Κατεβαίνουμε σιγά-σιγά
Δεν μπορεί κανείς να προδικάσει την πορεία των κρουσμάτων στο νομό μας αλλά και στην Περιφέρειά μας.
Όμως, αν λάβουμε υπ’ όψιν τα χθεσινά κρούσματα τοπικά και περιφερειακά, η πορεία δείχνει να είναι καθοδική.
Μάλιστα η Ξάνθη είχε οκτώ κρούσματα χθες και η Ροδόπη 1, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία.
Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα λύθηκε και πως δεν πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε όλοι προσεκτικοί στην συμπεριφορά μας.
Η υπόθεση του κορωνοϊού θα λυθεί μόνον με τον εμβολιασμό. Και για να κερδίσουμε τη ζωή μας, την κανονικότητα αυτή, θα πρέπει να εμβολιαστούμε.
Γ.Δ.
Ερίζουν για μια γέφυρα
Δεν πρόκειται για την ιστορία σαν του γεφυριού της Άρτας. Εξάλλου γέφυρες τοξοτές δεν κατασκευάζονται πια.
Για την γέφυρα της Καβάλας ο λόγος, αυτή που τμήμα της υποχώρησε. Πριν χρόνια εκεί στο παλιό Νοσοκομείο. Που συνεχίζει να είναι πεσμένη και ανταλλάσσουν τώρα ΣΥΡΙΖΑ, περιφερειάρχης και πρώην δήμαρχος κ.Τσανάκα, ανακοινώσεις για το ποιος φταίει που η γέφυρα συνεχίζει να είναι πεσμένη.
Όμως δεν είναι η μόνη γέφυρα που έπεσε. Είναι κι αυτή του ποταμού Κομψάτου στο νομό Ροδόπης. Κι εδώ ο χρόνος είναι μακρύς και οι εργασίες αποκατάστασης απούσες.
-Καβάλα-Ροδόπη, μαλώνουν για τις γέφυρές τους.
Γ.Δ.
Κάτι νεότερο κύριοι;
Το ερώτημα προέρχεται από συμπολίτη, κάτοικο της πεδινής περιοχής του δήμου Τοπείρου. Προφανώς δεν θα ήταν μόνον δικό του, αλλά όλων των κατοίκων της περιοχής.
Ρώτησε ο συμπολίτης και ενδιαφέρθηκε να μάθει εάν υπάρχει κάποιο νέο, κάποια εξέλιξη στο θέμα του αρδευτικού, δηλαδή για την μεταφορά νερού από τον Νέστο για την αντιμετώπιση της υφαλμύρωσης του κάμπου.
Η απάντηση ήταν αρνητική εκ μέρους μας γιατί πραγματικά δεν υπήρξε κινητικότητα στο μεγάλο αυτό θέμα, ιδιαίτερα σημαντικό για τον αγροτικό τομέα.
Μελαγχολούμε, δεν το κρύβουμε, για την τροπή αυτού του θέματος. Οι ελπίδες όλων είχαν ξεκινήσει εκ νέου μετά την αλλαγή της απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας και την δέσμευση του βουλευτή Σπύρου Τσιλιγγίρη πως το θέμα αυτό θα το «κυνηγήσει» ιδιαίτερα, ούτως ώστε να ξεκινήσει η υλοποίησή του.
Δυστυχώς ακόμη δεν έχει υπάρξει κάτι νεότερο για την υπόθεση αυτή.
-Εν αναμονή λοιπόν.
Γ.Δ.
Δημοτική περιουσία ένα χάνι
Με αφορμή το αφιέρωμα της Εφημερίδας μας στο φύλλο της Δευτέρας για τα χάνια της Ξάνθης, υπήρξε εκτός των επαινετικών σχολίων για το εγχείρημα, και μία παρέμβαση.
Η παρέμβαση προήλθε από τον Θεολόγο Καλαϊτζή, πρώην δημοτικό σύμβουλο, ο οποίος διευκρίνισε πως το Χάνι Μωυσή δίπλα στο πρώην Δημοτικό κατάστημα στην οδό Μαυρομιχάλη -Μαλετσίδου και νυν Φιλ. Αμοιρίδη, αποτελεί περιουσιακό ακίνητο του δήμου Ξάνθης.
Όμως, κι αυτή είναι η πραγματικότητα, κανένας δήμαρχος, καμία δημοτική παράταξη ΔΕΝ έδειξε το παραμικρό πραγματικό ενδιαφέρον.
Δηλαδή, κανένα ενδιαφέρον για την περιουσία τους, του δήμου.
Και μια απορία: Γνώριζαν οι δημοτικοί μας άρχοντες ότι το ακίνητο δίπλα στο γραφείο τους πως είναι περιουσία του δήμου;
Γ.Δ.
Είναι ώρα για έργα …
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας συνεχίζει να πλήττει την χώρα μας με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη όπου νοσοκομεία και εντατικές είναι γεμάτα. Συνεπώς δεν είναι ώρα για λόγια αλλά για έργα. Πολύ θετικό το γεγονός ότι πολλοί γιατροί βουλευτές αφήνουν τα έδρανα της βουλής, φορούν τις ειδικές στολές και αναλαμβάνουν δράση στα νοσοκομεία να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους, να κάνουν εφημερίες. Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να δώσει κίνητρα και σ’ άλλους γιατρούς να συνδράμουν ανακοίνωσε ότι οι συμβάσεις όλων των γιατρών στις ΜΕΘ γίνονται αορίστου χρόνου.
Στην Ξάνθη το νοσοκομείο δέχεται πίεση. Περιμένουμε λοιπόν να δούμε ανάλογη κίνηση από ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν το έργο των συναδέλφων τους.
Και να θυμίσουμε ότι απ’ έξω από τον χορό είναι εύκολη η κριτική. Είναι η στιγμή των έργων και όχι των λόγων…
Μ.Ξ.
Σε κάποια τέλη γενναίες μειώσεις και σε κάποια …μίζερες
Μαραθώνια ήταν η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Ξάνθης. Διήρκεσε πάνω από 5 ώρες. Ήταν και τα θέματα πολλά αλλά και σημαντικά. Τα περισσότερα αφορούσαν τον καθορισμό των δημοτικών τελών όπου η δημοτική αρχή φάνηκε σε μερικά ιδιαίτερα γενναιόδωρη αλλά σε άλλα όχι. Έτσι είδαμε μειώσεις της τάξης του 70% σε τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων αλλά μόλις μείωση 5% στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού και από 10% για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και το τέλος Ακίνητης Περιουσίας. Επίσης δωρεάν θα είναι το 2021 οι γάμοι αλλά και δεν θα υπάρχει τέλος ελεγχόμενης στάθμευσης, ενώ η μείωση του τέλους στα κοιμητήρια είναι 30%.
Μ.Ξ.
Χρειάζεται και πολιτική βούληση
Και για να βάλουμε μια πινελιά πραγματικότητας στο όλο θέμα θα πρέπει με ειλικρίνεια ν’ αποδεχτούμε πως για να λυθεί το μεγάλο αυτό έργο με το αρδευτικό, πως είναι απαραίτητη η πολιτική βούληση.
Δηλαδή, η κυβέρνηση, ο αρμόδιος υπουργός, να ενστερνιστούν πλήρως την αναγκαιότητα κατασκευής του έργου αυτού.
Ένα έργο που αξιοποιεί μέρος των υδάτων του Νέστου αλλά που παράλληλα συντελεί στην προστασία του υδροφόρου ορίζοντα και την αποτροπή από τον σοβαρό κίνδυνο της υφαλμύρωσης του εδάφους.
Αυτά εάν συνεκτιμήσει η πολιτική ηγεσία είναι βέβαιο πως θα στηρίξει και χρηματοδοτήσει το έργο.
Ένα έργο που οραματίσθηκε και προσπάθησε να υλοποιήσει ο υπουργός Αλέξανδρος Κοντός. Δυστυχώς τότε οι οικολόγοι της Καβάλας με προσφυγές δικαστικές το μπλόκαραν. Τα χρόνια πέρασαν, οι αποφάσεις άργησαν, το έργο απεντάχθηκε από το σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα και τώρα που ξεπεράστηκαν τα εμπόδια, μένει η εκ νέου ένταξή του. Αυτή η σύντομη ιστορία, που ζητά πολιτική στήριξη για να λυθεί.
Γ.Δ.
Δράστες εκ Βουλγαρίας
Πολύ συχνά το αστυνομικό δελτίο συμβάντων περιλαμβάνει δράση ανθρώπων που εξαπατούν συνανθρώπους τους.
Στόχος τους ηλικιωμένοι. Τους οποίους με διάφορες προφάσεις ξεγελούν για να τους αποσπάσουν χρήματα, χρυσαφικά, κοσμήματα και λίρες όταν υπάρχουν.
Τα κόλπα τους για να ξεγελάσουν τα θύματά τους, στηρίζονται στο συναίσθημα και την οικογενειακή σχέση και αγάπη. Τηλεφωνούν για δήθεν ατύχημα, για ανάγκη χρημάτων κλπ και αποσπούν ό,τι διαθέτει το θύμα τους.
Ε, λοιπόν, η πλειοψηφία αυτών των δραστών που δρουν κατά ομάδες που περιλαμβάνουν και μία ή δύο γυναίκες, είναι Βουλγαρικής καταγωγής και προέλευσης.
Μάλιστα ασκούν χρόνια το «επάγγελμα» αυτό κι έχουν εξασκηθεί καλά στην ελληνική γλώσσα γι’ αυτό και ξεγελούν τα θύματά τους.
Γ.Δ.
Ποικιλία ρεπερτορίου
Οι ομάδες αυτών των δραστών διακρίνονται για το θράσος τους εκτός των άλλων ικανοτήτων που έχουν εξελίξει.
«Παίζουν» τους ρόλους τους σαν ικανοί ηθοποιοί. Προσπαθώντας να ξεγελάσουν το θύμα τους, ανάλογα με την υπόθεση που σκέφτηκαν, κάνουν και τους ρόλους. Φωνή απελπισμένη, κλάμα, παρακάλια, μια ολόκληρη σκηνοθεσία με στόχο την εξαπάτηση του θύματος.
Βέβαια οι απόπειρες όλες δεν έχουν επιτυχία, κι ευτυχώς, γιατί πολλοί ηλικιωμένοι έχουν πληροφορηθεί σχετικά για τα κόλπα τους και δεν τους ξεγελούν.
Πάντως, το ρεπερτόριο των δραστών αυτών είναι ανεξάντλητο και πρωτότυπο. Γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή και κυρίως όχι εμπιστοσύνη σε τέτοια τηλεφωνήματα.
Γ.Δ.