Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εν μέσω έξαρσης, σταθερή η εξέλιξη της πανδημίας στην Ξάνθη

Εν μέσω έξαρσης, σταθερή η εξέλιξη της πανδημίας στην Ξάνθη

0

Όλα τα κρούσματα στην ΑΜΘ ανά νομό- 1.172 τα συνολικά κρούσματα στο νομό από τον Μάρτιο- Η Ξάνθη παραμένει με περιορισμένο ιικό φορτίο μετά την έξαρση του Ιουνίου

 Μ. Φανουράκης: «Η μάχη με τον ιό είναι συνεχής. Με τα rapid test επιχειρούμε να έχουμε καθημερινά εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση της περιοχής»

Από τον Μάρτιο του 2020, στο νομό Ξάνθης έχουν επιβεβαιωθεί 1.172 κρούσματα, καθώς η περιοχή μας βιώνει την Τρίτη ουσιαστικά φάση της έξαρσης, αφού πλέον της πρώτης που αντιμετώπισε την άνοιξη η χώρα, η ΠΕ Ξάνθης κλήθηκε να ανταποκριθεί και στις αυξημένες ανάγκες που προκάλεσε η επιδημιολογική αύξηση του Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που δημοσιεύει σήμερα το «Ε», στην Περιφέρειά μας η ΠΕ Ξάνθης ήταν μακράν η περιοχή με τα περισσότερα κρούσματα μέχρι τον Σεπτέμβριο, ωστόσο με το νέο κύμα της επιδημιολογικής επιβάρυνσης δείχνει να κρατά σταθερούς ρυθμούς και μάλιστα, με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου συγκέντρωνε το χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων στην ΑΜΘ. Από την αρχή της πανδημίας, η Ξάνθη μετρά 21 θανάτους.

Η πιο επιβαρυμένη κατάσταση προκύπτει στην ΠΕ Δράμας με σχεδόν 1.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόνο τον τελευταίο μήνα, ενώ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων παρουσίασαν και οι υπόλοιποι νομοί της Περιφέρειας.

Συνολικά μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου στην ΠΑΜΘ είχαν επιβεβαιωθεί 7.045 κρούσματα περισσότερα εκ των οποίων προκύπτουν από τα τεστ των τελευταίων δύο μηνών.

Η προσοχή  μετατοπίζεται στους χώρους μαζικής συγκέντρωσης εργαζομένων

Φαίνεται ότι στο νομό μας η ανάγκη εφαρμογής των μέτρων έχει γίνει κατανοητή, πράγμα που τελικά επιστρέφει με χαμηλή επιδημιολογία στο νομό μας. Για την ώρα ανησυχούν κάποιες συρροές σε χώρους μαζικής συγκέντρωσης εργαζομένων, γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η τακτική διενέργεια τεστ στο σύνολο του προσωπικού, ώστε η κατάσταση να παραμένει ελεγχόμενη.

Μάλιστα, ο αριθμός των 93 νέων κρουσμάτων του Σαββάτου προκάλεσε ανησυχία, αν και σύμφωνα με τους ειδικούς τα περισσότερα προέκυψαν από ενδοοικογενειακές μεταδόσεις, καθώς και από άτομα που υποβλήθηκαν σε έλεγχο τις τελευταίες ημέρες της καραντίνας τους.

Να σημειώσουμε ότι τα θετικά κρούσματα των γρήγορων τεστ κλήθηκαν για να υποβληθούν και σε μοριακό έλεγχο PCR στο χώρο του κέντρου Ευμοίρου, ώστε να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα.

Τεστ διενεργούνται και σήμερα Δευτέρα 10-12 στο χώρο απέναντι από το γήπεδο του ΑΟΞ.

Για την κατάσταση της πανδημίας στην περιοχή μας, με αφορμή τις μαζικές δειγματοληψίες που διενεργούνται με drive through rapid test, από το δήμο Ξάνθης και τον ΕΟΔΥ συνομιλήσαμε με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Μανώλη Φανουράκη.

«Ε»: Η Ξάνθη βιώνει ουσιαστικά την 3η φάση της έξαρσης της πανδημίας; Ποια εικόνα σχηματίζετε;

Μ. Φανουράκης: «Χωρίς εφησυχασμό, αλλά με ικανοποίηση παρατηρούμε ότι στην Ξάνθη η κατάσταση του ιού είναι σταθερή και ελεγχόμενη»

Μ.Φ.: Με βάση τις δύο προηγούμενες επιδημιολογικές εξάρσεις στην περιοχή της Ξάνθης, η εικόνα που προκύπτει είναι ικανοποιητική, σε σχέση με αυτά που βλέπουμε σε άλλες περιοχές. Στην περιοχή μας παρατηρείται ότι υπάρχει η κουλτούρα των μέτρων, καθώς και η σημασία της προστασίας γι’ αυτό και έχουμε μαζική προσέλευση κόσμου στις μαζικές δειγματοληψίες.

Βέβαια, ο κορωνοϊός είναι παντού. Είναι άνιση η μάχη που δίνεται καθημερινά. Αλλά είναι και συνεχής για όλους. Γι’ αυτό δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, ούτε για να αποδώσουμε ευθύνες, όπως κάνουν κάποιοι. Παλεύουμε όλοι μαζί με συντονισμό ως το τέλος. Και πότε θα είναι αυτό θα το πουν οι ειδικοί.

«Ε»: Πώς προχωρούν οι μαζικές δειγματοληψίες στην Ξάνθη;

Μ.Φ.: Ο κόσμος ανταποκρίνεται μαζικά στα rapid test. Ο ΕΟΔΥ προκρίνει τη διενέργεια με drive through, γιατί έτσι αποφεύγεται ο συνωστισμός. Όσο έχουμε lockdown μόνο με αυτό τον τρόπο θα διενεργούνται οι δειγματοληψίες. Στόχος είναι να βρούμε έναν άλλο χώρο, ώστε και το προσωπικό των ΚΟΜΥ να είναι προστατευμένο από τα καιρικά φαινόμενα.

Κάναμε μεγάλη προσπάθεια για να προμηθευτούμε τα συγκεκριμένα τεστ αντιγόνου γιατί αυτά χρησιμοποιεί και ο ΕΟΔΥ, οπότε είναι πιο αξιόπιστα για να συμπεριληφθούν και στα συνολικά αποτελέσματα. Απευθυνθήκαμε στην Abbott Ελλάδας και Κύπρου αλλά δεν υπήρχαν κι τελικά τα βρήκαμε από την Abbott Γερμανίας και μάλιστα σε καλή τιμή.

«Ε»: Μπορεί η Ξάνθη να παρουσιάσει μέχρι σήμερα σχετικά ελεγχόμενη επιδημιολογική φόρτιση, ωστόσο λόγω των περιστατικών της υπόλοιπης Περιφέρειας και της Βόρειας Ελλάδας, εν γένει το σύστημα υγείας πιέζεται και εδώ. Πώς θα προστατεύσουμε την περιοχή μας;

Μ.Φ.: Η Ξάνθη φαίνεται για την ώρα να πηγαίνει καλά αλλά δεν επιτρέπεται εφησυχασμός. Άλλωστε, όπως είπε και ο υπουργός Υγείας, όλη η Ελλάδα είναι μία υγειονομική περιφέρεια, που πολεμάει απέναντι στον ιό, όπου υπάρχει ανάγκη. Κι εμείς σαν δήμος, όπου απαιτείται η συνδρομή μας, είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε, όπως στην περίπτωση του ΚΥ Εχίνου, όπου δώσαμε κάποια rapid test μέχρι να έρθουν τα δικά τους από μεγάλη προμήθεια που κάνει ο ΕΟΔΥ. Είναι πολύ βασικό να συνεχίσουμε τα rapid test, αλλά εξίσου κρίσιμο είναι να τηρούνται και τα μέτρα προστασίας. Ειδικά ως προς την τήρηση της 14ήμερης καραντίνας, για τις στενές επαφές πρέπει να τηρείται ευλαβικά, ειδικά μέσα στα σπίτια, ακόμη κι αν τα τεστ βγαίνουν αρνητικά, καθώς δεν είναι γνωστό πότε θα εκδηλωθεί ο ιός. Είναι μια προσπάθεια που πρέπει να την κάνουμε όλοι μαζί.

Για εμάς, είναι ιδιαίτερα σημαντική η συνεισφορά και γι’ αυτό ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον ΕΟΔΥ και τον Ιατρικό Σύλλογο Ξάνθης, αλλά και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας που υπερβαίνει τον εαυτό της στο έργο των ιχνηλατήσεων.

Τα συνολικά κρούσματα στην ΑΜΘ από την αρχή της πανδημίας

Μήνες Δράμα Έβρος Καβάλα Ξάνθη Ροδόπη Σύνολο
Μάρτιος 6 14 4 23 4 51
Απρίλιος 1 3 1 28 3 36
Μάιος 2 0 0 23 0 25
Ιούνιος 4 3 2 218 30 257
Ιούλιος 8 2 48 50 4 112
Αύγουστος 26 111 64 33 21 255
Σεπτέμβριος 14 18 12 14 5 63
Οκτώβριος 414 255 219 198 561 1647
Νοέμβριος (έως 20/11) 1478 940 872 585 719 4599
Άθροισμα 1953 1346 1222 1172 1347 7045

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…