Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αναστολή εργασίας Νοεμβρίου: Πληρώνονται την Παρασκευή οι εργαζόμενοι των πληττόμενων επιχειρήσεων

Αναστολή εργασίας Νοεμβρίου: Πληρώνονται την Παρασκευή οι εργαζόμενοι των πληττόμενων επιχειρήσεων

0

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αναστολές Δεκεμβρίου

Με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας, την Παρασκευή 11 του μήνα, θα πληρωθούν οι χιλιάδες εργαζόμενοι των πληττόμενων επιχειρήσεων, με βάση τα 800 ευρώ. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι σε αντίθεση με εργαζόμενους «κλειστών» επιχειρήσεων, που μπήκαν υποχρεωτικά σε αναστολή αργότερα (π.χ. στη Θεσσαλονίκη το lockdown ξεκίνησε στις 3 του μήνα και στην Αθήνα στις 7), η πλειοψηφία τους μετράει μέρες αναστολής από την 1η Νοεμβρίου, η ειδική αποζημίωση που θα λάβουν είναι «στρογγυλά» 800 ευρώ.

Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Εργασίας συνεχίζονται οι αναφορές για περιπτώσεις εργαζομένων επιχειρήσεων σε αναστολή λειτουργίας, οι οποίοι ενώ θα έπρεπε να έχουν πληρωθεί από τις 27 Νοεμβρίου, δεν έχουν δει ακόμα στους λογαριασμούς τους ούτε μισό ευρώ. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι 3 είναι οι πιθανές αιτίες γι’ αυτές τις περιπτώσεις:

-Οι δηλώσεις των εργοδοτών είχαν σφάλματα

-Οι εργαζόμενοι αν και έπρεπε να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση, δεν το έπραξαν

-Οι επιχειρήσεις είναι μικρής δραστηριότητας και θα υποβάλουν ως σήμερα δηλώσεις ως πληττόμενες

Λίγες, αλλά υπαρκτές, είναι και οι περιπτώσεις εργαζομένων που πήραν την ειδική αποζημίωση, αλλά «ψαλιδισμένη». Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επιχείρηση που ήταν αρχικά πληττόμενη, τέθηκε εν συνεχεία σε αναστολή λειτουργίας. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, οι εργοδότες των εν λόγω επιχειρήσεων έπρεπε να υποβάλουν 2 δηλώσεις: η πρώτη για τις ημέρες που ήταν πληττόμενες και η δεύτερη για τις ημέρες που έκλεισαν με κυβερνητική εντολή. Αν υπέβαλαν μόνο τη δεύτερη, τότε η ΕΡΓΑΝΗ δεν είχε στοιχεία για τις ημέρες που οι εργαζόμενοι ήταν σε αναστολή ως πληττόμενη επιχείρηση, άρα και οι αποζημιώσεις ήταν «ψαλιδισμένες».

Άρχισαν από την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου οι δηλώσεις αναστολών Δεκεμβρίου

Ξεκίνησε από εχθές Τρίτη 8 Δεκεμβρίου η διαδικασία των δηλώσεων αναστολών Δεκεμβρίου στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

Όλες οι επιχειρήσεις που θεωρούνται πληττόμενες για τον Δεκέμβριο, με βάση την διευρυμένη λίστα ΚΑΔ πληττόμενων Νοεμβρίου, μπορούν να θέσουν σε αναστολή μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Η ειδική αποζημίωση για τις αναστολές του Δεκεμβρίου επιστρέφει στα 534 ευρώ, δηλαδή στα 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής. Οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή θέτουν υποχρεωτικά σε αναστολή τις συμβάσεις των εργαζομένων τους, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το lockdown, ενώ αν επαναλειτουργήσουν εντός Δεκεμβρίου θα θεωρούνται πληττόμενες έως 31/12.

Στόχος είναι η ειδική αποζημίωση Δεκεμβρίου για τους εργαζόμενους σε κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις να πληρωθεί – όπως συνέβη και τον Νοέμβριο – στα τέλη Δεκεμβρίου.

Ειδικά οι επιχειρήσεις που θέτουν το σύνολο των εργαζομένων τους σε αναστολή, δηλαδή πρακτικά παραμένουν με δική τους βούληση κλειστές, μπορούν να θέτουν σε αναστολή και τις συμβάσεις εργασίας επιδοτούμενων εργαζομένων του προγράμματος «Ανοικτό Πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας».

Σε αναστολή μπορούν να τεθούν και οι συμβάσεις εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει Αίτηση Α΄ φάσης για τον μηχανισμό «Συν-Εργασία» για τον Δεκέμβριο, αρκεί οι εργοδότες προηγουμένως να προβούν σε τροποποίηση/ορθή επανάληψη της αίτησης.

Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου οι επιχειρήσεις απαγορεύεται να απολύσουν, ενώ μετά το πέρας της αναστολής υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης, για χρονικό διάστημα ίσο με την αναστολή.

Η υποχρέωση δεν υφίσταται όταν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσής της, όπως σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που από τη μορφή, το είδος ή τη δραστηριότητά τους έχουν συγκεκριμένο χρόνο λειτουργίας (π.χ. εποχικές).

Εξαιρούνται οι αποχωρούντες οικειοθελώς, οι αποχωρούντες λόγω συνταξιοδότησης καθώς και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου των οποίων η σύμβασή τους λήγει.

Οι επιχειρήσεις των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία με εντολή δημόσιας αρχής και για τις εξαιρέσιμες δραστηριότητες μπορούν να θέτουν εργαζόμενους σε τηλεργασία ή να προσλαμβάνουν κάνοντας χρήση του «Ανοικτού Προγράμματος 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας». Οι συμβάσεις αυτών των εργαζομένων δεν μπορούν να  τεθούν σε αναστολή. Επίσης, μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να προβούν σε απολύσεις.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Δ’ ΣΣ τίμησε τη «Μάχη των Οχυρών» παρουσιάζοντας το τιτάνιο έργο και το σθεναρό αγώνα

Πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση με κατασκευαστικά στοιχεία για τα οχυρά, αλλά και τη σ…