Το ιικό φορτίο είναι εδώ
Η διαπίστωση είναι μία. Τα κρούσματα του ιού δείχνουν να είναι υψηλά όσο περισσότεροι έλεγχοι γίνονται στον πληθυσμό.
Το πόσοι γίνονται ανά νομό είναι άγνωστο κι αυτό είναι ένα μυστήριο γιατί μένει κρυφό και δεν δημοσιοποιείται. Γίνονται γνωστά τα κρούσματα μόνον κι αυτά χωρίς να γίνεται γνωστό από πού προέρχονται γεωγραφικά.
Αυτή η τακτική της μυστικοπάθειας δεν βοηθά, κατά την εκτίμησή μας, το επίπεδο της ενημέρωσης που είναι απαραίτητο να γνωρίζει ο πληθυσμός κι όχι μόνον ο ΕΟΔΥ.
Κατά τα λοιπά, μετά την αργία του Σαββατοκύριακου, τα κρούσματα έγιναν πάλι διψήφια κι έφθασαν τα 54.
Συμπέρασμα; Απλό. Ο ιός είναι εδώ και θέλει προσοχή.
Γ.Δ.
Ο τουρισμός πήρε τα περισσότερα
Το υπουργείο Οικονομικών ομολόγησε την προκλητική του στήριξη μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής στις επιχειρήσεις τουρισμού.
Μάλιστα το ίδιο έδωσε τα ποσά με τα οποία στήριξε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφέ-μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, βενζινάδικα και περίπτερα.
Μάλιστα, το προκλητικό είναι ότι οι νομοί Αττικής, Θεσσαλονίκης, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Κρήτη, πήραν τα περισσότερα χρήματα του δανείου αυτού.
Οι υπόλοιποι νομοί πήραν τα ψίχουλα που έπεσαν από το τραπέζι του τουρισμού.
Έτσι όμως, με τη νοοτροπία αυτή, δίκαιη κατανομή δεν γίνεται τόσο σε επίπεδο νομών όσο και σε επίπεδο ποσών και επιχειρήσεων εκτός τουρισμού.
Και για να μην αγνοούμε τα νούμερα, τα 5,1 δισ. ευρώ που μοιράστηκαν, στήριξαν περιοχές που τις «καλές μέρες του τουρισμού» κονομούσαν τρελά ποσά. Τα περισσότερα αφορολόγητα φυσικά.
Γ.Δ.
Δάσκαλε που δίδασκες
Ποιος το περίμενε.
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) να αγνοεί την ελληνική περιφέρεια και συγκεκριμένα τις περιφερειακές επιχειρήσεις Τύπου.
Ο εκ Τρικάλων ορμώμενος κύριος Παπαστεργίου, δήμαρχος Τρικκαίων, αφού έγινε πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ξέχασε αμέσως ο ερίφης από πού ξεκίνησε.
Και τι έκανε;
Με απόφαση της ΚΕΔΕ χρηματοδοτείται διαφημιστική καμπάνια για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Και αν είναι δυνατόν, από αυτήν την καμπάνια αγνοείται η ελληνική περιφέρεια!!
Θα υλοποιήσει η ΚΕΔΕ καμπάνια χρυσοπληρώνοντας τις αθηναϊκές εφημερίδες, αγνοώντας τις Περιφερειακές δηλαδή την Περιφέρεια που εκπροσωπεί.
Είναι ή δεν είναι τρελό αλήθεια όλο αυτό το σκηνικό;
Γ.Δ.
Και μία επιστολή
Η επιστολή στάλθηκε στην εφημερίδα ηλεκτρονικά από συμπολίτη με αφορμή την πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ.
Μας γράφει: «Διαβάζω ότι μεταξύ των αιτημάτων, ήταν και η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας. Είναι τώρα η ώρα; Καταρρέει μεγάλο μέρος της ιδιωτικής οικονομίας από την καραντίνα, σε πολλές οικογένειες δεν μπαίνει ούτε ευρώ περισσότερο από τα χρήματα των ειδικών αποζημιώσεων, η χώρα βρίσκεται κυριολεκτικά σε κατάσταση πολέμου και οι συνδικαλιστές του Δημοσίου θεωρούν ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να διαπραγματευτούν τις αμοιβές τους; Και από πλευράς συνδικαλιστικής τακτικής να το δει κανείς, θεωρούν ότι με την απεργία ως μέσο πίεσης στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή υπήρχε η πιθανότητα να κερδίσουν την υποστήριξη της κοινωνίας;»
-Πώς αλήθεια να έχει κανείς διαφορετική άποψη;
Γ.Δ.
Διπλό το πρόβλημα
Στην επιθυμία της η κυβέρνηση να δώσει λύσεις για να στηρίξει την αγορά εν όψει των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί.
Κι όταν βρίσκεται υπό πίεση από δύο πλευρές, τότε η κατάσταση γίνεται όχι δύσκολη, τραγική.
Πρέπει να δει από τη μία την προστασία του κόσμου, να περιορίσει τα κρούσματα και τους θανάτους και από την άλλη να σκεφτεί και την επιβίωση της αγοράς πριν αυτή διαλυθεί.
Το πρόβλημα όντως μεγάλο, δύσκολο και δυσεπίλυτο και κυρίως ευαίσθητο και για τις δύο πλευρές.
Υγεία από τη μια πλευρά, οικονομία από την άλλη…
Γ.Δ.
Είναι οριστικό
Πλέον είναι οριστικό.
Τσιτιρίδης και Τσολακίδης συνεργασία τέλος.
Χώρισαν οριστικά οι δρόμοι τους και επιστροφή γιοκ.
Από δω και πέρα οι δύο δημοτικές παρατάξεις έχουν ξεχωριστή διαδρομή γιατί η κοινή συμβίωση του ενός χρόνου δεν «έδεσε» και ο Τσολακίδης επιρρίπτει ευθύνες στον Τσιτιρίδη για το «διαζύγιο».
Έτσι, τα πράγματα στο δημοτικό συμβούλιο δυσκολεύουν, ενώ οι πιθανότητες συνεργασίας είναι λίγες και συγκεκριμένες.
-Προβλέπω ως εκ τούτου αύξηση θερμοκρασίας στο συμβούλιο, παρότι καταχείμωνο.
Γ.Δ.
Θολωμένο… βλέμμα
Για όσους δε φοράμε γυαλιά είναι και λιγάκι αστείο. Οι μύωπες ωστόσο, υποφέρουν λόγω της συνεχούς χρήσης της μάσκας. Φίλοι μου μεταφέρουν πόσες διαφορετικές τεχνικές έχουν δοκιμάσει για να μη θολώνουν τα γυαλιά, ωστόσο σπανίως βλέπεις διοπτροφόρο χωρίς να είναι θολωμένο λίγο ή πολύ το τζάμι από το γυαλί.
Υπομονή, και αυτό θα περάσει.
Ε.Δ.
Η περιποίηση… νυχιών
Μέγα θέμα δημιουργήθηκε στην κοινωνία και πολλά λέχτηκαν και γράφτηκαν για το δικαίωμα των γυναικών να επισκεφθούν και περιποιηθούν να νύχια των χεριών και ποδιών τους.
Το θέμα έγινε αιτία πάρα πολλών σχολίων, όχι ιδιαίτερα κολακευτικών για την κυβέρνηση.
Κυρίως δε με τις αστείες δικαιολογίες του Άδωνι Γεωργιάδη, που υποστήριξε ότι επετράπη η λειτουργία τους για να σταματήσει η «μαύρη και κατ’οίκον απασχόληση».
Κάπου κάποιοι έχουν χάσει τη μπάλα στην κυβέρνηση κι αυτό δεν είναι καλό.
Θαυμάζει κανείς μερικές φορές, πώς έξυπνοι άνθρωποι κάνουν τόσο εύκολα σοβαρά λάθη αγνοώντας την πραγματικότητα.
Γ.Δ.
Πολύ κοντά σε ένα ολικό lockdown βρίσκεται η Ξάνθη
Όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εξετάζεται να επιβληθεί ολικό lockdown σε περιοχές που είναι στο «κόκκινο» και επιμένει το επιδημιολογικό φορτίο. Και στο νομό μας καιρό τώρα η «βελόνα» με τα κρούσματα έχει κολλήσει στα 50 – 55 καθημερινά και μόνο το Σαββατοκύριακο είναι τα μισά αφού πανελλαδικά και στην Ξάνθη γίνονται τα μισά τεστ από όσα τις καθημερινές. Επιπλέον οι αρχές φοβούνται νέα έξαρση καθώς άρχισαν να έρχονται και πάλι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας επειδή άρχισαν οι αργίες λόγω Χριστουγέννων στις χώρες που δουλεύουν. Γι αυτό σήμερα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα κάνει τεστ στις Θέρμες. Παράλληλα άρχισαν να έρχονται και φοιτητές από Βουλγαρία ή άλλα κράτη από τον Προμαχώνα καθώς η Νυμφαία παραμένει κλειστή.
Μ.Ξ.
Lockdown και… καλό Πάσχα!
Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου, Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι εκτιμά ότι τα lockdown για τον κορωνοϊό θα διαρκέσουν μέχρι το Πάσχα παρά την έγκαιρη έναρξη του εμβολιασμού.
Τέτοια ακούμε και σφίγγουμε τα δόντια κάτω από τη μάσκα γνωρίζοντας ότι η περιπέτεια της πανδημίας δείχνει κάθε μέρα ότι είναι πολύ χειρότερη και πολύ δυσκολότερη απ’ ό,τι φανταζόμασταν.
Κι όσο κι αν ξεκινήσαμε με πολύ άμεσες ενέργειες από την πλευρά της κυβέρνησης που περιόρισαν τη διασπορά το προηγούμενο διάστημα κι όσο κι αν αντιλαμβανόμαστε τις παγκόσμιες διαστάσεις της δοκιμασίας, έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι η διαχείριση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο όχι μόνο στο Σύστημα Υγείας -πρωταρχικά βέβαια σε αυτό- αλλά στο σύνολο της στρατηγικής λήψης μέτρων προκειμένου να μην καταρρεύσει το κράτος συνολικά.
Για τις οικονομικές επιπτώσεις η συζήτηση δεν έχει ανοίξει εκτεταμένα ακόμη και ορθώς, καθώς η προάσπιση της υγείας προέχει, ωστόσο οι πληγές βαθαίνουν καθημερινά, και η επόμενη μέρα δείχνει όλο και πιο γκρίζα. Δεν αποκλείεται να υπάρξει μία συνολική αναδιάρθρωση της αγοράς, με μόνιμες αλλαγές και μετατοπίσεις από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις πολυεθνικές, που ήταν και παραμένουν πιο έτοιμες στην ανταπόκριση των απαιτήσεων της εποχής.
Ε.Δ.