Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Προβλήματα στην πληρωμή των αιγοπροβατοτρόφων για την ενίσχυση λόγω covid

Προβλήματα στην πληρωμή των αιγοπροβατοτρόφων για την ενίσχυση λόγω covid

0
aigoprovata856

Επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης από τους κτηνοτροφικούς συλλόγους ΑΜΘ

 Διαμαρτύρονται γιατί δεν εφαρμόστηκαν πλήρως οι όροι που θέτει η ΚΥΑ και έμειναν δυνητικοί δικαιούχοι εκτός. Τρία αιτήματα προς τον Μ. Βορίδη

Επιστολή για τα προβλήματα στην πληρωμή των αιγοπροβατοτρόφων της ενίσχυσης για τις επιπτώσεις από τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, απέστειλαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ, εκθέτοντας τις περιπτώσεις που δεν κατάφεραν να ενταχθούν και απευθύνοντας τρία αιτήματα προκειμένου να χορηγηθεί η ενίσχυση και στους υπόλοιπους αιγοπροβατοτρόφους.

Η επιστολή των κτηνοτροφικών συλλόγων της ΑΜΘ προς τον υπουργό αναφέρει: «κύριε Υπουργέ, σας αποστείλαμε επανειλημμένα τις προτάσεις μας για τον τρόπο κατανομής  της ενίσχυσης που εγκρίνατε για τις επιπτώσεις από τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, στις τιμές των αμνοεριφίων την περίοδο του Πάσχα. Οι προτάσεις μας δεν έγιναν στην πλειοψηφία τους αποδεκτές και προκρίνατε τον καταμερισμό της ενίσχυσης για τη ζημιά στην τιμή του κρέατος των αμνοεριφίων, με βάση τις παραδόσεις γάλακτος του 2019!

Πολιτική απόφαση για την οποία αναλάβατε την ευθύνη και την σεβόμαστε.

Η πληρωμή της ενίσχυσης έγινε στις 26-10-20 μετά από πολύμηνη καθυστέρηση.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε, μετά από παράπονα συναδέλφων, που τελικά δεν πληρώθηκαν, ότι στην πληρωμή δεν εφαρμόστηκαν πλήρως οι όροι που θέτει η ΚΥΑ, για να είναι κάποιος δικαιούχος. Από ότι φαίνεται δικαιούχοι είναι όσοι πληρώθηκαν συνδεδεμένη του 2019, συν τους αιγοπροβατοτρόφους που κατοικούν στα νησιά και δεν έχουν μονάδες μεταποίησης γάλακτος. Έμειναν  εκτός πληρωμής όσοι:

-δεν είχαν τουλάχιστον 4 δειγματοληψίες στο γάλα που παρέδωσαν, για τις οποίες δεν ευθύνεται φυσικά ο κτηνοτρόφος, αλλά ο μεταποιητής, κάτι που δεν προβλέπεται πουθενά στην ΚΥΑ. Φυσικά είναι και πρακτικά μη εφαρμοστέο με το όριο των 100 κιλών που έχει θέσει το υπουργείο και είναι η βάση επιλεξιμότητας για την ενίσχυση, να υπάρχουν 4 δειγματοληψίες, όταν αυτές δεν υπάρχουν σε πολλαπλάσιες ποσοτικά παραδόσεις γάλακτος, και πάλι με ευθύνη των μεταποιητών.

-Επίσης για κτηνοτρόφους που απεβίωσαν μέσα στο 2020, οι κληρονόμοι της εκμετάλλευσής τους, δεν μπόρεσαν καν να αιτηθούν τη συγκεκριμένη ενίσχυση, γιατί το σύστημα δεν επέτρεπε την αίτησή τους.

-Εκτός από τις παραπάνω περιπτώσεις, υπάρχουν κτηνοτρόφοι που δεν έκαναν καθόλου αίτηση από λάθος ή αμέλεια των ΚΥΔ, οι οποίες ανέλαβαν να κάνουν τη συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων, πολλές φορές δωρεάν για τον κτηνοτρόφο. Στις περιπτώσεις αυτές τα ΚΥΔ είναι εκτεθειμένα απέναντι σε αυτούς τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι τελικά δεν πληρώθηκαν.

Για όλα τα παραπάνω προβλήματα που προέκυψαν στην πληρωμή, με ή χωρίς ευθύνη των κτηνοτρόφων,  ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας για :

-Να ανοίξει το σύστημα των αιτήσεων για λίγες μέρες, ώστε να καταχωρηθούν οι αιτήσεις των εναπομεινάντων κτηνοτρόφων

-Να εφαρμοστούν οι όροι επιλεξιμότητας, όπως προβλέπει η ΚΥΑ για τη συγκεκριμένη ενίσχυση, έτσι ώστε να πληρωθούν όσοι έμειναν εκτός πληρωμής.

-Να υπάρξει περίοδος ενστάσεων, ώστε να εξεταστούν ενδελεχώς, όλες οι περιπτώσεις αποκλεισμού από την πληρωμή, όπως η διαδοχή της εκμετάλλευσης λόγω θανάτου, αλλά και όποιο πρόβλημα έχει προκύψει για να μην πληρωθεί ο οποιοσδήποτε κτηνοτρόφος.

Τέλος θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε τους αιγοπροβατοτρόφους που πούλησαν μόνο αμνοερίφια και δεν παρέδωσαν γάλα το 2019, που συνήθως ζουν σε παραμεθόριες και δημογραφικά ευαίσθητες περιοχές. Οι κτηνοτρόφοι αυτοί αποκλείστηκαν άδικα και χωρίς καμία λογική εξήγηση. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να ενισχυθούν, γιατί αυτό είναι σωστό και δίκαιο. Αναμένουμε την άμεση παρέμβασή σας».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ένα και μοναδικό κρούσμα κορωνοϊού στην Ξάνθη

Μειώθηκαν σε 23 τα κρούσματα στην ΑΜΘ- Σε άνοδο τα κρούσματα στην Καβάλα   Ο ΕΟΔΥ ανα…