Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Τι ζητάει μια αρκούδα στην πόλη;

Τι ζητάει μια αρκούδα στην πόλη;

0

Προσοχή στους περιπατητές: Το Δασαρχείο προειδοποιεί και εφιστά την προσοχή να αποφεύγονται οι περίπατοι στην Αρχαγγελλιώτισα και την Παναγία Καλαμού

 

 

Το θέμα διαχειρίζεται η Επιτροπή Άμεσης Επέμβασης – Τι λένε ο Δασάρχης Ξάνθης και η Βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ροδόπης Ε. Γρηγοριάδου

Αν δείτε αρκούδα μη της γυρίσετε την πλάτη και το βάλετε στα πόδια!

 

 

 

Συναγερμός έχει σημάνει στην αρμόδια επιτροπή που αναλαμβάνει δράση σε περιστατικά εμφάνισης αγρίων ζώων πλησίον του αστικού ιστού και κατοικημένες περιοχές. Η μαρτυρία πολίτη ότι είδε αρκούδα με δύο μικρά τις πρωινές ώρες του Σαββάτου στην περιοχή του Σαμακώβ κινητοποίησε τις αρχές καθόσον είναι φαινόμενο εξαιρετικά σπάνιο να εμφανιστεί άγριο ζώο στις παρυφές του περιαστικού . Μάλιστα η εμφάνισή του έχει πιστοποιηθεί εκτός από την μαρτυρία και από ίχνη της.

Προσοχή στους περιπατητές: Κυκλοφορεί αρκούδα  – Το Δασαρχείο προειδοποιεί και εφιστά την προσοχή

Όπως ανέφερε ο Δασάρχης κ. Μήλιος το περιστατικό διερευνάται από την υπηρεσία. Σημειώνει δε ότι είναι η πρώτη φορά που αρκούδα πλησιάζει τόσο πολύ σε κατοικημένη περιοχή και αυτό προκαλεί έκπληξη: «Έχουν κατά καιρούς εμφανιστεί στον Λειβαδίτη αλλά όχι δίπλα στην πόλη. Προφανώς ήρθε για να βρει τροφή ή γιατί ένιωσε απειλή από αρσενικό και έφυγε για να προστατεύσει τα παιδιά της. Το διερευνούμε σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης, ενώ τον συντονισμό έχει η Διεύθυνση Δασών. Ο κ. Μήλιος συνιστά: « Για λόγους ασφάλειας και προστασίας των πολιτών εφιστούμε την προσοχή ώστε να αποφεύγονται οι περίπατοι στην ευρύτερη περιοχή του Περιαστικού Δάσους μεταξύ των μονών Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας και Παναγίας Καλαμούς».

Επιτροπή άμεσης επέμβασης για την αρκούδα

Όπως αναφέρει η Βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης κα Γρηγοριάδου Ελπίδα με την ΚΥΑ (104178/2014) έχουν θεσμοθετηθεί  επιτροπές άμεσης επέμβασης σε περιπτώσεις εμφάνισης αγρίων ζώων οι οποίες και ακολουθούν ένα πρωτόκολλο διαχείρισης του περιστατικού. Σ αυτή την  επιτροπή συμμετέχουν διάφοροι φορείς όπως ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης και ΜΚΟ όπως η Καλλιστώ και ο Αρκτούρος: “Γνωρίζουμε βάσει εμπειριών ότι τα θηλυκά προσεγγίζουν αστικό περιβάλλον μόνο για να βρουν  τροφή την οποία αναζητούν σε πεταμένα σκουπίδια ή κάδους και σε άλλη περίπτωση για να προστατεύσουν τα μικρά τους από κάποιον αρσενικά που τα απειλεί. Συνήθως τα αρσενικά για να φέρουν τα θηλυκά σε οίστρο σκοτώνουν τα μικρά», αναφέρει η κα Γρηγοριάδου εξηγώντας συμπεριφορές της αρκούδας.

Αν δείτε αρκούδα μη της γυρίσετε την πλάτη και το βάλετε στα πόδια!

Καίριο ερώτημα όμως αποτελεί τι πρέπει να κάνει ένας περιπατητής που απολαμβάνει την φύση κι έχει μια τυχαία συνάντηση με μια αρκούδα; Να σημειώσουμε ότι ιδιαίτερα στην παρούσα φάση του lockdown και επειδή ακόμη ο καιρός είναι καλός, πολλοί Ξανθιώτες …παίρνουν τα βουνά προς την Αρχαγελλιώτισσα και την Παναγία Καλαμού.

Στο ερώτημα απαντά η κα Γρηγοριάδου: «Καταρχάς είναι βασικό να μην πανικοβληθούμε. Να διατηρήσουμε όσο μπορούμε την ψυχραιμία μας. Να μην φωνάξουμε ούτε να κινηθούμε. Ολέθριο λάθος που μπορεί να αποβεί μοιραίο είναι να γυρίσουμε πλάτη και να το βάλουμε πανικόβλητοι στα πόδια. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα η αρκούδα να το δει σαν απειλή και να μας κυνηγήσει και να μας επιτεθεί. Αντίθετα αν παραμείνουμε ήρεμοι και σιγά σιγά ενώ την κοιτάμε κάνουμε βήματα προς τα πίσω αφήνοντας χώρο για να νιώθει απεγκλωβισμένη και ασφαλής το πιο πιθανό είναι να φύγει. Αν είμαστε σε μονοπάτι να οπισθοχωρήσουμε ώστε να της αφήσουμε δίοδο . Αν παραμείνει μπορεί να σηκωθεί στα δύο πόδια. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιτεθεί αλλά ότι αξιολογεί τον κίνδυνο. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι την ενοχλεί η φασαρία, νιώθει απειλή είναι ένα άγριο ζώο και η ανθρώπινη παρουσία την φοβίζει».

30 – 35 αρκούδες στην Ροδόπη – 400 στην Πίνδο

Καταλήγοντας η κα Γρηγοριάδου ανέφερε ότι στην Ροδόπη υπάρχουν 30 – 35 άτομα αρκούδας ενώ στην Πίνδο υπολογίζονται περί τα 400. Το πιθανότερο είναι να ήρθε από τον Κένταυρο ή το όρος Τσάλ ωστόσο συμφώνησε ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο η τόσο μεγάλη προσέγγισή της σε αστικό περιβάλλον.

Επεσήμανε δε ότι  η επιτροπή είναι σε εγρήγορση να διαχειριστεί ενδεχόμενη νέα εμφάνιση με βάση το πρωτόκολλο.

Η επιτροπή ερευνά τα ίχνη της
Φωτογραφίες απο τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης

 

 

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πλάτανος ξεριζώθηκε από τους ανέμους και έπεσε σε καλώδια της ΔΕΗ στον Ίασμο

Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής απέτρεψε κίνδυνο για τους κατοίκους Οι ισχυροί βόρειοι άν…