμίζεται σε ενεργειακή κατηγορία τουλάχιστον Β+. Ως συμπληρωματική παρέμβαση στην εγκατάσταση νέου φωτοβολταϊκού σταθμού επιδοτούνται και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες). Ακόμη καλύπτεται η εγκατάσταση υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων καθώς και παρεμβάσεις Έξυπνων Συστημάτων (SmartHome).
50% μείωση του κόστους θέρμανσης
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών κ. Κώστας Λάσκος παρουσίασε στον πρωθυπουργό ακίνητο το οποίο έχει αναβαθμιστεί ριζικά και πριν την υλοποίηση των έργων προκαλούσε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της τάξης των 11 τόνων ανά έτος, ενώ απαιτούσε περίπου 3.000 ευρώ για την πρέπουσα θέρμανσή του. «Το κόστος της θέρμανσης έχει πέσει στο μισό, από 1.000 ευρώ στα 500 το χρόνο», σημείωσε.
Ένα κτίριο ή διαμέρισμα για να κριθεί επιλέξιμο στο νέο Εξοικονομώ – Αυτονομώ, πρέπει να είναι νόμιμο ή να έχει τακτοποιηθεί με έναν από τους νόμους αυθαιρέτων, να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία , και να κατατάσσεται σε ενεργειακή κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ. Τα έργα της ενεργειακής αναβάθμισης (φυσικό και οικονομικό αντικείμενο) θα πρέπει να ολοκληρώνονται σε διάστημα 12 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής. Η επιλεξιμότητα υποβαλλόμενων δαπανών για την ολοκλήρωσή τους λήγει την 16.06.2023. Η επιλεξιμότητα των δαπανών του προγράμματος λήγει την 31.12.2023.
Είναι αξιοσημείωτο ότι, λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων, το απαιτούμενο από τις Πολεοδομίες (ΥΔΟΜ) πιστοποιητικό για να υποβληθεί η αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα (βεβαίωση νομίμως εκδοθείσας οικονομικής άδειας ή βεβαίωση τακτοποίησης αυθαιρέτου) δεν θα είναι υποχρεωτικό στην παρούσα φάση και θα μπορεί να αντικατασταθεί από μια υπεύθυνη δήλωση. Η κατάθεση του πιστοποιητικού καθίσταται υποχρεωτική σε επόμενο βήμα της διαδικασίας, ως προϋπόθεση υπαγωγής.