Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

0

Με κορωνοϊό ως το 2024!
Το σενάριο με τον κορωνοϊό δεν είναι καθόλου αισιόδοξο έτσι όπως το περιέγραψε ένας καταξιωμένος επιστήμονας ο καθηγητής Ιατρικής και Κοινωνιολογίας στο Yale, Νίκολας Χρηστάκης. Όπως υποστήριξε η επιστροφή στην κανονικότητα θα πρέπει να περιμένουμε από το 2024 και βλέπουμε… Είπε πως το δεύτερο επιδημικό κύμα είναι χειρότερο από το πρώτο ενώ θα ακολουθήσει και τρίτο, και πιθανότατα ένα τέταρτο κύμα, τα οποία όμως συνήθως γίνονται όλο και πιο μικρά. Είπε ακόμη πως το εμβόλιο δεν θα αλλάξει τα δεδομένα στη διαχείριση της πανδημίας και πως αν θέλουμε να αποφύγουμε να γεμίσουμε τα νοσοκομεία μας και να αποφύγουμε θανάτους, πρέπει να πάρουμε μέτρα lockdown.  Η επιστροφή στην πολυπόθητη κανονικότητα δεν θα έρθει νωρίτερα από το 2024, τονίζοντας ότι ακόμα και όταν οι βιολογικές και επιδημιολογικές επιπτώσεις του κορωνοϊού μείνουν πίσω μας, κάποια προβλήματα θα παραμείνουν.
Μας έκανε την καρδιά περιβόλι…
Μ.Ξ.


«Πονά» η οικονομία
Μια παρατεταμένη υγειονομική κρίση θα φέρει με μαθηματική ακρίβεια μια μεγάλη οικονομική κρίση. Ο κλάδος της εστίασης που απασχολεί ένα πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων έχει κλείσει για δεύτερη φορά  μέσα στο 2020. Ο τουρισμός δεν δούλεψε καλά και μην ξεχνάμε ότι είναι η βαριά μας βιομηχανία. Είμαστε μια χώρα που παρέχει υπηρεσίες και όχι βιομηχανική. Επομένως η οικονομία μας πλήττεται βάναυσα από αυτή την ιδιόμορφη υγειονομική κρίση. Και βέβαια πλήττονται και οικονομίες άλλων χωρών της Ευρώπης αλλά δεν είναι τόσο «ευάλωτες» όσο η δική μας που βγήκε από μια 10ετή κρίση με μνημόνια.
Η ύφεση θα είναι μεγάλη  για όλες τις χώρες και είναι απαραίτητη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη
Μ.Ξ.


Η ζωή μας σε άλλο ρυθμό
Αύξηση κρουσμάτων, λοκντάουν και ξαναγυρίσαμε στην αρχή και με χειρότερο ποσοστό επικινδυνότητας.
Η ζωή όλων μπαίνει σε μια άλλη πλέον λειτουργία. Αλλάζουν τα πάντα και η ζωή γίνεται πιο «κλειστή». Περιορίζονται οι έξοδοι, οι παρέες, τα ξενύχτια, τα τσίπουρα. Παράλληλα μειώνονται έως «εξαφανίσεως» οι διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες, το ίδιο και οι αθλητικές.
Παντού, λίγο ή πολύ αναβολές ή και αναστολή για το μέλλον. Η ζωή αλλιώς και πάλι. Σε άλλους ρυθμούς.
Όπως σε άλλους ρυθμούς κινείται και η δημόσια διοίκηση η οποία ουσιαστικά υπολειτουργεί με τον ρυθμό που… λειτουργεί.
Το ίδιο θα συμβεί εκ νέου με τα δημοτικά συμβούλια που θα αποφασίζουν συνεδριάζοντας σε στενό… οικογενειακό κύκλο ή δια περιφοράς.
Γ.Δ.


Τα τηλέφωνα… που δεν απαντούν
Τηλεφώνημα από συμπολίτη συνδρομητή. Αγανακτισμένος και θυμωμένος όπως δήλωσε. Αιτία η προσπάθειά του για τηλεφωνική επικοινωνία με υπηρεσία στην Περιφερειακή Ενότητα.
Το τηλέφωνο βρήκε από την λίστα που δημοσιεύσαμε την περασμένη βδομάδα όλων των υπηρεσιών. Τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα για να τα γνωρίζουν οι πολίτες και να τα χρησιμοποιούν.
Τελικά, ο συμπολίτης έμεινε με το τηλέφωνο στο χέρι. Πολλές κλήσεις έκανε, σε καμία δεν υπήρξε ανταπόκριση.
Πρόκειται για τηλέφωνα μεν, αλλά που δεν απαντούν δε.
-Το όνομα της υπηρεσίας λίγη σημασία έχει. Το ίδιο κάνουν οι περισσότερες υπηρεσίες του δημοσίου. Δυστυχώς.
Γ.Δ.


Τι συμβαίνει στη διασταύρωση;
Απορία μεγάλη για ένα ιδιαίτερο γεγονός που όλως τυχαία το συναντήσαμε το Σάββατο βράδυ και μας ξάφνιασε.
Η υπόθεση έχει ως εξής: στον παραλιακό δρόμο από Νέα Κεσσάνη προς Άβατο, στο ύψος της διασταύρωσης προς Μάνδρα στη συμβολή ακριβώς των δρόμων που σχηματίζουν ένα οικόπεδο, βρίσκονταν περίπου εκατό (100) νέοι με τα μοτοποδήλατά τους, τα περισσότερα πενηνταράκια.
Οι νέοι όρθοι, συζητούσαν μεταξύ τους και έδειχναν σαν κάτι να περίμεναν.
Ενδιαφερθήκαμε και πληροφορηθήκαμε πως η συγκέντρωση αυτή των δικυκλιστών πως είχε ξαναγίνει με τον ίδιο μεγάλο αριθμό νέων.
Επειδή η απορία είναι μεγάλη για την παράξενη αυτή νυχτερινή συγκέντρωση μοτοσυκλετιστών, παρακαλούμε όποιος γνωρίζει την αιτία να μας ενημερώσει.
Γ.Δ.


Τι θα γίνει με το 12% επιτέλους;
Τα ερωτήματα από τους ενδιαφερόμενους δικαιούχους της επιδότησης εργασίας, το γνωστό 12%, υπάρχουν μεν αλλά κανείς δεν απαντά τι θα γίνει.
Ρωτούν οι εμπλεκόμενοι «Πότε θα υπάρξει οριστική απόφαση για το θέμα;», «πότε θα γνωρίζουμε οι δικαιούχοι τι τελικά ισχύει;».
Ερωτήματα πολλά, απάντηση όμως ακόμη καμία. Απάντηση για οριστική απόφαση και τακτοποίηση.
Η εκκρεμότητα που συνεχίζεται αδικαιολόγητα έχει εκνευρίσει όλους όσους περίμεναν να εισπράξουν ό,τι τους οφείλει το κράτος.
Τελευταία ακούστηκε πως θα αναλάβει ο ΟΑΕΔ να κάνει τις πληρωμές αφού ολοκληρώσει κάποιους ελέγχους. Τι σημαίνει αυτό; Μήνες καθυστέρηση…
Γ.Δ.


Προσοχή στα παζάρια
Οι πληροφορίες που έχουν φθάσει στην εφημερίδα ως προς την τήρηση των προστατευτικών μέτρων στις διάφορες λαϊκές αγορές (παζάρια) δεν είναι καλές.
Όσοι επισκέφθηκαν παζάρια του νομού σίγουρα θα διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι ότι δεν τηρήθηκαν κατ’ελάχιστον τα ειδικά μέτρα προστασίας. Οι πάγκοι ήταν στις κανονικές τους θέσεις, χωρίς μεγαλύτερες αποστάσεις, ενώ οι περισσότεροι πωλητές δεν φορούσαν μάσκες. Αρκετοί δε ήταν και οι πελάτες που κυκλοφορούσαν ανέμελοι στο συνωστισμό χωρίς μάσκα, σα να μην γνώριζαν την υποχρεωτικότητά της και σε εξωτερικούς χώρους.
Αστυνομικούς δεν είδαν πουθενά, ούτε και υπαλλήλους του δήμου που είναι υπεύθυνοι για τον χώρο. Περιμένουν φαίνεται να φτάσουμε τα εκατό κρούσματα την ημέρα για να ευαισθητοποιηθούν. Σα να μην έχουμε πάθει αρκετά ως νομός…
Γ.Δ.


Προστασία της Θάσου
Όσο κι αν φαντάζει λίγο παράξενο, το νησί της Θάσου την περίοδο αυτή παρουσιάζει μια θετική ιδιαιτερότητα. Ενώ η Περιφέρειά μας είναι στο κόκκινο, αυτή, αγέρωχη και μόνη, είναι εκτός.
Ήδη η Περιφέρεια, ο εκεί δήμος και οι επαγγελματίες θέλουν να διατηρήσουν αυτήν την καλή εικόνα του νησιού.
Γι’αυτό στοχεύουν το νησί την περίοδο της πανδημίας να διατηρηθεί «καθαρό». Κι αυτό, πιστεύουν ότι θα επιτευχθεί από τις απαραίτητες ελεγχόμενες μετακινήσεις των μονίμων κατοίκων εκτός του νησιού για απαραίτητους και σημαντικούς λόγους, των εργαζομένων στο νησί από απέναντι και την μετακίνηση των εμπορευμάτων από και προς το νησί ελεγχόμενα.
Έτσι, είναι σίγουρο πως δεν θα καταφέρουν να πάνε στο νησί όσοι θα το επιδιώξουν για να περάσουν ένα Σαββατοκύριακο εκεί.
Ας μη το προσπαθήσουν άδικα. Ένας αμόλυντος χώρος έμεινε, να τον μολύνουν κι αυτόν;
Γ.Δ.


Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα
Οι αστυνομικοί εν Ελλάδι, εκτελούν την εργασία τους απολύτως συνειδητά και με επιτυχία.
Δηλαδή, ψάχνουν, ρωτούν, έχουν τα μέσα και τις μεθόδους τους και τελικά συλλαμβάνουν τους δράστες των ποινικών παραβάσεων.
Μέχρι εδώ καλά; Καλά. Πάμε παρακάτω. Οι συλληφθέντες αφού τους «τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί» πάνε στο Δικαστήριο.
Εκεί λοιπόν, η συντριπτική πλειοψηφία όλων αυτών, όπως και ο Ρουβίκωνας πρόσφατα, δυο πράγματα θα συμβούν.
α) θα αφεθούν ελεύθεροι
β) θα τιμωρηθούν με αναστολή και θα αφεθούν ελεύθεροι
Τιμωρία καμία για κανέναν. Μετά από λίγο καιρό, πάλι οι ίδιοι θα συλληφθούν για άλλες έκνομες πράξεις και θα ακολουθήσει η ίδια κωμωδία.
-Η Αστυνομία τους πιάνει, η Δικαιοσύνη τους αφήνει.
Τι σημαίνει αυτό και τι κακό δημιουργεί;
Οι αστυνομικοί απογοητεύονται και στο τέλος δεν κάνουν τίποτε, δεν συλλαμβάνουν κανέναν.
Τέτοιο ρεζιλίκι, τέτοιο κράτος μη σοβαρό.
Γ.Δ.


Νότια και Βόρεια Ελλάδα. Απορίες
Είμαι βέβαιος πω όλοι οι βορειοελλαδίτες πως θα έχουν πολλές απορίες διαβάζοντας για το ύψος των κρουσμάτων στην χώρα.
Είναι όντως άξιο απορίας του ότι η βόρεια να έχει τόσο υψηλό αριθμό κρουσμάτων έναντι πολύ χαμηλών από νομούς της Νότιας Ελλάδας.
Απορώντας λοιπόν για τα νούμερα, ψάχνουν να βρουν την αιτία αυτών και αντίστοιχα τα χαμηλά της Νοτίου Ελλάδος.
Έτσι έχουν ακουστεί διάφορες εκδοχές που άλλες είναι λογικές κι άλλες όχι. Μάλιστα ως παράδειγμα φέρουν τον νομό Δράμας, ο οποίος ούτε φοιτητές έχει, ούτε μετακινήσεις πληθυσμού, ούτε στρατό, ούτε βέβαια τουρισμό. Πώς, από πού τα τόσα κρούσματα;
Είναι απείθαρχοι οι Δραμινοί και είναι πειθαρχημένοι οι Κρητικοί επί παραδείγματι;  Δε νομίζω. Το αντίθετο συμβαίνει.
Κι όμως, η Δράμα έχει πάνω από 10 φορές περισσότερα κρούσματα απ΄ ότι ολόκληρο το νησί.
-Όντως μυστήρια πράγματα συμβαίνουν που δύσκολα μπορούν να ερμηνευτούν.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…